کشف بقایای کوره‌های سفال‌پزی و کشف گور دسته‌جمعی در شهر تاریخی جرجان

خبرگزاری شبستان: مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی وگردشگری گلستان از کشف بقایای کوره های سفال پزی و گور دسته جمعی در فصل هفتم کاوش های باستان شناسی شهر تاریخی گرگان( جرجان) خبر داد.

به گزارش خبرگزاری شبستان از گرگان و به نقل از روابط عمومی اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی وگردشگری گلستان، ابراهیم کریمی، مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی وگردشگری گلستان گفت: گروه کاوش و گمانی زنی شهر تاریخی گرگان (جرجان) به سرپرستی دکتر محمد مرتضایی عضو هیئت علمی پژوهشکده باستان شناسی از 20 آذر جهت انجام بررسی و گمانه زنی فصل هفتم پژوهش های باستان شناسی شهر تاریخی جرجان به شهرستان گنبد کاووس اعزام شد و فعالیت خود را شروع کرد.

 

وی ادامه داد: در این فصل از کاوش بقایایی از کوره های سفال پزی کشف شد که در آن سفالینه های معروف شهر تاریخی گرگان(جرجان)  پخت می شده و در موزه های معتبر دنیا نگهداری میشود و منصوب به این شهر تاریخی است.

 

کریمی اضافه کرد: علاوه بر کشف کوره های سفال پزی در کاوش ها سه پایه های نگهدار سفال و توپی های کوره سفال پزی نیز کشف شد.

 

کریمی در ادامه به کشف گور دسته جمعی در فصل هفتم کاوش این شهر تاریخی اشاره کرد و افزود: در بالای کوره های سفال پزی گور دسته جمعی کشف شد که ذهن باستان شناسان را به خود معطوف کرد و بقایای 7 تا 8 اسکلت کشف شده مورد مطالعات انسان شناسی و موارد ژنیتیکی توسط متخصصین در حال انجام است که انشالله در آینده نتیجه این مطالعات در مقالات و کتاب ها چاپ و ارائه خواهد شد.

 

وی با اشاره به سیستم شهرسازی شهر تاریخی گرگان(جرجان)، گفت: این شهر بر اساس سیستم شهرسازی احداث شده که دارای شبکه های فاضلاب شهری است و خیابان های آجر فرش، کوچه های فرعی و راسته بازار ها و کارگاههای صنعتی، مراکز علوم دینی و مذهبی و مساجد هر کدام در یکی از محله ها قرار داشتند از مشخصات سیستم شهر سازی این شهر تاریخی است.

 

کریمی در ادامه گفت: یکی از کارگاههای تولید سفال در بخش صنعتی این شهر تاریخی نیز کشف شد که امیدواریم با ادامه کاوش ها در سال های آتی به تایج قابل توجهی دست یابیم.

 

مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان گلستان در پایان خاطر نشان کرد: شهر تاریخی گرگان(جرجان) یکی از چهار شهر مهم دوران اسلامی بعد از شهر ری، نیشابور و توس می باشد که این شهرتاریخی در شهرستان گنبدکاووس قرار دارد و با شماره 726 در سال 1345در فهرست آثار ملی به ثبت رسیده است.

 

ایالت گرگان یکی از ایالت های مهم برای امپراتوری ساسانی بوده که با ورود مسلمانان به ایران به دلیل نداشتن حرف " گ" در فرهنگ لغت آنان گرگان به جرجان تغییر یافت و این شهر در جنوب غربی شهر امروزی گنبد کاووس و در 85 کیلومتری شمال شرقی شهر استرآباد (گرگان امروزی) قرار دارد.

 

شهر جرجان یکی از بلاد معتبر در دوره های سامانیان، آل زیار و سلجوقیان بوده که بر اثر حملات مغول ها در 617 هجری قمری از بین رفته است.این شهر بر روی ویرانه ی شهری از دوران پارتی و ساسانی با وسعتی در حدود 1200 هکتار ساخته شده است و از لحاظ معماری شهرسازی بسیار پیشرفته بوده است.

 

 

کد خبر 683197

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha