به گزارش خبرگزاری شبستان از ارومیه، از بزرگترین معضلاتی که توازن جامعه را به هم می ریزد و سبب بحران های مختلف در بخش های اجتماعی، اقتصادی و سیاسی می شود، بیکاری است.
این گونه نیز می توان بیان کرد که بیکاری مسبب ناهنجاری های اجتماعی هم تلقی شده و حل این معضل می تواند بسیاری از مشکلات روانی مردم جامعه را رفع کند؛ همچنین بیکاری مهمترین دلیل افزایش بزهکاری بیان شده و مدت هاست که ارتباط بین بیکاری و افزایش بزهکاری ثابت شده است.
سست شدن فرد با پیکره اجتماع از دیگر دلایلی است که بیکاری در پی دارد به طوری که این موضوع خلا بزرگی در جامعه ایجاد کرده توسعه و گسترش شاخص های اجتماعی و اقتصادی را با مشکلات بسیاری روبه رو کرده است.
نبود شغل مناسب و افزایش افراد بیکار در خانواده باعث می شود که افراد برای رضایت خانواده و رفع نیازهای خویش به هر کاری متوسل شده و رفته رفته ناهنجاری ها و شغل کاذب افزایش می یابد.
براساس گفته های اسحاق جهانگیری، معاون اول رئیس جمهور طی مراسمی، بیکاری به 12 درصد رسیده و تنها حدود سه میلیون و خورده ای بیکار در سطح کشور وجود دارد؛ این درحالی است که مردم با شنیدن این جمله واکنش نشان داده و اضافه کردند که هر خانه بیش از دو تا سه نفر بیکار دارد فلذا افراد بیکار بیش از این رقم است.
عرضه و تقاضا هرچه بیشتر از قبل کاهش یابد، رونق اقتصادی نیز کمتر شده و دلالی و فساد نیز افزایش می یابد.
جوانی 27 ساله و جویای کار در رابطه با بیکاری خود با غم خاصی که در چهره اش نمایان بود، گفت: من تحصیلات خود را پشت سر گذاشته ام و خدمت سربازی را نیز گذرانده ام اما هم پولی برای ایجاد شغل آزاد ندارم و وقتی به سراغ کارهای اداری می روم، سابقه ای 5 ساله می خواهند که آن را هم ندارم.
وی افزود: درس خواندم که کار پیدا کنم، اما با این وضع بی انگیزه تر و افسرده تر شدم، دردمان زیاد است اما گوش شنوا نیست.
با چنین شرایطی، انگیزه جوانان نیز روز به روز برای شروع زندگی، ازدواج و انتخاب سبک زندگی درست کاهش یافته و شاهد چهره های زشتی در جامعه می شویم.
هوشنگ عطاپور، مدیرکل سابق امور اجتماعی استانداری آذربایجان غربی، با اشاره به این موضوع گفت: برای حل بحران های اجتماعی از جمله بیکاری، باید یک تیم اقتصادی قوی و با برنامه به همراه جامعه شناسان و اقتصاددانان مدیریت امور را عهده دار شوند.
وی ادامه داد: بیکاری سبب رکود اقتصادی شده و اجرای سیاست های اقتصاد مقاومتی به شکل دقیق و درست و مبارزه با فساد اداری و مالی دو راهکار پیش رو است.
عطاپور با بیان این که اگر در استان به صنعت، کشاورزی و حمل و نقل و گردشگری به خوبی عنایت شود ما نه تنها مشکل بیکاری نخواهیم داشت بلکه باید نیروی کار هم وارد بکنیم، تصریح کرد: در صورتی که هیچ رویکرد درستی برای فعال سازی صنعت نداریم حتی صنایع تبدیلی هم در حال ورشکستگی هستند.
گفتنی است که کشور و به ویژه آذربایجان غربی دارای پتانسیل های بسیاری بوده و از دلایل افزایش افراد بیکار در سطح جامعه، استفاده نادرست و حتی عدم استفاده و به خصوص رابطه سالاری در ادارات است؛ تنها راهکار نیز اصلاح رفتارهای مسئولان و صاحبان کار و همچنین حمایت دولت از کارآفرینان برای به کارگیری جوانان در شغل های مختلف است.
در این خصوص سیامک مختاری، که دارای دکترای جامعه شناسی و محقق و استاد دانشگاه است، می گوید: رابطه سالاری یکی از ویرانگر ترین فرهنگ های رایج در جامعه است.
وی با بیان اینکه رابطه سالاری در دستگاه های دولتی باعث رکود آن دستگاه می شود، گفت: وقتی رابطه سالاری در میان باشد دیگر جایی برای شایسته سالاری و تخصص نخواهند ماند و این عامل باعث درجا زدن و در نهایت سقوط آن مجموعه را در پی خواهد داشت.
مختاری اضافه کرد: فرهنگسازی در سطح کلان نمیتواند پاسخگو باشد و ابتدا باید فرهنگ را تک به تک و نفر به نفراجرایی کنیم و اولین فرد نیز باید خودمان باشیم؛ چراکه اگر در یک جامعه تمام افراد آن آگاه و آزاد اندیش باشند شاهد اینگونه بداخلاقی های فرهنگی و اجتماعی نخواهیم بود.
نظر شما