به گزارش خبرنگار فرهنگی شبستان، حسین انتظامی معاون مطبوعاتی و رسانه های نوین وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی دوشنبه هفته گذشته اقدام به نشر توییتی مبنی بر ترک این سمت و معرفی جانشینش منتشر کرد.
حرکتی نادر
گرچه حرکت این مدیر روزنامه نگار در اعلام زود هنگام خبر تغییرش از نوادر بود اما تمجید اصحاب رسانه از دوره پنج ساله مدیریت و آرزوی امتداد و تکمیل اقدامات این مدیر رسانهای پس از آن هم، اقدامی بود که در نوع خود جالب توجه است.
این در حالی است که در این روزها رسانه ها و بویژه رسانههای مکتوب غیر دولتی حال و روز خوشی ندارند و بعضا در حال برچیده شدن و تعطیلی هستند اما وخامت اوضاع مادی نتوانسته مانع دیده شدن نکات مثبت مدیرتی بویژه عنصر شفاف سازی در عملکرد دکتر حسین انتظامی شود.
شفاف سازی محوری ترین دستاورد
در تمامی اظهار نظرات واژه کلیدی «شفاف سازی» مورد تاکید بود تا جایی که یکی از فعالان رسانه ای گفته است: این تحول موجبات تحقق شفافیت بود. چراکه شفاف سازی شعار اصلی دولت روحانی بود و یکی از عرصه هایی که در این سیاست موفق شد، عرصه مدیریت رسانه ها و سیاستگذاری برای مطبوعات بود.
اشراف علمی و عملی
از مهمترین ویژگی های این مدیر دولتی می توان به آشناییاش با جزییات کار حرفه ای در عرصه رسانه، یعنی حوزه ای که او در راس آن قرار گرفته بود اشاره کرد و جالب اینکه به رغم تجربه فعالیت در رسانه ها و سازمانهای دولتی اما از مشکلات بخش خصوصی هم آگاهی داشت و در اتخاذ تصمیماتش حدالمقدور در نظر می گرفت.
نگاه علمی و به کار گیری آن علم در عمل، در مدیریت این دوره معاونت مطبوعاتی بروز ظهور داشت و نتیجه آن اقدام به شفاف سازی و ارائه اطلاعات درست به مدیران رسانه ای برای مدیریت درست بود که به تایید دکتر فدایی از اساتید دانشگاه تهران تنها مدیرانی می توانند به این موفقیت دست یابند که ساختارهای مدیریت استراتژیک را بشناسند.
محمدرضا وصفی رایزن فرهنگی ایران در اتریش هم با تاکید بر شفاف سازی در این دوره مدیریتی افزود: حسین انتظامی، ویژگیهای خاصی در مدیریت خود دارد. دقت، سختکوشی، مدیریت علمی، توجه به پیشگیری پیش از درمان از جمله نکتههای مهم مدیریتی اوست. از سوی دیگر انتظامی به خوبی فضای مجازی و جهان جدید رسانهها را میشناسد. او دستاوردهای نیکویی برای معاونت مطبوعاتی در این دوره داشته است.
در این میان بهروز بهزادی، رئیس شورای سیاستگذاری روزنامه اعتماد با تاکید بر پررنگ بودن برنامه ریزی، شفاف سازی و قاعده مند شدن بسیاری از اقدامات معاونت مطبوعاتی طی این سال های اخیر، به کارهای نوآورانه و بزرگ حسین انتظامی از جمله توجه به پژوهش و تحقیق با اختصاص بودجه گزارش تحقیقی برای مطبوعاتی ها اشاره دارد.
نام ماندگار
مدیرمسئول روزنامه شهروند، نام حسین انتظامی در حوزه مطبوعات کشور را ماندگار و نقطه طلایی خدماتش را روشن کردن حقوق و تکلیف مطبوعات و تدوین شاخص های حرفه ای برای مطبوعات و بدست دادن ملاکهای صحیح و صریحی برای ارزیابی دانسته است. ایجاد شفافیت در نحوه پرداخت یارانه ها، عدم پرداخت یارانه به رسانه های دولتی، حمایت و احترام به رسانه های خصوصی، ایجاد روش های مبنایی برای مطبوعات و ایجاد گفتمان بین مطبوعات و دولت از یک طرف و ایجاد رابطه سازنده بین مطبوعات و مخاطبان از سوی دیگر در مجموع می توانیم بگوییم امروز که ایشان از معاونت مطبوعاتی می رود صاحب دستاوردهای مهمی به این شرح هستیم:
نخست: دسترسی به یک نظام پایدار در اداره مطبوعات و رسانه های نوین و دوم: تعریف یک رابطه مشخص بین دولت و مطبوعات از یک طرف و مطبوعات و مردم از طرف دیگر.
حمایت از رسانههای قرآنی
از سویی دیگر عده ای معتقدند که دکتر حسین انتظامی، در طول سالهای مسئولیت، همواره دغدغه حمایت و پشتیبانی از سایت های دینی و مذهبی را داشته و بر همین اساس تسهیل در صدور مجوزها و توسعه رسانه های قرآنی و عترتی از برکات ماندگار دوره مدیریتی اوست. دکترهادی انصاری، عضو گروه قرآن فرهنگستان علوم پزشکی در این خصوص معتقد است که توجه به قران و اهل بیت در رسانه ها، باید به عنوان یک اصل مورد توجه همه سیاست های قرآنی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و رسانه ها و مطبوعات قرار بگیرد. یکی از مواردی که در رابطه با مدیریت رسانه ها با آن مواجهیم، سلسله مراتب اسنادی است که باید رعایت شود، به این معنی که اسناد بالادستی بر پایین دستی حاکم باشد. توجه به فرهنگ قرآنی در وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی با این سیاست از امر تشریفاتی خارج شد و در این دوره از معاونت مطبوعاتی، این سیاست مورد توجه قرار گرفته است که صدور مجوز رسانههای قرآنی خارج از نوبت رسیدگی میشد و در بسته های حمایتی، رسانه های دینی و قرآنی هم در اولویت قرار گرفتند و هم حمایت بیشتری شدند.
توجه به پیشکسوتان
همچنین پرویز خرسند از پیشکسوتان حوزه فرهنگ کشور معتقد است: آنچه در نگاه من ارزشمند است، توجه در دوره مدیریتی این معاون مطبوعاتی به پیشکسوتان مطبوعات بود. او در چند و چون مدیریتی خود، پیران و پیشکسوتان گوشه نشین را به فراموشی نسپرد. سراغ بسیاری رفت و در هر زمانی که توانست به شیوه هایی غیرمنتظره به یادکرد پیشکسوتان مطبوعات پرداخت.
حرکت استراتژیک: ایجاد زیرساخت مناسب
سيدمحمدمهدی طباطبايي، مدير مسئول مجله نسيم بيداري هم در اینستاگرامش مرور کوتاهی بر سوابق درخشان حسین انتظامی در تاسیس و توسعه روزنامه جام جم، مجموعه همشهری و خبر داشته و اظهار داشته: اگر در دولت اول اعتدال، برخي حوزه ها مزة اصلاحات نسبي ساختاري و عملکردي را چشيده اند، بي اغراق معاونت مطبوعاتي ارشاد با مديريت جسورانه و تحول گراي انتظامي، انقلاب را تجربه کرده است. برقراري ضابطه به جاي رابطه، حاکميت قانون و شفاف سازي، توجه به رسانه هاي محلي و استاني و ضعيف تر که پشتوانه رسمي سياسي نداشتند و اجراي طرح هاي جسورانه اي که براي پدرخوانده هاي رسانه اي نامطلوب و تحمل ناپذير بود، فقط از عهده مدير شجاعي چون وي برمي آمد.
محمد انصاری منش از فعالان رسانه ای و مدیر چندین مجله خانوادگی معتقد است برنامه ها و تغییرات اصولی و اساسی که ایشان طی مدیریت شان در ساختار این معاونت ایجاد کرده اند، ستودنی و ارزشمند است که امید به نهادینه شدن آن می رود.
مهدی فیروزان، مدیرعامل موسسه شهرکتاب هم به اقدامات ساختارمند و استاتژیک حسین انتظامی صحه گذاشته و اظهار داشته: از آنجا که هم مخاطب خارجی ما از معاونت مطبوعاتی تغذیه میشود و هم مطبوعات داخلی هم از حیث پشتیبانی و از حیث محتوایی در تعامل با معاونت مطبوعاتی هستند، حسین انتظامی، بیش از هر چیز با نگاه استراتژیک خود، ستونهای اولیه و زیر ساختهای محکمی را برای تغییر نگرشها و مسیر آینده فراهم ساخت. گرچه تحقق همه اهداف این ساختار، نیاز به زمانی طولانی دارد که امیدوارم معاون بعدی ادامهدهنده این راه و مسیر باشد.
برایند همه خوبی ها
حجت الاسلامی زائری که از فعالان فرهنگی و رسانه ای است نیز، در کانال تلگرامی خود طی یادداشتی ویژگی هایی را از قبیل هوش، حافظه قوی، روحیه لطیف، علاقمندی های هنرمندانه، تحصیلات دانشگاهی و تجربه عملی، پیشرو بودن، قدرت رهبری و سازمان دهی، گروه گرایی و دیگر پذیری، آمادگی برای آموختن و موفق در همکاری های بین سازمانی را برای این معاون وزیر ارشاد برشمرده و یادداشتش را با این جمله به پیایان برده است: راستش فراوان نیستند کسانی که احساس کنیم خداوند آنان را برای کاری مشخص ساخته و همه عوامل برای رسیدن آنان به این جایگاه دست به دست هم داده است.
محمدصالح مفتاح، مدیرمسئول پایگاه خبری تحلیلی فردا هم درباره انتظامی توییت کرد: حالا که آقاي انتظامي مدير نيست، راحتتر میتوان از او تعريف کرد که علي رغم اختلافات سليقهای از بهترين مديران اين دولت بودند و شايد او را بهترين معاون مطبوعاتي دانست که در امور صنفی، کار را چندين گام جلو برد.
حبيب يزدان پناه مدير خانه مطبوعات استان خراسان شمالي نيز خطاب به این معاون مطبوعاتی نوشت: «اقتدار ايران اسلامي قبل از تحقق توانمديهاي نظامي مديون بلوغ فکري و شعور اجتماعي است که بي شک رسيدن به آن بسيار جز با تدبير ميسر نبود. جنابعالي در دوران حضور ارزشمندتان در معاونت مطبوعاتي نقشه راهي تدوين نموديد که مسير آن فرازمندي بينش و دانش و غايت آن داشتن ايراني آگاه ، ملتي شعورمند و صنفي متحد و حرفه اي بود. و صد البته مي بايست در کنار همه اين توفيقات، نگاه توسعه محور و گستردگي مطبوعات را نيز به آن افزود.»
راه پیش رو
به نظر می آید که دکتر محمد سلطانی فر در صورت تکیه زدن بر کرسی معاونت مطبوعاتی و اطلاع رسانی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، میراث گرانسنگی را تحویل خواهد گرفت که می تواند از دو جهت مورد توجه قرار گیرد. «فرصتی دلنشین» به دلیل اینکه از محبوبیت نسبی برخوردار است و قابل اتکا برای ادامه راه و افزودن بر آن و تکاملش با نو آوری و «موقعیتی سخت» در صورت ایجاد تغییر و بازگشت و یا توقف آنچه شروع شده است.
ناگفته نماند که پرونده های باز و کلاف های درهم پیچیده ای هم مانند پرداخت یارانه ها پیش روی این معاونت قرار دارند که هر روز گره کورشان کورتر هم می شود.
گرچه انتخاب این استاد دانشگاه با مدرکی مرتبط و تجربه عملی قابل اعتنا از سوی صالحی -وزیری که خود به هوشمندی شهره است- همه نگاه ها را به سوی خود جلب خواهد کرد تا شاهد دستاوردهای دوره جدید باشند.
گزارش: محمدصالح حجت الاسلامی
نظر شما