حجت الاسلام علی قهرمانی، مدیر موسسه ندای فطرت در گفت وگو با خبرنگار گروه اندیشه خبرگزاری شبستان، در مورد علت بروزِ چندگانگی فرهنگی، سقوط ارزش ها و جایگزین شدن فرهنگ های وارداتی و التقاطی در جامعه، اظهار کرد: انسان همواره به دنبال کمال و جمال است و هر جا مظهری از آن را ببیند به سویش می شتابد، از این جهت هر جا که مصداقی حتی شبیه به کمال و جمال را ببیند، جذب آن می شود غافل از اینکه بسیاری از این مظاهر مغایرت اساسی با شالوده فکری واقعی او دارند.
وی ادامه داد: طی سال های گذشته به ویژه دهه اخیر در کشور ما اتفاقاتی افتاد که طی آن یک سری مسائل فرهنگی به اسم تجددگرایی، روشنفکری و حرکت به سوی آینده به عنوان ارزش های جدید در کنار ارزش های دینی که حاکم بود به جامعه معرفی شد. بسیاری از این ارزش ها از جانب روشنفکرهای غربزده مطرح شد که آبشخور فکری و فرهنگی شان غرب و به دنبال تکنولوژی و پیشرفت بود ولی واقعیت آن است که در کشور ما همیشه ژست یک مساله زودتر از خودش، سراغ انسان ها می آید.
قهرمانی تصریح کرد: برای مثال برخی از افرادی که سراغ عرصه هایی چون هنر، فیلمسازی یا خواندن فلسفه غرب می روند قبل از گرفتن اندیشه و فکر، پز غربزدگی و ژست ها در منش و رفتارشان نمود پیدا می کند. بسیاری از مردم می خواهند پز به روز بودن را داشته باشند، البته خوب است که انسان به روز باشد و روشنفکر، ولی این بودن و خواستن بیش از آنکه عمق اش سراغ انسان بیاید نمودها و تجلی های قالبی اش دیده می شود. یک نمونه از این موارد موضوع کریسمس و هالووین است.
وی ادامه داد: مردم از یک طرف می دانند که دین ارزش بوده و مهم است و نمی خواهند که دین خود را از دست بدهند؛ از سوی دیگر فکر می کنند به روز و اهل تکنولوژی بودن یعنی بعضا در برخی موارد باید با فرهنگ های مغایر همسویی پیدا کنند در حالی که چنین نیست اکنون این پز روشنفکری و پز پیشرفته بودن و متجدد بودن است که رایج شده در حالی که اثرپذیری ظاهری از فرهنگ غیربومی در طول زمان سبب چندگانگی های فرهنگی می شود.
این پژوهشگر حوزه سبک زندگی با بیان اینکه باید به آئین و سنن اقوام و مذاهب احترام گذاشت، گفت: احترام گذاشتن با همرنگ شدن دو مساله جداگانه هستند. دوگانگی ارزش ها چند ایراد جدی دارد، اینکه فرزند ما و کسانی که از ما این رفتارها را می بینند دچار تردید می شوند که بالاخره کدام ارزش مهمتر است، سراغ کدامیک بروم؟ شاید در ذهن برخی هیچ خلطی میان این مسائل وجود نداشته نباشد ولی چون در باطن این مساله تعارض هست، ناخواسته تاثیر خود را می گذارد.
قهرمانی تاکید کرد: از آسیب های جدی ورود این فرهنگ ها آن است که ناخواسته با ورودشان به جامعه، بار قداستی پیدا می کنند و جای آئین ها و مراسمات دینی بومی ما را می گیرند؛ از نظر من برای از بین بردن این چنین وضعیتی ضمن احترام به ارزش های دیگران، باید به ارزش های خود بها بدهیم و رسانه ها و نخبگان به ارزش های خودمان بیش از پیش بپردازند و بررسی کنند که کدام آئین و رسم را می توان جذاب تر کرد تا مردم استقبال بیشتری از آن داشته باشند.
نظر شما