به گزارش خبرگزاری شبستان، احمد وکیلی؛ دبیر هشتمین دوسالانه نقاشی ملی ایران درباره ضرورت انتخاب تم مکتب هرات برای این دوسالانه و اهمیت این تم گفت: مکتب هرات اوج فضای تصویری ایران محسوب می شود و در دنیا هم شناخته شده است و هنرمندان و هنرجویانی که در کشور آموزش آکادمیک نقاشی دیده اند، با مکتب هرات و ویژگی های آن آشنا هستند.
وکیلی با اشاره به تاریخچه مکتب هرات گفت: مکتب هرات در دوره تیموری شکل گرفت و در این دوره غیاث الدین بایسنقر به مذهبان، تصویرگران، کاتبان، خوشنویسان و مجلدسازان بهای زیادی می داده و آنها را تشویق می کرده است و در نتیجه فضای بسیار درخشانی از تصویر در آن دوره خلق شده است.
دبیر هشتمین دوسالانه ملی نقاشی ایران ادامه داد: اگر کسی درباره نقاشی ایران و اوج نقاشی ایران تحقیق اولیه ای انجام دهد، درمی یابد که مکتب هرات اوج نقاشی ایران در دوره تیموری و در ادامه بوده است. بنابراین ضرورت پرداختن به مکتب هرات در دوسالانه این است که مکتب هرات در اوج قرار دارد و در بلندترین قله نقاشی ایران فضای ایرانی اسلامی را تصویر کرده است و وقتی این موضوع در شورای سیاستگذاری دوسالانه مطرح شد، شورا موافقت کرد. اگر بومی بنگریم و فکر کنیم و جهانی عمل کنیم، می توان تلنگری به هویت نقاشی ایران زد نه اینکه به آن بازگردیم. در واقع این یک اشاره است چون در نقاشی ایرانی یک فضای پرارزش داریم که در نقاشی معاصر و نقاشی امروز بازنگری به آن با مبانی نظری و حکمی ضرورت دارد. در نتیجه پرداختن به این مکتب می تواند پایه و اساسی باشد برای فضاهایی که در آینده تداوم یابد و به نقاشی با هویت ایرانی کمک کند.
او با تاکید بر نگاه به مکتب هرات در جامعه نقاشی امروز گفت: امروز در جامعه هنرهای تجسمی پیش فرض هایی محتوایی رایج شده است و این می تواند زنگ خطری باشد که چرا به ارزش های خود نگاه تازه ای نداشته باشیم. این نگاه می تواند فضای تازه ای را ایجاد کند که در رقابت با فضای رایج هنر در دوره معاصر باشد.
وکیلی درباره ضرورت انتخاب تم برای دوسالانه نقاشی گفت: عمده بی ینال ها از جمله بی ینال ونیز تم مشخص دارند و هنرمندان با تم مشخص با یکدیگر رقابت می کنند.بنابراین انتخاب تم در دوسالانه نقاشی نیز می تواند فضایی را برای رقابت فراهم کند. از سوی دیگر اگر در کشور یک فضای مدونی وجود داشت که به هویت نقاشی ایرانی دست می یافت دیگر این ضرورت نبود و دوسالانه می توانست بدون تم مشخص یا با تم دیگری برگزار شود، اما در شرایط فعلی که این نیاز وجود دارد اگر اذهان جوانان به این فضا معطوف شود و رقابت تازه ای ایجاد کنند، می توان جرقه و تلنگری زد تا شاید نقاشان این جریان را جدی تر دنبال کنند.
دبیر هشتمین دوسالانه ملی نقاشی ایران افزود: ارزش های این تم به دبیر یا مسوولان دوسالانه برنمی گردد و در سال های 1362و1363 رویین پاکباز- البته نه با این محدوده- به نقاشی ایران پرداخت و نقاشان جدی کشور این مساله را تجربه کردند و این جرقه ای شد تا در شورای سیاستگذاری هشتمین دوسالانه ملی نقاشی این تم مطرح شود که مورد موافقت شورا هم قرار گرفت.
بنابر گزارش ستاد خبری هشتمین دوسالانه ملی نقاشی ایران، وکیلی با تاکید بر معاصر سازی مکتب هرات گفت: در معاصر سازی این مکتب هر فضایی از منظر امروز بعد از گذر از مدرنیته و ورود مدیاهای مختلف به عرصه هنرهای تجسمی قابل بررسی است. قرار نیست مینیاتورها و نگارگری های مکتب هرات تکرار شود و این یک تصور اشتباه است. معاصر سازی آن فضا به زیبایی شناسی و ذکاوت هنرمند نیاز دارد، هر چه این منظر مدون شده باشد و تجربه هنرمند در آن مستتر باشد، نتایج آن بهتر خواهد بود. اما بازگشت به مکتب هرات دو منظر دارد، یا حکمی است یا عملی؛ یا به فرضیه حقیقت و مجاز شیخ اشراق برمی گردیم و به لحاظ حکمی آن را بررسی می کنیم و یا به لحاظ عملی به ویژگی های نقاشی آن دوره برمی گردیم.مثلا اینکه چرا در نقاشی آن دوره پرسپکتیو وجود ندارد، چرا خط افق بالاست، چرا عناصر ریز هستند و چرا از رنگ های آبی فیروزه ای بیشتر استفاده شده است.
دبیر هشتمین دوسالانه ملی نقاشی ایران در پایان گفت: این تم از چنان اهمیت و ارزشی برخوردار است که در دوسالانه به چالش کشیده شود و به هنرمندان تجسمی یادآور شویم که می توان ملی فکر کرد و جهانی عمل کرد.
دبیر هشتمین دوسالانه نقاشی ملی ایران در پایان گفت: البته در کنار تم " مکتب هرات" بخش آزاد نیز در این دوره دوسالانه به منظور معرفی جریان هنر معاصر ایران در چند سال اخیر قرار دارد.
پایان پیام/
نظر شما