به گزارش خبرگزاری شبستان از اصفهان، نیما ولی بیک، یک کارشناس مرمت بناهای تاریخی در نشست تخصصی معماری سنتی ایران از دید صاحبنظران و استادکاران (بررسی معماری مسجد جامع) که در محل پژوهشکده هنرهای سنتی و اسلامی برگزار شد، اظهار داشت: هیچ یک از بناهای تاریخی موجود در ایران، تنوع پوششی نظیر مسجد جامع اصفهان را ندارد و در واقع در این مسجد انواع کارها از دورههای مختلف تاریخی وجود دارد.
وی در ادامه افزود: بر خلاف بسیاری از تصورات که بسیاری از بناهای موجود در مسجد جامع اصفهان را متعلق به دوران سلجوقی میداند،این آثار متعلق به دوران کاکویه است.
ولی بیک به مرمتگرانی که در این مسجد برای مرمت مسجد و سقفها نیز فعالیت داشتهاند اشاره کرد و گفت: استاد رضا اولیکی از جمله اشخاصی است که در دورههای پیش، مرمت این بنای تاریخی را بر عهده گرفت که برای سقف بخشی از مسجد جامع، تویزه گردی را طراحی و اجرا نمود که نظیر آن در هیچ کجای مسجد جامع کار نشده است.
ولی بیک در ادامه یادآور شد: در خصوص مسجد جامع اصفهان از دوران صفوی به بعد بی مهریهای بسیاری شده است چنانچه به طور مثال با یک جستجوی ساده در موتورهای جستجو وقتی اصفهان قدیم را جستجو میکنیم از هر100 عکس نزدیک به یک عکس تنها متعلق به مسجد جامع است.
این کارشناس مرمت بناهای تاریخی در ادامه سخنان خود با اشاره به اینکه تردد وسایل نقلیه در گذشته در اطراف این مسجد تاریخی آسیبهای زیادی را بر آن وارد کرد، اظهار داشت: هنوز آسیب ناشی از تردد ماشین در میدان عتیق وجود دارد که باید در این خصوص تدبیر شود.
وی در ادامه سخنان خود به انواع اتاقهایی که در مسجد جامع به کار رفته است نیز اشاره و تفاوت طاق(تا) و گنبد را تشریح کرد و افزود: (تا) در واقع صرفاً به جهت پوشش به کار برده میشود این در حالی است که گنبد بیشتر برای شکوه مورد استفاده است.
در ادامه این نشست تخصصی عبدالله جبل عاملی، کارشناس بناهای تاریخی اظهار داشت: در دوره صفوی، توجه خاصی به مساجد بود و این موضوع در خصوص مسجد جامع نیز صدق میکند، چنانچه بسیاری از سطوح تزئینی، کاشیکاریها و شعارهای اسلامی که در مسجد به کار رفته است، متعلق به دوران صفوی است که این موضوع در تاریخ نیز ثبت شده است.
جبل عاملی تصریح کرد: ساخت و اجرای تزئینات در مسجد جامع، این بنای زیبا و با اهمیت را از وضعیت قبلی نجات داد.
گفتنی است، قدیمی ترین بنای تاریخی اصفهان را باید مسجد جمعه یا مسجد جامع اصفهان تلقی کرد که سیمای فعلی مسجد عمدتاً مربوط به اقدامات دوره سلجوقی است اما تعمیرات و الحاقات آن به دوران های بعد به خصوص عصر صفویان مربوط می شود، اما در کاوش های باستان شناسی مراحل قبل از سلجوقی هم به دست آمده که به دوران آل بویه و قرن سوم هجری باز می گردد.
پایان پیام/
نظر شما