علیرضا رحیمی، عضو کمیسیون امنیت ملی مجلس درخصوص بودجه امنیتی و دفاعی در سال 97 به خبرنگار پارلمانی خبرگزاری شبستان گفت: در بودجه دفاعی کشور یک راهبرد مهم وجود دارد و آن این است که باید 5 واحد از درصد بودجه به بودجه دفاعی اختصاص یابد و این موضوع به نوعی برای اولین بار در بودجه سال 96 اتفاق افتاد.
وی خاطرنشان کرد: امسال با توجه به اینکه سال اول اجرای برنامه ششم توسعه هستیم انضباط بودجه ای نکته قابل توجهی است که مجموعه دستگاههای دولتی باید مدنظر قرار دهند زیرا بدون انضباط بودجه ای به اهداف موردنظر برنامه ششم نخواهیم رسید لازمه انضباط بودجه ای التزام داشتن به چارچوب هایی است که در قانون بودجه پیش بینی شده است.
عضو کمیسیون امنیت ملی با بیان اینکه یکی از موضوعاندر حوزه دفاعی بحث منابع انسانی است که شامل نیروهای شاغل و بازنشسته در نیروهای مسلح می شود اظهار کرد: قاعدتاً توجه به معیشت نیروهای مسلح موضوعی است که نباید تحت توسعه دفاعی و غفلت قرار گیرد و این موضوع یکی از مطالباتی است که در نیروهای مسلح (معیشت نیروهای مسلح) مطرح است که به ویژه بازنشستگان نیروهای مسلح را دربرمی گیرد.
رحیمی خاطرنشان کرد: در بحث دفاعی ارتش و سپاه به صورت متوازن و بودجه هایی که برای آنها اختصاص دارد، نظارت دارند و ستادکل نیروهای مسلح و سازمان حسابرسی کل کشور نیز به صورت نظارت درونی و بیرونی بر این موضوع رسیدگی می کنند و این موضوع موجب می شود که انضباط بودجه ای به حداکثر شکل مطلوب محقق شود.
وی در مورد تحقق بودجه دفاعی امنیتی در سال 96 گفت: در مواردی حدود 50 درصد و در مواردی کمتر از 40 درصد بودجه های پیش بینی شده برای ردیفهای دفاعی محقق شده است و این عدم توازن در تخصیص را باید در سال 97 به نوعی جبران کنیم.
رحیمی در مورد بودجه سپاه قدس خاطرنشان کرد: سپاه قدس نیز به عنوان بخشی از سپاه پاسداران است در سپاه پاسداران جدا از نیروهای سه گانه سازمانها دیگری نیز داریم که ردیفهای بودجه به آنها اختصاص داده می شود مانند سازمان بسیج مستضعفین، قرارگاه خاتم الانبیاء و سپاه قدس مجموعه هایی هستند که زیرمجموعه سپاه محسوب می شوند.
وی گفت: وقتی سپاه را با ارتش مقایسه می کنیم مجموعه نیروهای سه گانه ارتش و نیروهای سه گانه سپاه هیچ تفاوت و تبعیضی میان آنها وجود ندارد انچه که بودجه سپاه را از ارتش متفاوت می کند سازمانهای وابسته به سپاه است اما اینکه چقدر از این بودجه به طور کامل محقق شده است باید مسئولان نیروهای مسلح گزارش مبسوطی از بودجه سال 96 ارایه دهند که هنوز گزارشی از این موضوع ما دریافت نکرده ایم.
رحیمی با اشاره به آخرین جلسه با مسئولان ارتش در روز بزرگداشت نیروی دریایی در کمیسیون امنیت ملی اظهار کرد: مسئولان ارتش گزارش مفصلی از رویدادها و روندهای بودجه در ارتش ارایه داد. همچنین جلسه ای نیز در سازمان بسیج مستضعفین با کمیسیون امنیت ملی برگزار شد که گزارشی از بودجه ارایه شد و کمتر از 50 درصد اعتباراتی که تخصیص یافته است محقق شده است.
عضو کمیسیون امنیت ملی اظهار کرد: آنچه مسلم است تبعیض به هیچ وجه پذیرفته نیست یعنی تفاوتی میان افسری که در ارتش خدمت می کند و افسری که در سپاه فعالیت دارد وجود ندارد و هر دو با انگیزه ملی و مقدس در این لباس خدمت می کنند لذا این تبعیض ها حتماً موجب بی انگیزگی خواهد شد به همین دلیل ما در کمیسیون امنیت ملی و مجلس به شدت با تبعیض در نیروهای مسلح مخالف هستیم و تلاش ما این است که اگر شکاف و تبعیضی وجود دارد ترمیم شود و تبعیض از بین برود.
رحیمی خاطرنشان کرد: اما نگاه بیرونی این است که سپاه به لحاظ اعتبار و بودجه بیشتر مورد توجه است در حالیکه سازمانهایی که زیرمجموعه سپاه هستند و ماموریتهای ملی و کشوری که برای آنها تعیین شده است در مجموع بودجه های نیروهای مسلح دیده شده و در درون سازمان مربوطه دیده شده اند و به همین جهت است که احساس می کنیم تفاوت معناداری میان اعداد وجود دارد اما در مجموع هیچ تبعیضی میان ارتش و سپاه وجود ندارد.
وی ادامه داد: متاسفانه در ارتش به لحاظ منابع انسانی و مخصوصاً در حوزه بازنشستگی شرایط مطلوبی را نداریم که باید بیشتر مورد توجه قرار گیرد و باید توسط سازمان برنامه و بودجه توجه بیشتری معطوف شود و البته ستادکل نیروهای مسلح نیز نگاه حرفه ای تری به این موضوع داشته باشد.
رحیمی تصریح کرد: به لحاظ دغدغه ای که خودم داشته ام هفته گذشته با معاون حقوقی ستاد کل نیروهای مسلح مفصل گفتگو کرده ام و سوال من نیز همین بود که چه نظارتی بر روی بودجه ها وجود دارد و نکته دیگر اینکه تبعیضی که میان بودجه سپاه و ارتش وجود دارد چگونه پاسخ می دهند که دقیقاً نگاهشان همین نکته که گفته شد عنوان کردند.
وی اظهار داشت: در این جلسه معاون حقوقی ستادکل نیروهای مسلح اظهار کردند که در نیروهای سه گانه دریایی و هوایی و زمینی ارتش و سپاه هیچ تفاوتی در ضرایب حقوقی مطلقا وجود ندارد اما بحث مطالبات معوق وجود دارد که در ارتش بسیار گسترده است و به آن پرداخته نشده است در صورتی که سپاه مطالبات معوق ندارد و یا این موضوع در درجه بسیار کمی قرار دارد و از سوی دیگر بنیاد تعاون در سپاه به نسبت بیشتری از بنیاد تعاون در ارتش در جهت خلق ثروت و ایجاد ارزش افزوده برای پرسنل تلاش می کند که این موضوع در ارتش کمرنگ تر است در حقیقت در بحث کلان مدیریتی این دو نیرو باید این موضوع مدنظر قرار گیرد تا در انگیزه افراد تاثیری نگذارد.
رحیمی در مورد دیدارهای فرماندهان دفاعی کشورهای مسلمان با مسئولان همطراز کشورمان اظهار کرد: همکاریهای دفاعی ذیل دیپلماسی دفاعی تعریف می شود و دیپلماسی دفاعی در حال حاضر در جمهوری اسلامی با قدرت و قوت پیگیری می شود و مانورهایی که در خلیج فارس به صورت مشترک برگزار می شود نشاندهنده بروندادی از بخش دیپلماسی دفاعی کشور است ما در کمیسیون امنیت ملی کمیسیون دفاعی را داریم که این کمیسیون در دوره های گذشته در حوزه دفاعی فعال نبوده است.
وی ادامه داد: اما در دوره جدید در حوزه دیپلماسی دفاعی این کمیسیون فعال شده است و به صورت متقابل از کمیسیونهای دفاعی پارلمانهای کشورهای دیگر دعوت خواهد کرد و یک ارتباط متقابلی را با همکاری وزارت دفاع و ستادکل نیروهای مسلح میان کمیته های دفاعی پارلمانهای کشورهای دیگر و کشورمان شاهد خواهیم بود. و به زودی شاهد اولین جلسات کمیته های پارلمانی کشورهای دیگر در حوزه دفاعی خواهیم بود.
وی در مورد حضور ایران در آبهای خلیج فارس خاطرنشان کرد: حضور ما در خلیج فارس موضوعی است که جایگاه جمهوری اسلامی ایجاب می کند که با داشتن بیش از 3 هزار کیلومتر مرز دریایی در خلیج فارس بتوانیم حضور موثری را در این دریا داشته باشیم.
رحیمی تصریح کرد: تجربیاتی که در ارتش و سپاه کسب کرده اند منجر شد تا ما حضور دریایی مان را پررنگ تر کنیم و توسعه سواحل دریایی مکران را پررنگ تر کنیم و این توسعه به حضور ما در دریای عمانی و اقیانوس هند کمک بیشتری خواهد کرد.
نظر شما