به گزارش خبرنگار خبرگزاری شبستان از سنندج، اعتیاد، در لغت به معنی عادت کردن است و مردم ما این واژه را بیشتر با تعریف پزشکی آن یعنی وابستگی و سوء مصرف مواد مخدر می شناسند و بکار می گیرند.
از قدیم الایام مردم ما با مواد مخدر آشنایی داشتند و حتی اقدام به کشت خشخاش و آن هم به صورت قانونی می کردند که بعد از انقلاب کشت این گیاه جرم محسوب می شد و با کشاورزانی که در این زمینه فعالیت می کردند برخورد شده و می شود.
علی رغم غیرقانونی بودن کشت این محصول در برخی از روستاها هنوز رد و نشانه هایی از کشت آن وجود دارد چراکه این مردمان هنوز هم بر این باور هستند که ماده مخدری هم چون تریاک دارویی موثر ومسکن بسیاری از دردها است.
در زمانی یکی از داروهایی که برای تسکین درد بیماران از سوی مردم عادی تجویز می شد تریاک بود و آن را دوای درد آنها معرفی می کردند و آن دوره زیاد از اثرات زیان بار مصرف بیش از حد آن اطلاع نداشتند.
بیمار پس از گذشت مدتی از مصرف این ماده مخدر احساس رضایت و کاهش درد خود می کرد و به خیال اینکه شفا پیدا کرده است مصرف را قطع می کرد ولی چون عادت به استفاده از این ماده پیدا کرده بود نه تنها نمی توانست مصرف را ترک کند بلکه هرچه زمان می گذشت وابستگی او هم زیادتر می شد.
این روال ادامه پیدا کرد و در دوره های مختلف تعداد زیادی از مردم گرفتار مصرف مواد مخدر شدند و همین موجب بازارگرمی آن و وجود تقاضای بیشتر در نتیجه عرضه و توزیع زیادتر و در نتیجه افزایش تنوع در مواد مخدر شد.
در دهه های اخیر مواد مخدر مدرن هم وارد جامعه شدند موادی که اثرات مخرب آنها به مراتب بیشتر از مواد مخدر سنتی است و متاسفانه قیمت آنها هم کمتر و دسترسی به آن هم راحت تر است و امروزه شرایط به گونه ای شده که افرادی هم بدون اینکه دانشی در رشته شیمی داشته باشند و صرفا با دردست داشتن فرمول ساخت موادی هم چون شیشه، اقدام به ساخت این نوع از مواد مخدرمی کنند.
در برهه کنونی با تغییر وتحولات انجام شده نمی توان یک یا دو دلیل را عامل وابستگی مردم به مصرف مواد مخدر و اعتیاد پیدا کردن آنها بیان کرد لذا اعتیاد یکی از موضوعات پیچیده ای است که نشات گرفته از عوامل مختلف اجتماعی، فرهنگی، روانشناسی و پزشکی است.
هرچند استان کردستان براساس آمار و اطلاعات موجود همواره به عنوان یکی از استان های سفید کشور از لحاظ مصرف مواد مخدر معرفی شده است و این مسئله در مقایسه با سایر استان های کشور انجام می شود و قطعا وضعیت این استان نسبت به گذشته حادتر شده و این را از تعداد معتادین متجاهر در سطح خیابان های شهرهای مختلف استان به خوبی می توانیم مشاهده کنیم.
آنچه در این میان حائز اهمیت است پایین آمدن سن مصرف کنندگان به مواد مخدر و همچنین شیوع مصرف این مواد در بین زنان و دختران است و این درحالی است که در گذشته اکثریت مصرف کنندگان را مردان تشکیل می داد.
قطعا موارد مذکور نشان از گسترش مواد مخدر در جامعه ما است و آنچه در این میان تباه می شود زندگی افرادی که است که شرایط زندگی فردی و اجتماعی آنها به گونه ای رقم خورده که نسبت به مصرف مواد کشش بیشتری دارند.
کودکان وجوانانی که برای فرار از وضعیت زندگی خود چه در خانواده های ثروتمند و چه فقیر، تبری را برداشته و به جان درخت زندگی خود افتاده اند و گاها اطرافیان آنها چسبی جهت احیای زخم های وارد بر پیکره این درخت می زنند که گاها اثر بخش بوده و گاهی هم متاسفانه موقتی بوده و بعد از مدتی باردیگر این بیماری در آنها بروز و ظهور پیدا می کند.
جامعه شناسان و روانشناسان زیادی به دنبال چیستی وعوامل شکل گیری و همچنین راه های درمان اعتیاد که به عنوان آسیبی فردی و اجتماعی شناخته می شود، بوده و هستند و در این رابطه مقالات زیادی هم تهیه و ارائه شده و همایش ها و جشنواره های مختلفی هم برگزار شده است.
از آنجا که عوامل مختلفی در بوجود آمدن معضل و آسیب اعتیاد دخیل است قطعا راهکار درمان آن هم گسترده خواهد بود، بنابراین می طلبد مسئولان ما و سازمان های مردمی نهادی که در راستای کمک به حل این آسیب در جامعه ایجاد شدند بیشترین توجه خود را معطوف به اقشار در معرض خطر کنند.
نظر شما