نمایشها در حال خالی شدن از محتوا هستند/ضرورت حمایت از نمایش های ارزشی

خبرگزاری شبستان: قاسمی معتقد است، اگر حمایت از تئاترهای ارزشی برداشته شود به تدریج به سمت نمایش هایی می رویم که خالی از مفاهیم انقلابی و انسانی خواهند بود.

محمد قاسمی، نویسنده، کارگردان و بازیگر تئاتر در مورد نمایش " آوازهای دیوار بی در " که در حوزه هنری اجرا می شود، به خبرنگار شبستان گفت: نمایش " آوازهای دیوار بی در " 4 اتوبیوگرافی در مورد 4 شخصیت است که هر کدام به طریقی در 4 زمان متفاوت کشته شده اند و هیچکس نمی داند آنها کجا هستند. این نمایش تا 15 دی در تماشاخانه مهر اجرا می شود. خودم، پری بارانی، سعید مقبری، محیا جباری 4 بازیگر این نمایش هستیم.

 

قاسمی با بیان اینکه تمرین های نمایش " آوازهای دیوار بی در " 5-6 ماه طول کشید، عنوان کرد: کار شروع تمرین این نمایش را از خرداد امسال شروع کردیم. این کار اتوبیوگرافی با دستمایه چند شخصیت است. داستان با زبان و گویش خود و زبان طنزی که دارد روایت کشته شدن 4 نفر را بیان می کند که هیچ ربطی به هم ندارند. مخاطبان ممکن است تا اواسط نمایش به دنبال نقاط ربط این 4 شخصیت فکر کنند اما در حقیقت هر کدام از این شخصیت ها قصه خود را روایت می کند. آنچه بین آنها مشترک است، گم شدن و کشته شدن آنهاست. یکی در بلایای طبیعی کشته شده، دیگری در کوره آجرپزی سوخته و مرده است، یکی خودکشی کرده و دیگری در جنگ کشته شده است.

 

این نویسنده، کارگردان و بازیگر تئاتر تصریح کرد: این همیشه برای من سوال بود که آدم ها وقتی می میرند اگر بخواهند یک بیوگرافی از خود بگویند به چه قسمت هایی از زندگی شان رجوع می کنند و آن قسمت ها ما را به کدام داستان دراماتیک می برد. قطعا هر کدام یکی از برش های اصلی زندگی خود را می گوید. در نمایش " آوازهای دیوار بی در " دو تن از شخصیت ها آدم های طنز و شوخی هستند که اتفاقا مرگ آنها تلخ نیست. وقتی آدم ها می میرند، شکل آنها از نظر شخصیت عوض نمی شود. طراحی ما بر این اساس است که 4 شخصیت نمایش در جایی گیر می افتند که نمی دانند کجاست. ما به جهان پس از مرگ شناختی نداریم که چگونه است، همین مسئله کار ما را در اجرای نمایش سخت می کند.

 

قاسمی اظهار داشت: ما در نمایش " آوازهای دیوار بی در " شروع به حرف زدن می کنیم و مخاطبان گاهی فکر می کنند طرف صحبت ما آنها هستند اما منظور اصلی ما حرف زدن با مخاطبان نیست. اگر آنها همراه شوند برای مشارکت شان برنامه ای داریم. یک فاصله نزدیکی بین اجرا و مخاطبان هست و آن هم به خاطر بی واسطه حرف زدن است. این دومین کاری است که بدین صورت انجام دادم. کار اول " آبی ترین آسمان زمین " در مورد سه اتوبیوگرافی بود که هر کدام با آب کشته شده بودند و امسال در جشنواره تئاتر فجر برگزیده شد. این فاصله نزدیک مخاطب با تماشاچی و این بده بستان و نزدیکی بازیگران با مخاطب، یک فضای گفتمان در این گونه نمایش ها ایجاد می گیرد و کار فاصله می گیرد از نمایش هایی که صرفا مخاطب می نشیند و می بیند.

 

این نویسنده، کارگردان و بازیگر تئاتر با بیان اینکه در نمایش " آوازهای دیوار بی در " اصلا شعار نمی دهیم، عنوان کرد: ما نمی خواهیم چیزی را به مخاطبان تحمیل کنیم، 4 شخصیت داریم که مخاطبان می توانند برداشت شخصی خود را از آنها داشته باشند. ما فقط قصه را روایت می کنیم. فضای نزدیک بازیگران با مخاطبان یکی از برجستگی های کار است و تماشاچی نسبت به کار احساس نزدیکی می کند.

 

قاسمی با تشکر صمیمانه از مدیر کل مرکز هنرهای نمایشی حوزه هنری افزود: آقای کوروش زارعی جزو انسان های فهیم و بزرگ هستند. مثل چنین فردی در سطح مدیران ما که کوششگر، دقیق و دلسوز باشند، کم است. کاش من در حوزه هنری اجرا نداشتم تا حرف هایم سوءتعبیر نشود که به اصطلاح در حال نان قرض دادن هستم.

 

وی اظهار داشت: ما در زمینه دفاع مقدس و شهدا متولیانی همچون بنیاد شهید داریم که متاسفانه از نمایش هایی با این موضوعات حمایت نمی کنند و بیشتر وقت ها پا پس می کشند. هرگز کاری را برای خوشایند کسی انجام ندادم. کارهایی که تاکنون انجام دادم چیزهایی بوده که خودم ایمان و اعتقاد داشتم. از این به بعد هم همین گونه خواهد بود. گله من از متولیان امر این است که چرا هیچ وقت جایی که باید باشند نیستند و کاری که باید بکنند، نمی کنند.

 

بازیگر، نویسنده و کارگردان نمایش " آوازهای بی در " بیان کرد:  کارهایی که مفاهیم عمیق انسانی را در بر می گیرد، حمایتی نمی شود. متاسفانه شاهد این هستیم که خیلی از نمایش ها به سمت سخیف شدن و صرفا خنداندن مخاطب پیش می روند و معنا و مفهومی ندارند، صرفا این نمایش ها برای کسب درآمد است. اگر حمایت از تئاترهای ارزشی برداشته شود در سال های بعد کم کم به سمت نمایش هایی می رویم که مفاهیم انقلابی و انسانی نخواهند داشت. امیدواریم متولیان امر کوشش کنند و حمایتگر کارهای ارزشی و انسانی باشند.

 

گفتنی است، " آوازهای دیوار بی در |" تا 15 دی ساعت 18:30 با مدت زمان 55 دقیقه در تماشاخانه مهر حوزه هنری واقع در خیابان سمیه نرسیده به پل حافظ پذیرای تماشاگران خواهد بود.

کد خبر 679658

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha