یلدایتان به خیر بگذرد/ یلدا نماد خرد و روشنفکری نیاکان

خبرگزاری شبستان: بر اساس داستان های باستانی، یلدا به واسطه اینکه طولانی ترین شب سال است، مردم برای اینکه مقابل اهریمن بایستند، دور هم جمع می شوند تا این شب را به خیر بگذرانند؛ پس به جای «یلدا مبارک» بگوییم «یلدایتان به خیر بگذرد».

خبرگزاری شبستان_ اهواز

یلدا، آخرین شب پاییز و طولانی ترین شب سال است و ایرانیان باستان با باور اینکه فردای شب یلدا با دمیدن خورشید، روزها بلندتر شده و تابش نور ایزدی افزونی می یابد، آخر پاییز و اول زمستان را شب زایش مهر یا زایش خورشید می خواندند و برای آن جشن بزرگی برپا می کردند.

 

این جشن هفت هزار سال است که در میان ایرانیان رواج دارد و برای در امان بودن از خطر اهریمن، در این شب همه دور هم جمع می شدند و با برافروختن آتش از خورشید طلب برکت می کردند و این آیین نسل به نسل به آیندگان منتقل شده و نشان می دهد که هفت هزار سال پیش نیاکان ما به دانش گاه شماری دست پیدا کردند و دریافتند که نخستین شب زمستان بلندترین شب سال است.

 

جشن یلدا در ایران امروز هم با گرد هم آمدن و شب نشینی اعضای خانواده و اقوام در کنار یکدیگر و پهن کردن سفره ای که در آن انواع خوراکی ها اعم از آجیل مخصوص، هندوانه، انار، شیرینی و میوه های گوناگون که همه نماد برکت، تندرستی، فراوانی و شادکامی است، برگزار شده و تفال به دیوان حافظ، شاهنامه خوانی، بازگویی خاطرات و قصه گویی پدربزرگ ها و مادربزرگ ها و ... از جمله آداب آن است.

 

امیر الهامی، استاد دانشگاه و شاهنامه پژوه، با تاکید بر توجه به آیین ها و سنت های کهن ایرانی، به خبرنگار خبرگزاری شبستان در اهواز گفت: ایران دارای فرهنگی اصیل و کهن بوده و ما میراث دار یک فرهنگ ارزشمندیم که باید آن را ارج نهیم.

 

وی با اشاره به تهاجم فرهنگی و راه های مقابله با آن، افزود: تهاجم فرهنگی یک جریان است که نه تنها در ایران بلکه در همه دنیا وجود دارد؛ یک تبادل فرهنگی است و هر گاه جنبه تصنعی و تحلیلی داشته باشد برای مقابله با آن باید عناصر فرهنگی خود را برجسته کنیم.

 

وی با بیان اینکه باید همه اتفاقات و جریان های خوبی که در فرهنگ خود سراغ داریم همچون شعر آیینی، محلی، نوروز و سفره هفت سین، شب یلدا و ... را احیا کنیم، ادامه داد: در سفره هفت سین و نوروز یک چیز مشترک بوده و آن جمع شدن کنار هم با هر عقیده و تفکری می اشد و آن اتحاد است، چیزی که امروز جهان به آن بیار نیاز دارد.

 

الهامی، به فلسفه شب یلدا اشاره کرد و اذعان داشت: بر اساس داستان های باستانی، یلدا شب شومی است چون طول شب از همه شب ها بیشتر بوده و مردم برای اینکه مقابل اهریمن بایستند، دور هم جمع می شوند تا این شب را به خیر بگذرانند.

 

وی اضافه کرد: با این اوصاف برعکس اینکه همه می گویند «یلدا مبارک»، الزاما واژه درستی نیست و بهتر است بگوییم «یلدایتان به خیر بگذرد» چون شما منشا خیر بوده اید و ما از طولانی ترین شب سال، زیباترین جشن را درآورده ایم.

 

وی با اشاره به اینکه میوه هایی که در سفره یلدا قرار دارد همچون سیب قرمز، انار و هندوانه همه سمبل سرخی است، به واسطه اینکه فردا قرار است روشن شود، اظهار کرد: یک زمانی مردم از تاریکی می ترسیدند ولی الان همه جا روشن است.

 

این استاد دانشگاه، عنوان کرد: امروزه دیوی که در طولانی ترین شب سال همه ما را تهدید می کند بی خبری ما از هم و بی خبری افراد و قبایل و اقوام از یکدیگر است و ما همه یک مرتبه در این شب دور هم جمع می شویم و این نشان می دهد که چقدر نیاکان ما با خرد و خوشفکر بودند.

 

وی با بیان اینکه اگر امروز میراث دار این تفکر باشیم از فاجعه ای که می تواند به بیگانگی ما بینجامد جلوگیری خواهد شد، ابراز کرد: خوزستان در این یکپارچگی از همه جلوتر است چرا که در این استان آن اتحاد و نگاه وجود دارد و همه در کنار هم هستند.

 

خورشید فکر و نگاه پرمهر ما، فردای یلدا را روشن تر از همیشه خواهد کرد و آن چیزی که هیچ وقت نقصان نمی پذیرد، اندیشه بخردانه همه کسانی است که مردم به آنها امید دارند که پستچی صبح، سفارشی ترین خورشید عالم را به ارمغان بیاورد.

 

کد خبر 677565

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha