باید در منطقه غرب آسیا با موضوع آب برخورد استراتژیک کرد

خبرگزاری شبستان: سیدعباس عراقچی اظهار کرد: درمنطقه غرب آسیا، آب یک کالای استراتژیک است و باید با آن برخورد استراتژیک صورت بگیرد و قطعا این بخشی از وظایف دیپلماسی است و در این چارچوب دیپلماسی آب از اهمیت ویژه‌ای برخوردار می‌شود.

به گزارش خبرگزاری شبستان، به نقل از روابط عمومی سازمان محیط زیست، معاون حقوقی و بین‌المللی وزیر امور خارجه در سمینار مخاطرات زیست محیطی و امنیت منطقه‌ای در غرب آسیا که در باشگاه دانشجویان دانشگاه تهران برگزار شده بود، در بخشی از سخنان خود با اشاره به اهمیت محیط زیست و تاثیر چالش‌های زیست محیطی بر موضوع امنیت در منطقه، تصریح کرد: بحث محیط زیست در منطقه خاورمیانه به صورت مستقیم با موضوع آب در ارتباط است.


وی با بیان اینکه 85 درصد منطقه غرب آسیا در منطقه خشک و نیمه خشک قرار گرفته است و از دیگر سو یک پنجم جمعیت جهان نیز در این منطقه زندگی می‌کنند، خاطرنشان کرد: این در حالی است که فقط یک درصد آب‌های شیرین در این منطقه وجود دارد.


این دیپلمات ارشد کشورمان با بیان اینکه عوامل مختلف به کمبود آب در خاورمیانه دامن می‌زند که در این زمینه می‌توان به عواملی چون کمبود بارش، تغییرات اقلیمی، افزایش جمعیت، گسترش روند صنعتی شدن و مصرف بی‌رویه آب اشاره کرد، افزود: متاسفانه طبق برخی از آمارها مصرف آب در ایران 70 درصد بیشتر از استانداردهای جهانی است.


عراقچی همچنین با بیان اینکه کل منطقه در غرب آسیا در بحران آب قرار دارد و در آینده این روند خطرناک‌تر می‌شود، تصریح کرد: درگیری‌های قومی، کشوری، تهدید امنیت و سلامت و همچنین گسترش مهاجرت مسائل و مشکلاتی است که در نتیجه بحران آب پیش می‌آید.


وی با بیان اینکه پدیده ریزگردها در منطقه ارتباط مستقیمی با بحران آب دارد، ادامه داد: درست است که بحران کمبود آب می‌تواند زمینه تنش و درگیری را در منطقه ایجاد کند ولی ما مواردی از همکاری بین کشورهای مختلف در حوزه آب را نیز شاهد هستیم به نحوی که مشاهده می‌کنیم برخی از کشورها به نوعی همکاری برای مدیریت منابع آب دست پیدا کردند و از درگیری بر سر این موضوع جلوگیری کردند.


معاون وزیر خارجه با تاکید بر اینکه دیپلماسی آب می‌تواند در این زمینه بسیار کارآمد باشد، ادامه داد: من معتقدم که دیپلماسی آب در غرب آسیا می‌تواند موضوع آب را به محملی برای همکاری‌های منطقه‌ای تبدیل کند به جای اینکه منجر به درگیری شود، گرچه تحقق چنین موضوعی کار سختی است.


سیدعباس عراقچی که در وزارت خارجه مسئولیت کمیته آب را نیز بر عهده دارد در بخش دیگری از صحبت‌های خود به اهمیت مصرف بهینه آب اشاره کرد و گفت: ما باید الگوهای مصرف آب در کشور را درست کنیم. بسیاری از کشورها به تجربیات خوبی در زمینه الگوهای مصرف و استفاده بهینه از انرژی از جمله آب دست پیدا کرده‌اند و ما باید از این تجربیات استفاده کنیم.


وی با بیان اینکه اگر منطقه ما با مشکل آب روبروست، ما می‌توانیم در یک اقدام منطقه‌ای به سمتی برویم که در این زمینه شاهد همکاری کشورهای منطقه باشیم، به موضوع استفاده مشترک از منابع آبی اشاره کرد و گفت: در برخی از نقاط جهان می‌بینیم که تفاهمنامه‌هایی بین برخی از کشورها برای استفاده مشترک از حوزه‌های آبی منعقد شده است.


معاون وزیر خارجه بار دیگر با تاکید بر مدیریت موضوع آب در منطقه خاورمیانه، ‌اظهار کرد: در منطقه غرب آسیا سه حوزه آبی مهم از جمله حوزه آبی رود اردن، دجله و فرات و نیل وجود دارد که از آنها به عنوان سه حوزه اصلی آبی در غرب آسیا یاد می‌شود و باید برای استفاده بهینه از این حوزه‌های آبی بین کشورهای منطقه تفاهمنامه همکاری ایجاد شود.


عراقچی با تاکید بر اینکه باید در منطقه غرب آسیا فرصت‌های جدیدی را برای دیپلماسی ایجاد کرد که یکی از مهم‌ترین ابعاد آن، دیپلماسی آب است، خاطرنشان کرد: باید در قالب بحث‌های امنیتی به این موضوع پرداخته شود و من فکر می‌کنم به مسائلی مانند موضوع آب باید در چارچوب مسائل امنیتی توجه کرد.


معاون حقوقی و بین‌الملل وزیر خارجه با تاکید بر اینکه در مقوله آب باید به سمت تجارت هوشمند حرکت کرد و در این راستا به موضوع آب‌های مجازی نیز توجه کرد، افزود: در منطقه غرب آسیا آب یک کالای استراتژیک است و باید با آن برخوردی استراتژیک صورت بگیرد و قطعا این بخشی از وظایف دیپلماسی است و در این چارچوب دیپلماسی آب از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است.


در ابتدای این نشست رییس دانشگاه تهران، الهه کولایی دبیر علمی این همایش و همچنین دهقانی فیروزآبادی دبیر علمی کنفرانس امنیتی تهران سخنرانی کردند.

کد خبر 677385

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha