به گزارش خبرگزاری شبستان: شماره شانزدهم از «پژوهشنامه راهبردی امنیت فرهنگی افق مکث»، از سوی موسسه فرهگی مطالعاتی صراط مبین منتشر شد.
این پژوهشنامه با مدیرمسئولی دکتر محمدتقی دشتی و سردبیری دکتر سید مرتضی میرتبار، در شماره جدید به مساله «اوقات فراغت» پرداخته است.
اهمیت اوقات فراغت نسبت به گذشته بهاندازهای است که در جوامع امروزی بهعنوان یک نیاز خاص در نظر گرفته میشود تا جایی که برخی تمدن امروزی را «تمدن فراغت» لقب دادند. از همین رو، گذران اوقات فراغت بازندگی و فرهنگ هر جامعه پيوند نزديکي دارد و همين ارتباط تنگاتنگ، جوامع آگاه را بر آن داشته، با اجرای سیاستهای مناسب اقتصادي، اجتماعي و فرهنگي، از هدر رفتن اوقات فراغت جلوگيري کنند. در اوقات فراغت مطلوب، فرد میتواند فرصتي براي شکوفايي فردي و تحقق استعدادها پیداکرده و دست به انتخاب آگاهانه زند.
در این شماره از پژوهشنامه فرهنگی راهبردی افق مکث، سعی شده به مسئله اوقات فراغت در کشور با تأکید بر ارائه الگوی دینی- ملی پرداخته شود و به این سؤال پاسخ داده شود که «چگونه میتوان به اوقات فراغت مطلوب دینی- ملی دستیافت و راهکار عملی برای جزیرهای عمل نکردن نهادها، جبران ضعف زیرساختها و داشتن متولی واحد در خصوص اوقات فراغت چیست؟»
این پژوهشنامه از دو بخش تشکیل شده است؛ بخش اول این پژوهشنامه مسئله شناسی میباشد که از دو فصل وضعیت شناسی و فراتحلیل تشکیل شده است.
وضعیتشناسی: در این فصل نخست قوانین و مقررات موجود درزمینهٔ اوقات فراغت بیان میشود سپس آمارها و اطلاعات جامع از وضعیت دیدگاه مردم در ایران و جهان نسبت به اوقات فراغت بررسی و در گام سوم اقدامات نهادهای مسئول نسبت به موضوع اوقات فراغت مورد واکاوی قرارگرفته و پیشنهادهایی در این زمینه ارائه میشود.
فراتحلیل: در این قسمت مطالب انتشاریافته در حوزه اوقات فراغت به روش فراتحلیل بررسی میشود تا یافتههای پژوهشی موردنیاز به دست آید. سپس در یافتههای توصیفی و استنباطی اثرات ترویج اوقات فراغت دینی- ملی و پیامدهای منفی فقدان آن بررسی و به عوامل آن پرداخته میشود. در انتها راهکارها و پیشنهادهای پژوهشی در راستای بهبود وضعیت بر اساس پژوهشهای صورت گرفته مطرح می شود.
بخش دوم این شماره، بخش حل مسئله بوده که مانند بخش قبل از دو فصل با عناوین راهکارها و راهبردها تشکیل شده است.
راهکارها: در این فصل نخست راهکارها و پیشنهادهای مطرحشده در پژوهشها و منابع علمی ذکرشده است. سپس راهکارهای نخبگانی با استفاده از مصاحبه با 12 نفر از اساتید و کارشناسان حوزههای مختلفِ مرتبط با اوقات فراغت جمعبندی و ارائهشده است که متن کامل گفتگوها در پایگاه اینترنتی مؤسسه صراط مبین بارگزاری می شود.
راهبرد پردازی: راهبرد پردازی، هنر و دانش تدوین، اجرا و ارزیابی تصمیمات و وظیفهای چندگانه که سازمان را قادر میسازد به اهداف بلندمدت خود دست یابد. درواقع باید راهبرد را، راه رسیدن به اهداف دانست و روشها را به میزان نزدیک شدن به اهداف ارزیابی کرد. در این فصل سعی میشود فضای راهبردی ترسیم و راه اجرا سازی وظایف نهادها در خصوص اوقات فراغت مبتنی بر مبانی دینی- ملی تا حد ممکن بیان شود. راهبردهای اصلی برای ارتقا و نهادینهسازی اوقات فراغت مطلوب دینی- ملی در ایران، سیاستها، ملاحظات و شرح وظایف نهادها ازجمله بخشهای اصلی این فصل هستند.
گفتنی است، در این شماره نظرات اندیشمندانی چون دکتر سید حسین شرف الدین، دکتر عباس اردکانیان، حجت الاسلام دکتر مهراب صادق نیا، دکتر علی هاشمی، دکتر نسرین دانایی، دکتر محمدسعید ذکایی، حجت السلام علی کمساری، حجت الاسلام دکتر قاسم کرباسیان، حجت السلام صفر فلاحی، دکتر اعظم آهنگر سله نبی، حجت الاسلام دکتر محمدجواد فلاح، به شکل مبسوطی ارائه شده است.
نظر شما