به گزارش خبرگزاری شبستان از کرمان، حجت الاسلام سیدمحمدعلی ایازی، امروز( 16 دی) در آیین ملی بزرگداشت شخصیت علمی- تربیتی آیت الله هاشمی رفسنجانی که در دانشگاه فرهنگیان کرمان برگزار شد، بیان داشت: عمده مردم از شخصیت قرآنی و تفسیری آیت الله هاشمی اطلاع ندارند.
وی با بیان اینکه ایشان هم دغدغه بازگشت به قرآن را از دوران های خیلی دور قبل از انقلاب داشت و هم، دانشی که باید در این حوزه فراهم کند، به وجود آورده بود؛ تصریح کرد: «تفسیر راهنما» از بدیع ترین تفاسیر دوره معاصر فریقِین است و یکی از دغدغه های جدی دین ما مسائل اخلاقی است و کاری را که آقای هاشمی انجام داد، این است که در کنار نگرش به مباحث فردیِ اخلاق، توجه اساسی به اخلاق اجتماعی داشته است.
حجت الاسلام ایازی با اشاره به اینکه سه جلد از تفسیر راهنما درباره مفاهیم اجتماعی منتشر شده که یک و نیم جلد آن درباره اخلاق اجتماعی است و علاوه بر تفسیر راهنما، از سخنرانی های آقای هاشمی به عنوان خطیب جمعه که بخشی از آن مباحث نظری بوده، یک جلد فقط درمورد مباحث و مفاهیم اخلاقی تدوین شده؛ گفت: اینها نشان می دهد جدای از اینکه ایشان را به عنوان شخصیت سیاسی می شناسیم، مباحث اخلاقی برای وی اهمیت داشته است.
وی با افزودن اینکه مرحوم هاشمی طبعاً اخلاق اجتماعی را جدا از تحولات اجتماعی نمی داند و معتقد است نیازهای اساسی انسان با شیوه های اصلاح اخلاقی و تربیتی یک رابطه تنگاتنگ دارد؛ هر نوع توصیه و موعظه ای برای جامعه را در صورتی که بتوان زمینه های اجتماعی آن اخلاق را فراهم کرد؛ مفید خواند.
همکار مرحوم هاشمی در تألیف تفسیر راهنما با اشاره به آسیب های اجتماعی به عنوان یکی از مشکلات اساسی کشور، اظهار داشت: حل آن فقط با موعظه و نصیحت عملی نمی شود؛ مرحوم هاشمی در بخشی از تفسیر راهنما می گوید"زندگی اقتصادی سالم در یک جامعه سالم این است که افراد کار داشته و به اندازه نیاز درآمد داشته باشند و حالت اعتدال آن است که جامعه ای بسازیم که اعضای آن جامعه وقتی نیاز به کار دارند، بتوانند کار کنند و بازده آن کار آنقدر باشد که سطح زندگی آن جامعه را تامین کند".
وی ادامه داد: باید با فهم درست نظام اجتماعی سالم در اخلاق بتوانیم براساس واقعیات، افراد را به سمت ارزش های اخلاقی سوق بدهیم؛ از سوی دیگر مسلماً در جامعه ای که احساس ناامیدی باشد و یا فرهنگی ترویج بشود که زمینه های ناامیدی را در جامعه به وجود آورد، از مسائل اساسی این خواهد بود که آن جامعه دچار بحران می شود؛ مرحوم هاشمی مطرح می کند که ناامیدی در جامعه و کسانی که ایجاد ناامیدی می کنند برای جامعه بسیار خطرناک هستند.
این استاد حوزه و دانشگاه با اشاره به اینکه اگر بخواهیم جامعه ای خودنگهدار داشته باشیم راهش این است که باید آن جامعه امید به اصلاح و امید به آینده را حفظ بکند؛ تصریح کرد: یکی از ویژگی هایی که شاید با شخصیت آیت الله هاشمی سازگاری داشت، درک درست از واقعیات و شرایط اجتماعی بود و سخنان و موضع گیری های ایشان براساس درک از واقعیات بود.
وی با بیان اینکه مطالب بسیاری درباره آسیب شناسی تربیت، الگوی تربیت، اهمیت تربیت در جامعه، روش های تربیتی، جایگاه و نقش مربیان و ... در این تفسیر مطرح شده است؛ اصالت و تقدم اخلاق بر شریعت در اندیشه آیت الله هاشمی را مورد توجه قرار داد و افزود: متأسفانه در مدارس و امور تربیتی به مسائل ظاهری و شریعت خیلی تکیه می کنند و این آفت بوده و هست و آقای هاشمی بیان می کند یکی از بزرگ ترین اهداف رسالت و مظلوم ترین بحث هایی که در این زمینه هست، تزکیه، فلاح و سعادت انسان است که به آن بی توجهی می شود.
نظر شما