خبرگزاری شبستان// بیرجند
در علم اقتصاد، بازار و اصناف به مثابه قلب اقتصادی جامعه شناخته می شوند و از گذشته تاکنون اصناف و بازرگانان در بستر تحولات جامعه ما نقش و کارکرد گسترده و در عین حال موثری در حوزه های مختلف داشته اند.
در بستر تاریخ کشور از دوران قبل از انقلاب تاکنون در میان این قشر اصناف و بازاریان چهره های موثری بوده اند که با حمایت های مادی و معنوی خود، لوازمی را فراهم آوردند که انقلاب اسلامی بتواند در دو عرصه داخلی و خارجی موفقیت های بزرگی کسب نماید و این گروه خدمتگزار آحاد جامعه، در سخت ترین شرایط اقتصادی حامی دولت و مردم بوده اند و در شرایطی که کشور همزمان درگیر جنگ تحمیلی و تحریم های بین المللی بوده است، این اصناف و بازاریان بوده اند که با اخلاق ارزشی، روحیه انقلابی و منش اسلامی خود چالش های پیچیده در طول جنگ تحمیلی را مدیریت کرده اند و همسو با سیاست های دولت و اجرای آنها نه تنها نظم و انضباط بازرگانی در سطح واحد های خرد اقتصادی را با رعایت اخلاق حرفه ای و انصاف در بازار متعادل نموده اند، بلکه بخش اعظمی از نیروهای دفاعی و مایحتاج عمومی مورد نیاز جبهه نبرد را نیز تهیه و تدارک دیده اند که این موفقیت آنها مرهون ولایت پذیری و رعایت اخلاق اسلامی و ارزش های دینی در بین اصناف و بازاریان بوده و هست.
عملکرد مثبت و تحسین برانگیز بازاریان و اصناف در ایجاد نظم و ثبات و برقراری امنیت اقتصادی و جلب اعتماد اجتماعی بعد از انقلاب شکوهمند انقلاب اسلامی و خصوصاً در دوران هشت سال دفاع مقدس نه برکسی پوشیده مانده و نه از یاد کسی رفته است.
حمایت های مادی، معنوی و جسمی تک تک اعضاء خانواده بزرگ اصناف در طول دوران جنگ تحمیلی نشان بارزی از حضور اصناف، بازرگانان و بازاریانی معتمد و متعهد در کشور می باشد و این قشر زحمتکش نشان داد در راه حفظ دین خدا و کشور خود از هرگونه کمکی اعم از مالی و جانی دریغ نمی کند.
نگاهی گذرا به سیر تحولات اساسی کشور، به وضوع نقش بازاریان و اصناف و تشکل های صنفی بازار را چه از بعد سیاسی، اجتماعی و چه از بعد اقتصادی و بازرگانی آشکار می سازد.
وقوع انقلاب مشروطه و تحولاتی که در آن دوره اتفاق افتاد و تداوم آن تا انقلاب اسلامی، نمود بارزی از نقش تاریخ ساز و متأثر این قشر خدوم جامعه بوده است.
نقش اصناف در پشتیبانی و تدارکات جبهه ها در هشت سال دفاع مقدس بی بدیل و ستودنی بوده و هیچ گاه از خاطره ملت بزرگ ایران محو شدنی نیست بنابراین در حال حاضر نیز انتظار می رود بازاریان و اصناف همچون گذشته نقش کلیدی و تاثیرگذار خود را در جامعه حفظ نموده و آنرا احیاء نمایند.
فشارهای بین المللی و تحریم های اقتصادی ایجاب می نماید این سرمایه های اجتماعی کشور در مقابله با این دسیسه ها و نیرنگ ها به بسیج خود بپردازد و با ارتقاء فرهنگ مشارکت و اعتماد و پیروی از الگوهای فرهنگ اسلامی و مذهبی و رعایت اخلاق و انصاف و قانون پذیری، توجه بیشتر به تهیه و توزیع کالاهای تولید ملی و بومی و تبلیغ آنها و نهی به مصرف کالاهای زائد و غیر ضرور خارجی همچون گذشته نیرنگ های اقتصادی و تحریم های خارجی رابی اثر نموده و از آن بعنوان فرصتی برای تولید، اقتصاد و بازرگانی کشور بهره برداری بهینه ای نمایند.
بیش از 30 سال است که کشور ایران تحت تحریم های مختلف آمریکا و غرب قرار دارد که بلطف الهی و مدد آحاد مردم صبور و راست قامت کشورمان نه تنها تحریم های اعمال شده نتیجه ای را برای دشمنان ایران اسلامی نداشته، بلکه با همت و پشتکار مردان و زنان با غیرتش، کشورمان به پیشرفت های خوبی نائل شده است.
در شرایط فعلی نیز با آمادگی هایی که در سطح اصناف وجود دارد و همچنین با هماهنگی و تعامل خوبی که بین مجموعه بازرگانی و اصناف وجود دارد، مطمئنا این مرحله از تحریم ها نیز تاثیری بر وضعیت اقتصادی و بازرگانی کشور نمی گذارد.
اصناف در سیاسی کشور همیشه در کنار روحانیت و علمای دین نقش آفرینی کردهاند و بخش عظیمی از جمعیت کشور را تشکیل می دهند و در تاریخ سیاسی کشور همیشه در کنار روحانیت و علمای دین نقش آفرینی کرده اند.
زمانی که معمار کبیر انقلاب، اولین جرقه های آغاز قیام بر علیه ظلم و ستم را در شهر مقدس قم رقم زدند، اصناف و بازاریان اولین گروهی از مردم بودند که به یاری امام راحل برخواستند و به تکیه گاه مطمئنی برای اجرایی شدن اهداف انقلاب اسلامی تبدیل شدند و آنان با تعطیلی بازار، شرکت در اعتصابات، تامین نیازهای انقلاب، تشکیل گروهای پشتیبانی از انقلاب و تشکیل کانونی برای اجرای برنامه های انقلاب، عملا وارد عرصه مبارزاتی شدند و در این راه شهدای بزرگی را تقدیم انقلاب کردند.
با آغاز دفاع مقدس، خدمات اصناف و بازاریان به انقلاب بیشتر نمایان شد، هشت سال دفاع مقدس در مقابل استکبار جهانی، نیازمند فداکاری ها و رشادت های بسیاری بود، که تنها از ملت بزرگ ایران شایسته آن بودند.
در واقع اصناف و بازاریان بدون کوچکترین چشم داشتی و توقعی در دو جبهه شهادت و اهدای مال و اموال خود به جهاد و دفاع برخواستند و با اهدای 64 هزار شهید که دو هزار و 500 نفر از این شهدا از رؤسای اتحادیه ها و مجامع امور صنفی کشور بودند، وظیفه خود را به بهترین شکل ممکن انجام دادند.
بعد از دوران دفاع مقدس اصناف و بازاریان وارد عرصه سازندگی کشور شدند و آغاز سازندگی کشور نیازمند حمایت های مادی و معنوی بود که جامعه صنفی کشور با حضور در هر دو عرصه توانستند نقشی ارزنده داشته باشند.
برنامه اعزام کاروان های تدارکات به جبهه به عهده اصناف و بازاریان بود و در این راه شهدای زیادی را تقدیم نظام اسلامی کرده است.
اصناف در دوران جنگ تحمیلی با استقرار نیروهای فنی در جبهههای جنگ نقش مهمی ایفا کردند و همدوش رزمندگان به مقابله با دشمن پرداختند.
همزمان با پیروزی انقلاب اسلامی، اصناف وارد یک مرحله جدیدی از نقش آفرینی های خود شدند چرا که هنگامی که انقلاب به رهبری امام راحل به پیروزی رسید، بسیاری از کانون های و هسته های صنفی و مردمی که قبل از پیروزی انقلاب اسلامی تشکیل شده بود، در این دوران تقویت شدند و اعلام موجودیت کردند.
این حرکت های موثر و برنامه ریزی شده در طول دوران انقلاب اسلامی به صورت مستمر و همراه با حمایت های مادی و معنوی اصناف ادامه داشت و تا جایی پیش رفت که امام راحل « اصناف و بازاریان را بازوان ستبر انقلاب نامیدند» بازوانی که با تمام توان در اختیار انقلاب و آرمان های انقلاب اسلامی بوده است.
منابع:
1- سایت خبری کرنا
2- سایت جامع دفاع مقدس کرمان
3- پایگاه خبری شمال نیوز
4- پایاگاه اطلاع رسانی شورای صنفی کشور
پایان پیام/
نگارنده: زهرا رجائی مقدم
نظر شما