«فضایل ذهن» انسان را غنی  می کند

خبرگزاری شبستان: فیلسوف و روشنفکر ایرانی گفت: با مطالعه کتاب فضایل ذهن یک فضای معنوی در خود احساس می‌کنیم و خوشحالیم که این فضا مورد تأیید آکادمیک نیز هست.

به گزارش خبرنگار شبستان، مصطفی ملکیان، فیلسوف و روشنفکر ایرانی در نشست نقد و بررسی کتاب فضایل ذهن که در سرای کتاب برگزار شد، گفت: کتاب فضایل ذهن بدون مبالغه یکی از بهترین کتاب هایی است که در عمرم خوانده ام. از 20 سال پیش که کتاب فضایل ذهن به دستم رسید همیشه آرزو داشتم این کتاب را به فارسی ترجمه کنم. وقتی دکتر خداپرست ترجمه کتاب را به دستم داد واقعا خیلی خوشحال شدم.

 

ملکیان بیان اینکه کتاب ها به دو دسته تقسیم می شوند، عنوان کرد: کتاب هایی هستند که وقتی می خوانید عالم‌تر، دانشمندتر و متفکرتر می شوید، به لحاظ ذهنی سرشارتر و پربارتر می شوید. دسته دوم کتاب هایی هستند که وقتی می خوانید انسان بهتری می شوید. کتاب فضایل ذهن غیر از جنبه فکری و علمی انسان را غنی و بهتر می کند. وقتی کتاب فضایل ذهن را مطالعه می کنیم حاصلش این است که یک فضای معنوی را در خود احساس می کنیم و البته خوشحالیم که این فضا مورد تأیید آکادمیک نیز هست.

 

وی خاطرنشان کرد: در طول تاریخ فلسفه اخلاق سه مکتب بزرگ ظهور کرد؛ اصالت وظیفه، اصالت نتیجه و اصالت فضیلت. این سه، چهار شدنی نیستند. حصر مکاتب اخلاقی در سه مکتب حصر عقلی است. اختلاف این سه مکتب بر سر این است که درستی و نادرستی مادر بقیه مفاهیم است یا خوبی و بدی مادر بقیه مفاهیم است و یا فضیلت و رذیلت مادر بقیه مفاهیم است. زگز اسکی در کتاب فضایل ذهن استدلالی به سود اخلاق فضیلت می کند.

 

این فیلسوف و روشنفکر ایرانی اظهار داشت: در عین حال که سه مکتب اخلاقی داریم زگز اسکی استدلالی دارد که اخلاق فضیلت قابل دفاع است، این بخش قابل دفاع ترین بخش کتاب است. وقتی داوری اخلاقی می کنیم باید توجه کنیم که آدمی پنج ساحت دارد، داوری های اخلاقی نباید منحصر به یکی از ساحت ها باشد. ساحت های باورها، احساسات و خواسته ها درونی هستند. ساحت های گفتار و کردار بیرونی هستند. زگز اسکی از فیلسوفان اخلاقی است که معتقد است هر پنج ساحت مشمول داوری اخلاقی می شود. او نشان می دهد که هر یک از پنج ساحت ارادی هستند و هیچ یک یکسره جبری نیستند.

 

گفتنی است، کتاب فضایل ذهن اثر لیندا زگز اسکی تحقیقی در مورد ماهیت فضیلت و مبانی اخلاقی معرفت است که در سال 1996 منتشر شده و توسط دکتر امیرحسین خداپرست به زبان فارسی ترجمه شده است.

کد خبر 683252

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha