به گزارش خبرنگار دولت خبرگزاری شبستان، علی ربیعی، وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی در نشست خبری کمیته ویژه رسیدگی به حادثه نفتکش سانچی ضمن عرض تسلیت برای خانوادههای داغدار حادثه کشتی سانچی گفت: وظیفه ما روشنگری در خصوص این اتفاق است و به تمام شایعات یا صحبتهایی که در این چندروز در مورد این حادثه شده است پاسخ خواهیم داد، متاسفانه در طی این روزها برخی نظریههایی مطرح کردند که به دور از واقعیت بود.
وی ادامه داد: ما باید این اتفاق را در ابعاد مختلف سیاسی، فنی و حتی نوع امدادرسانی مورد بررسی قرار دهیم، به همین منظور در دولت از همکاران خود خواستهایم سایتی در مورد این حادثه ایجاد کنند تا در آن پاسخگو مردم باشیم، در این سایت ما گزارش جامعی را منتشر میکنیم.
وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی درباره جزئیات این حادثه تاکید کرد: این اتفاق به وقت محلی ما در ساعت ۱۵ و ۳۰ دقیقه رخ داده است، ما بعد از اطلاع از وقوع این حادثه در ساعت 19 گروهی را به سفارت چین اعزام کردیم، پس از آن در ساعت ۱۹ و ۳۰ دقیقه کمیتهای سه جانبه با همکاری سازمان بنادر و شرکت ملی نفتکش تشکیل دادیم و در همین زمان آقاری راستاد برای درخواست کمک از کشورهای مجاور و مجامع بینالمللی کار خود را آغاز کرد.
ربیعی یادآور شد: ما در همان ساعات اولیه درخواست رسمی برای کمک را ارسال کردیم، به همین منظور روز یکشنبه با نمایندگان وزارتامورخارجه، وزارت کار و وزارت نفت کمیتهای تشکیل شد، بعد از اتمام هیات دولت در روز یکشنبه سریعا جلسهای را تشکی دادیم و رییس جمهور هم نظرات خود را اعلام کرد و در نهایت کمیتهای که امروز مشاهده میکنید منهای آقای برومند تشکیل شد و نیروی را به چین اعزام کردیم.
وی افزود: بعد از ورود تیم ایرانی به چین کارشناسان ما در شانگهای کار خود را شروع کردند و ستادی هم در آنجا تشکیل شد و دولت چین هم یک طبقه از ستاد مدیریت بحران خود را به ما اختصاص داد.
وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی تصریح کرد: در روز سهشنبه مجددا رییس جمهور یک جلسه تشکیل داد و بنده را به عنوان فردی که تمام وقت تمرکز خود را بروی این حادثه بگذارد انتخاب کردند و بنده هم در همان زمن مرتبا با آقای ظریف ارتباط برقرار میکردم و قرار بود ایشان به چین سفر کنند، در این میان وزیر خارجه چین به دلیل بررسی پرونده برجام نتوانستند همکاری کنند و طی یک تماس تلفنی معاون نخست وزیر چین مسئولیت کارها پذیرفت.
ربیعی ادامه داد: برای این حادثه ما در تهران سفرای چین، کره و ژاپن را خواستیم، از اینجا نیز کمیتهای به شانگهای ارسال شد، از سوی دیگر کمیتهای به چین و ژاپن ارسال شد تا در آنجا مستقر باشند تا چنانچه باد کشتی را به ساحل هرکدام از کشورها فرستاد نیروهای مستقر داشته باشیم، ژاپنیها هم در این رابطه اعلام آمادگی کردند.
وی خاطرنشان کرد: برای اینکه وقفهای در کار نیافتد موضوع پروتکل را کنار گذاشتیم و بدون تشریفات سیاسی وارد چین شدیم و تا روز بازگشت به ایران با فرماندهان چینی در اطاق عملیات جلسات مستمری را برگزار کردیم، در اصل ما کار خود را از زمان شنیدن حادثه در ایران آغاز کردیم و وزیرخارجه ما سریعا پیگیر این موضوع شد و ما در وزارت کار و سازمان کشتیرانی نیز این موضوع را پیگیر بودیم.
وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی در خصوص وضعیت جعبه سیاه کشتی نیز گفت: برای بازگشایی جعبه سیاه در اصل یک سازمان بینالمللی و چند کشور باید حضور داشته باشند که ایران هم جزء آن کشورها خواهد بود، البته کار بازگشایی جعبه سیاه با حصور نمایندگان ما در چین انجام و در همان جا پلمپ شده است.
ربیعی در مورد خاموش بودن ردیاب هردو کشتی به دلیل حمل غیرقانونی بار نیز اظهار کرد: این موضوع که محموله برای کشور کرهشمالی بوده یا موضوع زدن موشک از سوی آمریکا را تکذیب میکنم، کسانی که این داستانها را میسازند از وضعیت دریا و قوانین آن آگاهی ندارند، به نظر شما اگر آمریکا موشک را میزد هیچ راداری آن را رصد نمیکرد یا کرهشمالی در این میان اعتراضی نداشت، با کمی تامل میتوان دید که کشتی باری دقیقا با کدام قسمت نفتکش اصابت داشته است.
وی اضافه کرد: نمایندگان ما کشتی باری را هم بازرسی کردند و اثری از پرتاب موشک وجود ندارد بنابراین موضوع حمله موشکی آمریکا به نفتکش سانچی یک دروغ واضح است، از سوی دیگر موضوعی مطرح شد مبنی براینکه جان انسانهای داخل کشتی برای چینیها مهم نبود که ما در این خصوص هم شواهدی که این امر را تایید کند ندیدیم.
رییس کمیته بررسی حادثه نفتکش سانچی در پاسخ به این پرسش که آیا افراد کشته شده داخل این کشتی شهید محسوب میشوند یا خیر افزود: در این خصوص بنده از همان چین به رییس جمهور نامهای را ارسال کردم مبنی بر اینکه افراد کشته شده را شهید محسوب کنیم و ایشان هم این موضوع را قبول کردند و در این خصوص با حجت الاسلام شهیدی رییس بنیاد شهید هم صحبت کردم و قرار شد عزیزان کشته شده شهید خدمت محسوب شوند و سه پیکر بعد از شناسایی در صورتی که اهل تهران باشند در قطعه شهدای خدمت به خاک سپرده میشوند.
ربیعی در رابطه با پرداخت خسارت این حادثه توسط بانکهای خارجی نیز توضیح داد: در وهله اول خسارت مربوط به این حادثه که جبرانناپذیر است، اما در مورد مسائل حقوقی باید گفت که این موضوعات باید بررسی شود و از این لحاظ خوشبختانه کشتی بیمه بوده است و محموله کشتی کرهجنوبی هم دارای بیمه باری بوده است.
وی در راستای اقدامات بعد از بحران نیز گفت: ابتداء ما به دنبال اولویتبندی کارها هستیم، در گام اول باید میزان حقوق و تقصیر در این حادثه مشخص شود، برای این امر سازمان بنادر، شرکت ملی نفت کش، وزارتامورخارجه این کار را دنبال میکنند، البته این کار با بازشدن جعبه سیاه روند بهتری پیدا میکند، کشتی تقریبا غرق شده استو باید تعیین تکلیف شود.
وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی ادامه داد: چینیها به ما اعلام کردند که در حال حاضر تکنولوژی ورود به کشتی بیش از 20 دقیقه را ندارند زیرا در سطح کشتی موارد سمی فراوانی وجود دارد، با این وجود ما وضعیت افرادی که در داخل کشتی کشته شدند را در داخل پیگیری میکنیم.
ربیعی در مورد اینکه چرا از روز اول اعلام نشد که سرنشنیان کشتی جان باختند گفت: ما به دنبال این بودیم که چگونه این موضوع را بیان کنیم، به همین منظور فردا حادثه ما با کارشناسان شیمی و کاپیتانهای کشتیرانی صحیت کردیم تا بتوانیم تصمیم بهتری اتخاذ کنیم، زیرا ما متوجه شدیم که یک موتورخانه وجود دارد که ممکن است افراد در آنجا باشند که نهایتا به ما اطلاع دادند که هوای موتورخانه هم از عرشه کشتی تامین میشود و قطعا دودهای سمی به آنجا هم راه پیدا کرده است.
وی خاطرنشان کرد: شک نکنید پیکر تمام عزیرانی که در کشتی حضور داشتند برای ما مهم بود، شاید برای برخی از کشورهای این موضوع اهمیت نداشته باشد اما در فرهنگ ما این موضوع بسیار مهم است به همین خاطر اگر ذرهای احتمال وجود داشت که کسی در موتورخانه زنده است امداد را ادامه میدادیم، ما به تکاورهای خود اعلام کار امدادی کردیم اما آنها گفتند که حرارت در حدود 400درجه است و من شخصا خواستم که تکاورها بازگردند تا اتفاق دیگری رخ ندهد.
وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی با گلایه از برخی سخنان مبنی بر کمکاری دولت یادآور شد: اگر ما در همان روزهای اول به حرف چینیها اعتماد میکردیم امروز زیر هجمههای فراوان میرفتیم، وقتی که گوش هم ندادیم کار خود را رها نکردیم و تا جایی که احساس میکردیم امیدی وجود دارد به کار امداد خود ادامه میدادیم.
ربیعی در خصوص وجود تجهیزات فنی کافی در کشتی و حضور تکاورهای غیرمتخصص تاکید کرد: متاسفانه این حادثه در مرز کشور ما نبود، هرکشتی در حدود 5هزار تن فوم لازم دارد و هرکشتی ما تنها 4هزار تن فوم را میتواند حمل کند بنابراین انتقال این میزان فوم وجود نداشت، برای حضور تکاوران هم از روز اول سوال کردم چه میزان طول میکشد تا نیروها به محل حادثه برسند آنها اعلام کردند که 15ساعت در راه خواهند بود.
وی ادامه داد: یکی از اتفاقات بد این بود که کشتی کریستال باری با دماغه خود به پهلوی کشتی اصابت کرده بود و جدارههای کشتی را شکسته بود، در این میان شدن ضربه کشتی باری یا عقب رفتن کشتی کریستال باعث ایجاد حریق شده باشد، ما در همان روز اول ستاد آرزو داشتیم تمام کمکهای دنیا را به کار بگیریم ولی وقتی وارد چین شدیم فهم ما نسبت به موضوع تغییر کرد، تازه فهمیدیم در همان زمان آب پاشی فقط همین حرکت خوب بوده و بعد از آن باید بدنه را سرد و فوم می ریختیم وگرنه فاجعهای دیگر رخ میداد.
وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی با واکنش نسبت به برخی سخنان در مورد نوع خاموش کردن کشتی تصریح کرد: ما با چینیهای عقد اخوت نداریم، وقتی وارد چین شدیم تازه متوجه شدیم اتفاق به چه شکلی در حال رخ دادن است، تازه متوجه شدیم که موضوع کمکاری چینیها درست نیست و نظرات تمام کاپیتانهای ما نیز با چشمانی اشکآلود در جلسات مدیریت بحران بر همین امر بود، ما چیزی برای پنهان کردن نداریم، وقتی در صحنه حضور پیدا کردیم در حدود 20کشتی نجات به همراه کشتیهای کرهای و ژاپنی حضور داشتند.
ربیعی در رابطه با برخورد دو کشتی بزرگ و تعیین مسیرها از پیش تعیین شده افزود: این اتفاق اولین سانحه دریایی نیست و در سه ماه گذشته نیز مجهزترین ناو جهان در همین مسیر تصادف کرده است، نقشه راه برای کشتی و هواپیما ترسیم شده است اما این دلیل نمیشود که ما سانحه دریایی و هوایی نداشته باشیم، چه بسا که در هوا نیز برخورد دو هواپیما وجود داشته است.
وی در این خصوص که چرا کشتی ایرانی با پرچم پاناما در حال تردد است نیز تصریح کرد: تحریم یک موضوع جداست و موضوع منفعت بازرگانی بحثی دیگر است که باید به آن توجه کرد، امروز در دنیا 5کشور هستند که پرچم خود را به کشورهای دیگر میدهند زیرا این موضوع از نظر بازرگانی کاملا با صرفه و متداول است، در همان کشتی کریستال تمام خدمه چینی بودند اما با پرچم هنگکنگ تردد میکردند.
وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی در پاسخ به این سوال که آیا سیگنالی از داخل کشتی به بیرون ارسال شده است یا خیر گفت: تمام کشورهای منطقه این موضوع را تکذیب کردند و به ما اعلام کردند که هیچ سیگنالی وجود نداشته است، اینکه بیان میشود به خدمه کشتی پیامی ارسال شده و این پیام مشاهده شده است نیز درست نیست.
ربیعی در پاسخ به این سوال که اگر ورود به کشتی مقرر نیست پس چگونه جعبه سیاه را درآوردید، عنوان کرد: زمانی که نیروهای امدادی وارد صحنه شدند درجه حرارت کشتی 90درجه بود و به همین خاطر جعبه سیاه که بروی پل فرماندهی قرار دارد را برداشتند و در همین حین بروی عرشه تعدادی از پیکرها دیده شد، تصور مابراین بود که فردای همان روز نیز میزان درجه حرارت تا همین مقدار باشد به همین منظور تکاروان را اعزام کردیم، پیشبینی هواشناسی هم هوایی مساعد بود اما زمان حضور تکاوران درجه حرارت به 400درجه رسید.
وی در مورد عدم موضعگیری مستقیم وزیر راه و وزیر نفت نیز یادآور شد: اگر شما نیز جای رییس چمهور بودید یک نفر را برای پیگیری این موضوع انتخاب میکردید، امیدوارم این شیوه سنتی را ادامه بدهیم و در حوادث یک نفر پیگیر تمام اتفاقات باشد، از روز اول هم قرار بود یک نفر پاسخگو اتفاق باشد و بقیه پای به میان نگذارند و کسی در این قضیه غایب نبود بلکه همه پای کار آمدند و تشکیل کمیته یک سنت خوب است.
وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی ادامه داد: این نشست خبری آخرین نشست در خصوص این اتفاق نخواهد بود ما سعی میکنیم گزارش مفصلی از این اتفاق را براساس مستندات ارائه و منتشر کنیم و برای این کار دستگاههای مختلفی در حال کار هستند.
ربیعی تاکید کرد: ما در حال پیگیری هستیم ولی از رسانههای نیز تقاضا داریم به شفافسازی کمک کنند، امروز برخی افراد غیرکارشناس و غردلسوز در حال ارائه مطالبی کاملا کذب هستند، موضوع کرهشمالی یک مضحک بود و ما هرچه ابعاد این موضوع را بشکافیم بیشتر به ابعاد نادرست موضوع دامن زدهایم.
وی در پایان در خصوص این موضوع که یکی از پیکرهای پیدا شده لباس ضدحریق برتن داشته نیز گفت: در روزهای اول بنده هم این موضوع را شنیدم که یکی از افراد لباس ضدحریق برتن داشته اما بعدا مشخص شد که لباس حریق نبود و تنها یک لباس شناوری بوده است.
نظر شما