به گزارش خبرنگار سینمایی شبستان، «مهدی نقویان» مستندساز جوانی است که فیلم مستند «ارثیه پدری» و مجموعه مستند «خارج از دید» جدیدترین آثار او هستند که هر دو در جشنواره مردمی فیلم عمار حاضر بودند. او را میتوان رکوددار دریافت جایزه از ادوار مختلف جشنواره مردمی فیلم عمار دانست و در دورههای قبل جشنواره عمار با فیلم های مستند «برادران»، «رمز و راز ملکه»، «گاو خشمگین»، «بازی»، «زخم تازه» و .. حضور داشت. وی همچنین در اولین تجربه مستند سریالیاش، سراغ موضوع انقلاب اسلامی رفت و نتیجه آن مجموعه مستند «در برابر طوفان» که سال گذشته روی آنتن تلویزیون رفت.
مهدی نقویان درباره مستند «خارج از دید» و ایده آن که این روزها از شبکه سه سیما پخش میشود و به موضوع وقایع و اتفاقات بعد از انتخابات سال 88 می پردازد، به خبرنگار شبستان گفت: سال 88 و تقریباً بعد از فارغ التحصیلی، شروع به کار مستندسازی من بود و همان سال، مستندی با عنوان «نگهبان آرا» ساختم که درباره اقدامات شورای نگهبان قبل و بعد از انتخابات بود. کار دیگری به نام «انتخاب 10» ساختم که به نوعی روزشمار انتخابات به حساب می آمد و کار عمیقی از نظر جامعه شناسی و اجتماعی نبود. این دو کار خیلی مورد توجه قرار نگرفت اما در جشنواره عمار دیده شد و بعد از آن از تلویزیون پخش شد.
وی در ادامه توضیح داد: هر چه از سال 88 فاصله میگرفتیم رسانه های معاند بیشتر روی این قضیه کار می کردند و مستندهای قوی می ساختند و ما هیچ کار تاثیرگذاری نساختیم. من در این چند سال، مستند «برادران» درباره شهید نوروزی مرتبط با 88 و مستند «گرم ترین روز زمستان» که از زاویه دید یکی از مصدومین اتفاقات 88 را ساختم تا اینکه احساس می کردم اطلاعاتم نسبت به فتنه 88 تکمیل شده است و بهتر است مستندی عمیق در مورد فتنه بسازم. پس از به روی آنتن رفتن مستند «در برابر طوفان»، از طرف مدیران ارشد سازمان صداوسیما به من پیشنهاد شد که مستندی درباره وقایع 88 بسازم که کار بعد از چند ماه آغاز شد.
نقویان با بیان اینکه مدیران رسانه ملی نگاه ما را قبول داشتند و از جانب صداوسیما هیچگونه نظارت و فشاری بر ما تحمیل نشده است، گفت: این مجموعه تحت عنوان «خارج از دید» در 10 قسمت 40 دقیقه ای ساخته شد تا تمامی وقایع سال 88 را مورد بررسی قرار می دهد. چیزی که برای من مهم بود، پرداختن به زمینه های شکل گیری حوادث پس از انتخابات که از تحولات اجتماعی سالهای قبل نشأت می گرفت. همچنین تحقیقات ما به اقدامات امنیتی در دهههای گذشته و نمونه های مشابه این حوادث در کشورهای دیگر نیز سمت پیدا کرد که در قسمت های یک و دو «خارج از دید» به آن پرداخته ایم.
وی، مساله و سوال مهم این مستند را تقلب در انتخابات سال 88 عنوان و درباره واکنشهای مثبت و منفی نسبت به این سوال در مستند اشاره کرد و افزود: واکنش های منفی نسبت به مستند، به طرفداری از محمود احمدی نژاد برمی گردد که باید بگویم در این مستند ما یک جمله که تعریف از او باشد نداریم و ما قضاوتی بر وقایع نداریم. ما وقایع آن سال را پشت سرهم چیدیم بدون اینکه اتفاقی را حذف کنیم.
کارگردان مستند «ارثیه پدری» در مورد اینکه برخی اتفاقات نظیر ارسال نامه میرحسین موسوی به شورای نگهبان درباره تخلفات احمدی نژاد و جوابیه شورای نگهبان به تک تک این موارد، در مستند بازگویه می شود، تصریح کرد: در آن سال، خیلی از اتفاقات مثل جوابیه شورای نگهبان به نامه موسوی، دیده نشد و وقتی آن را در گوگل جستجو می کنیم حتی سایت خبرگزاری فارس هم نمی آورد.
وی در مورد اینکه آیا به سوال تقلب شدن یا نشدن در این مستند پاسخ داده می شود، به شبستان گفت: ما در این مستند به تقلب شدن یا نشدن اشاره ای نکردیم اما تمِ فیلم به سمتی است که امیدواریم مخاطبان، خود به حقیقت ماجرا برسند. حتی آخوندی، نماینده میرحسین موسوی نیز در دیدارهای مختلف نمایندگان انتخابات بارها اعلام کرده که تقلبی صورت نگرفته است و ما این نکات از یاد رفته را در مستند بازگو کرده و آنها را کنار هم چیده ایم.
این مستندساز جوان با تاکید بر توطئه علیه ایران در دوره های مختلف تاریخی، توضیح داد: توطئه علیه بقیه کشورها هم وجود دارد اما در مدت حدود 40 سالی که از عمر انقلاب اسلامی می گذرد، نیامده ایم از لحاظ استدلالی و تحلیلی، مخاطب را متوجه توطئه کنیم و به صورت تهییجی و هیجانی پرداخته می شود و به همین دلیل، مخاطب فکر می کند ما توهم توطئه داریم در صورتی که اسناد و مدارک همه این توطئه ها موجود است. ما نیز باید برای اینکه مخاطب ایرانی متوجه این موضوع شود، باید از این مدارک درست بهره برداری کنیم. از سال 88 به بعد فرم و شمایل بخش خبری تلویزیون تغییر کرد اما آیا فرم گفتاری و محتوایی اخبار تغییر کرده؟ تکنیک و محتوا جدا از هم نیستند منتهی محتوا به گونه ای است که به صورت صحیح برای مخاطب تشریح نمی شود و یکی از نقاط کلیدی که نظام هم از آن آسیب می خورد، همین جاست که باید خبرها به مخاطب صحیح ارائه شود. من معتقدم که راستگوترین و با صداقت ترین اخبار در دنیا را شبکه های صداوسیما دارند اما بد بیان کردن حرف حق، سبب می شود که مردم دروغ های خبری دیگران را باور کنند.
وی در بخش دیگری از این گفتوگو درباره مستند «ارثیه پدری» که در یازدهمین جشنواره سینماحقیقت و هشتمین جشنواره فیلم عمار حضور داشت، به خبرنگار شبستان گفت: بعد از بازخوردهای خوب مستند «در برابر طوفان» که سال 95 در ایام دهه فجر از تلویزیون پخش شد، احساس کردم می شود این کار را برای مخاطب جشنواره ای هم آماده کرد و به همین دلیل نیت کردم که بخش هایی از «در برابر طوفان» را در قالب یک مستند ارائه دهم که تحت عنوان «ارثیه پدری» اولین اکرانش در جشنواره سینماحقیقت و بعد از آن در عمار بود.
نقویان در پایان تاکید کرد: دوست دارم اگر ظرفیتی فیلمسازی در من وجود دارد در جهت ارتباط با مخاطب نمود یابد و با ذائقه مخاطب همسو باشد.
نظر شما