خبرگزاری شبستان – مازندران
خیابان ها، میادین، بلوارها، اتوبان های بسیاری در شهرها وجود دارند که نامگذاری آنها به خاطر دلیل و مناسبت خاصی بوده و در این میان خیابان 18 دی ساری نیز مستثنی از این قاعده نیست.
هر چند که موارد زیادی از اینگونه در تاریخ، مدفون می شود اما لزوم تامل و واکاوی آنها می تواند، آنچه بر مردم این کشور گذشته را نه تنها برای اکنون، حتی برای آیندگان نیز آشکار کند.
نگاهی به کتاب«انقلاب اسلامی به روایت ساواک» که روز شمار استان مازندران(ساری) است بسیاری از حقایق را چون خورشید تابان، روشن می سازد.
موضوع این کتاب، بیان مبارزات مردم شهر ساری علیه رژیم پهلوی با توجه به اسناد ساواک است. کتاب حاضر، نخستین مجلد از مجموعه «انقلاب اسلامی به روایت اسناد ساواک»، روزشمار استان مازندران است.
در این کتاب، با استناد به مدارک به جا مانده از ساواک به شرح مبارزات مردم ساری علیه رژیم پهلوی از تاریخ 1/8/56 تا 30/6/57 پرداخته شده است.
در روزهای قبل از پیروزی انقلاب که تظاهرات و راهپیمایی بر ضد رژیم ستمشاهی در استان های مختلف کشور، صورت می گرفت در استان مازندران و شهرهای مختلف آن، نظیر چنین راهپیمایی هایی، برگزار می شد و در ساری، مرکز استان نیز چنین راهپیمایی، انجام شد.
خاطرات بسیاری از آن روزها در تاریخ به یادگار مانده است اما شهادت برخی از شهروندان، موجب می شد که تظاهرات به اوج خویش برسد و بارقه های انقلاب، بیشتر از گذشته، فروزان شود.
تجمعی و راهپیمایی از خیابان شاه عباس به سمت دوازه گرگان در روز 18 دی سال 1357، برگزار شد که با تقدیم دو شهید این خیابان به 18 دی، نامگذاری شد.
شهید سید اسماعیل عابدین پور و شهید عسگری توفیقی از شهدای روز 18 دی ساری بودند که جرعه نوش شربت شیرین شهادت شدند و در زمره یاران صدیق امام خمینی(رحمت الله علیه)، قرار گرفتند و سید و سالار شهیدان، اباعبدالله الحسین(علیه السلام) را الگوی خویش، قرار دادند.
یادداشت: معصومه علیزاده
نظر شما