مسجد، میراث شخصی کسی نیست

خبرگزاری شبستان: یک کارشناس دینی، گفت: نباید فردی صرفا به واسطه نسبت خویشاوندی با یک مسئول یا یک امام جماعت، به عنوان پیشنماز مسجد انتخاب شود.

حجت‌الاسلام والمسلمین سیدناصر احمدی در گفت‌وگو با خبرنگار مسجد و کانون‌های مساجد خبرگزاری شبستان با اشاره به آیه «إِنَّ أَوَّلَ بَيْتٍ وُضِعَ لِلنَّاسِ لَلَّذي بِبَکَّةَ مُبارَکاً وَ هُديً لِلْعالَمينَ» (سوره آل عمران، آیه 96) گفت: خدمت به مساجد جزو ارزشمندترین و حساس ترین فعالیت های روحانیون و همچنین افتخاری برای سایر فعالان مسجدی مانند اعضای هیات امنا و خادمان آن است.

 

وی با بیان اینکه در آیات قرآن کریم و روایات و احادیث اهل بیت (ع) شاخص های انتخاب ائمه جماعات مساجد تبیین شده‌اند، افزود: حضرت محمد (ص) در روایتی فرموده‌اند «هشت طایفه اند كه خداوند هرگز نماز آنان را نمی‌پذیرد که آن‌ها عبارتند از بنده ای كه از مولای خود فرار كرده است، زنی كه از فرمان شوهر سرپیچی كند و مایه خشم او را فراهم آورد، كسی كه از دادن زكات خودداری كند، امام جماعتی كه نمازگزاران، امامت او را خوش نمی دارند، كسی كه بدون وضو نماز گذارد، زنی كه بالغه شده ولی حجاب را در نماز رعایت نكند، كسی كه بول و غایط از او آید و فردی كه در حال مستی است» (.وسائل ‏الشیعة، ج 8، ص 34)، از این روایت مشخص می شود که یکی از شرایط فعالیت یک روحانی به عنوان امام جماعت، مقبولیت مردمی وی است.

 

امام جماعت مسجد طوس با بیان اینکه دستگاه های مرتبط با مساجد به ویژه مرکز رسیدگی به امور مساجد و سازمان اوقاف و امور خیریه در انتخاب متولیان و مسئولان مسجدی به ویژه ائمه جماعات باید مقبولیت مردمی آنان را در نظر داشته باشند، خاطرنشان کرد: نباید فردی صرفا به واسطه نسبت خویشاوندی با مسئولی یا امام جماعتی، به عنوان پیشنماز مسجدی انتخاب شود.

 

احمدی اظهار کرد: گاهی برخی فرزندان ائمه جماعات، که شایستگی لازم را ندارند صرفا به دلیل نسبت پدر و فرزندی به عنوان امام جماعت انتخاب می شوند که این اقدام برخلاف توصیه های قرآن و چهارده معصوم (ع) است.

 

وی با بیان اینکه مسجد دارای کارکردهای عبادی، اخلاقی، پرورشی، آموزشی، سیاسی و خدماتی است و با پیروزی انقلاب اسلامی بسیاری از این کارکردها در مساجد احیا شدند، گفت: بسیاری از مساجد پیش از پیروزی انقلاب اسلامی محدود به فعالیت های عبادی و خدماتی بودند اما با تشکیل نظام جمهوری اسلامی ایران و رهبری ولی فقیه بر آن، شاهد احیا و تقویت کارکردهای پرورشی، آموزشی و سیاسی در آن‌ها بودیم.

 

امام جماعت مسجد طوس با بیان اینکه از اواسط دهه 80 و با راه اندازی برخی مراکز فرهنگی و آموزشی در کشور، جایگاه مساجد در کشور کم رنگ شده است، خاطرنشان کرد: مساجد باید محور مجموعه های فرهنگی، آموزشی، پرورشی، اخلاقی، سیاسی، اجتماعی و خدماتی باشند که ساخت حوزه علمیه، درمانگاه، مهدکودک، فضای ورزشی، سایت اینترنتی، کتابخانه و صندوق قرض الحسنه برای تحقق چنین مساجدی لازم است.

 

احمدی درباره لوازم موفقیت ائمه جماعات، گفت: حضور مستمر و منظم ائمه جماعات در مساجد از مهم ترین لوازم موفقیت ائمه جماعات است به طوری که همه روزه یا دست کم، یک روز در هفته، در زمانی مشخص و ثابت در دفتر مساجد حضور یابند و پاسخگوی پرسش ها و درد و دل های مردم باشند.

 

وی با بیان اینکه روحانیون باید امامت مسجد را فعالیت تبلیغی اصلی خود بدانند، اظهار کرد: برخی از ائمه جماعات که دارای مشغله های کاری دیگر هستند، نسبت به وقت مردم کم توجه هستند و با بی‌نظمی بسیار در مساجد حاضر می شوند، که این موضوع مورد گلایه و شکوه مردم است.

 

مراعات اوقات نمازگزاران و حال ضعیفان

امام جماعت مسجد طوس با بیان اینکه ائمه جماعات باید با رعایت حال ناتوان ترین نمازگزاران نماز را سریع بخوانند، گفت: حضور مردم در نماز جماعت مرحوم آیت‌الله العظمی سیدشهاب الدین مرعشی نجفی، بسیار چشم گیر بود زیرا آن مرجع معظم تقلید با درک حال عموم مردم، نماز را سریع می خواندند، از سوی دیگر برخی علما را سراغ دارم که به دلیل طولانی کردن زمان نماز جماعت، مردم حضور کم شماری در مساجد آنان دارند.

 

 

 

 

احمدی با بیان اینکه طولانی شدن نماز جماعت موجب فراری شدن مردم می‌شود، افزود: امام صادق (ع) در این باره فرموده‌اند «هر گاه امام جماعت بودی، یک الله‌اکبر برای تو کافی است؛ زیرا افرادی که کار دارند یا ضعیف و پیر هستند با تو می باشند »(کافی، ج 3، ص 310).

 

آشنایی با دانش مدیریت

وی با بیان اینکه ائمه جماعات باید با دانش های مدیریت، روانشناسی و جامعه شناسی آشنا باشند و از خلاقیت و انگیزه جوانان استفاده کنند، گفت: میان‌سالان و کهن‌سالان بیشتر اعضای هیات امنای مساجد کشور را تشکیل می‌دهند و همین وضعیت موجب کاهش انگیزه جوانان برای حضور در مساجد شده است.

 

امام جماعت مسجد طوس، سخنرانان تکراری و طولانی شدن برنامه ها را از مهم ترین دلایل کاهش رغبت جوانان به مساجد دانست و اضافه کرد: طبع جوان، تنوع پسند است در حالی که بسیاری از مساجد کشور، تنوع و جذابیت لازم را برای آنان ندارند، امام علی (ع) در این باره فرموده‌اند «قلب‏‌ها مانند بدن‏‌ها ملول و افسرده می‌شوند، بنابراین براى رفع ملالت آن‌ها لطایف حکمت‏‌آمیز را انتخاب کنید»،

 

احمدی افزود: برخی از ائمه جماعات توجهی به ظاهر و نوع پوشش خود ندارند و با بوی بد بدن و دهان و لباس کثیف و نامرتب در مساجد حاضر می شوند و جوانان که بسیار به ظاهر خود توجه می دهند با مشاهده چنین وضعیتی از مساجد فراری می‌کنند.

 

وی خاطرنشان کرد: مردم، پیامبر و اهل بیت (ع) را ندیده اند و زمان آن بزرگواران را درک نکرده اند بنابراین گفتار و رفتار روحانیون برای آنان، ملاک دین‌داری می شود بنابراین اگر تناقضی در این قشر مشاهده کنند، از دین‌داری روی گردان می شوند، وضعیتی که امروزه در عملکرد روحانیون و ائمه جماعات مساجد بسیار مشاهده می شود.

 

امام جماعت مسجد طوس با بیان اینکه برخی از ائمه جماعات، دقت کافی در انتخاب خادمان مساجد ندارند، اظهار کرد: بدرفتاری و پوشش نامناسب و نامرتب برخی از این خادمان موجب ناراحتی مردم به ویژه جوانان است در حالی که خادمان خانه‌های خدا باید طبق توصیه قرآن و اهل بیت (ع) بسیار پاکیزه و مرتب باشند.

 

بررسی مستمر صلاحیتهای علمی ائمه جماعات

احمدی با بیان اینکه احراز صلاحیت های علمی و مهارتی باید جزو شرایط انتخاب ائمه جماعات باشد، در حالی که برخی از ائمه جماعات، سواد و دانش لازم برای این کار را ندارند، گفت: داشتن صلاحیت های اخلاقی و تهذیبی، سابقه خوب، دستگیری از نیازمندان، پیگیری وضعیت و احوالات نمازگزاران، ولایت مداری، حرکت در مسیر انقلاب اسلامی، پیروی از ولایت فقیه حضرت آیت الله العظمی خامنه ای، عیادت از بیماران، احترام به شخصیت جوانان و نوجوانان و دیدار با خانواده شهدا، جانبازان و ایثارگران، از شرایط دیگر ائمه جماعات موفق است.

 

امام جماعت مسجد طوس با بیان اینکه امامت جماعت بودن از مهم ترین و حساس ترین فعالیت های تبلیغی طلاب است، گفت: انتخاب و احراز ویژگی های اخلاقی، تهذیبی، علمی و مهارتی ائمه جماعات باید بیش از پیش مورد دقت و توجه مرکز رسیدگی به امور مساجد و سایر دستگاه های مربوط به آن ها باشد که مسئولیت حجت الاسلام والمسلمین محمدجواد حاج علی اکبری در شورای سیاست گذاری ائمه جمعه کشور و انتقال تجارب سازنده این نهاد به مرکز رسیدگی به امور مساجد، می تواند زمینه ساز افزایش دقت در انتخاب ائمه جماعات مساجد باشد.

 

 

 

کد خبر 684101

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha