به گزارش گروه مهدویت و غدیر خبرگزاری شبستان: «فرهنگ از مهمترین میادینی است که کارکردهای مهدویت توان اثرگذاری و تحول ان را دارد زیرا اندیشه مهدویت مجموعه ای از عناصر مختلف و متنوع و حوزه های مختلفی را در برمی گیرد که مجموع این عناصر، کارکرد و بازدهی فرهنگ مهدویت را به نمایش می گذارد و موجب پویایی و حیات جامعه منتظر می شود «.
این جملایت بخشی از قسمت اول گفت وگوی شبستان با حجت الاسلام دکتر اسدالله مصطفوی، کارشناس مباحث مهدوی در رابطه با «نقش و کارکرد اندیشه مهدویت در فرهنگ» بود، و اینکه بخش دوم آن به حضورتان تقدیم می شود:
حجت الاسلام مصطفوی، کارشناس مهدوی با اشاره به کارکردهای مهدویت در حوزه فرهنگ گفت: در بخش پیشین عنوان شد که عناصر اندیشه مهدویت را می توان در 4 حوزه «بینش ها»، «ارزش ها»، «هنجارها و رفتارها» و «سمبل ها» که می تواند از سوی اندیشه مهدویت به جامعه عرضه شود، مورد بررسی قرار داد. در همین راستا به کارکردهای بینشی مهدویت در حوزه فرهنگ نیز اشاره کرده و گفتیم مهم ترین کارکردهای بینشی باور مهدویت در حوزه فرهنگ عبارتند از: «تحکیم و تقویت ایمان»، «التزام بینشی به امامت» و «داشتن تصویری روشن از آینده» که هر یک به نوبه خود می تواند در حوزه فرهنگ موثر باشد.
استاد حوزه و دانشگاه ادامه داد: تحکیم ایمان و تقویت آن در سایه اندیشه مهدویت، موجب تحول در افراد شده و به تبع آن فرهنگ عمومی را تحت تاثیر خویش قرار می دهد و موجب پویایی و تعالی آن می شود. زیرا با شناخت امام و حجت الهی و در سایه وجود او، مردم دیگر دچار ضلالت و گمراهی نخواهند شد. در نتیجه دین با همه ظرفیت خود در جامعه امکان ظهور و بروز پیدا خواهد کرد و با فعلیت دستورات دین در جامعه، گمراهی رخت برمی بندد.
حجت الاسلام مصطفوی با اشاره به آثار رفع جهالت و گمراهی از جامعه بیان کرد: رفع جهالت و گمراهی از جامعه، آثار و برکات بیشماری را به دنبال دارد که از آن جمله می توان به عبودیت و بندگی خدا، آرامش روحی و روانی، توکل بر خدا، صبر و تحمل در برابر مشقات، شکرگزاری در مقابل نعمت های الهی، حق طلبی و ستیز با باطل، عدالت خواهی و مخالفت با ظلم، کمک به رشد فضایل اخلاقی، اصلاح نگرش انسان به جهان هستی، شهامت و شجاعت و ...اشاره کرد.
تاثیر مهدویت بر حوزه «بینشی فرهنگ»
وی ابراز کرد: از دیگر کارکردهای اندیشه مهدویت در حوزه «بینشی فرهنگ» ضرورت التزام بینشی نسبت به امام عصر(عج) (یعنی دانستن جایگاه امام و امامت در مکتب شیعه) است. امامت نیز مانند نبوت مظهر صفت هدایتگری خداوند است. احتیاج به هدایت و راهنمایی در میان بشریت، یک نیاز دائمی و همیشگی است و مختص به عصر نبوت نیست. پس همانطور که لطف الهی اقتضاء می کند که پیامبران و رسولانی را برای هدایت بشر ارسال کند، همچنین، لطف و حکمت الهی اقتضا می کند تا افرادی را به عنوان جانشین پیامبر(ص) برای حفظ دین و شریعت او به مردم معرفی کند تا دین و دستورات دینی بدون هیچگونه تغییر و تحریف برای هدایت انسان باقی بماند و به باور امامیه در حال حاضر این لطف و حکمت الهی در شخص امام مهدی (ع) متجلی است.
کارشناس مرکز تخصصی مهدویت تاکید کرد: با شناخت امام عصر(عج) می توان تبیین درستی از امامت را به جامعه عرضه کرد و بینش جامعه منتظر را نسبت به شناخت آن حضرت(عج) متحول نمود. مهمترین آثار شناخت امام عصر (عج) که می تواند حوزه «بینشی فرهنگ» را تحت تاثیر قرار دهد عبارت است از الف) زندگی با یاد امام(عج): جامعه ای که از چنین بینشی برخوردار باشد، روابط مختلف سیاسی، فرهنگی و اجتماعی خود را با شاخص و معیار الهی تنظیم می کند. ب)احساس نظارت دائمی امام(عج) در زندگی: علامه طباطبایی(ره) در ذیل آیه شریفه «يَوْمَ نَدْعُو كُلَّ أُنَاسٍ بِإِمَامِهِمْ» می فرماید: مقام امامت مقامی نیست که به دوره ای از ادوار و عصری از اعصار بشری اختصاص داشته باشد بلکه لازم است امام(عج) در تمام ادوار و اعصار وجود داشته باشد مگر اینکه نسل بشر به طور کلی از زمین برچیده شود.
اندیشه مهدویت ترسیمی گویا از آینده بشریت است
«احساس حضور امام(عج) در میان مردم» و «پذیرش استمرار وجود امام در جهان هستی» از دیگر آثار شناخت امام عصر(عج) است که مصطفوی با اشاره به آنها گفت: باور به وجود امام یکی دیگر از آثار شناخت او به حساب می آید. بر طبق چنین شناختی فرد همواره خود را در معرض هدایت امام(ع) خواهد دید. پذیرش ولایت امام بر باطن افراد نیز از جمله همین آثار است. علامه طباطبایی (ره) می فرماید: هدایت امام در قرآن همه جا مقیّد به امر الهی است یعنی امام هدایت کننده ای است با امری ملکوتی. هدایت امام یعنی دست خلق را گرفتن و به راه حق رساندن. ایشان سپس می فرماید: آنچه که امر هدایت متعلق به آن می شود عبارت است از دلها و اعمالی که به فرمان دل ها از اعضای انسان سر می زند، پس امام کسی است که باطن دلها و اعمال و حقیقت آن پیش روی او حاضر است و از او غایب نیست.
کارشناس مباحث مهدوی در ادامه به موضوع «تصویر روشن از آینده جهان» اشاره کرد و افزود: اندیشه مهدویت اندیشه ای است معطوف به آینده و ترسیمی روان از آینده بشریت. در حقیقت تبلور یک الهام فطری است که مردم از دریچه آن روز موعود را می بینند. روزی که رسالت های آسمانی با همه اهدافش در زمین تحقق می یابد و راه ناهمواری که در طول تاریخ برای انسان دشوار می بود، پس از رنج بسیار، هموار می شود.
وی در پایان بخش دوم از سخنان خود یادآور شد: در اندیشه اسلامی از چنین روزی به «عصر ظهور امام مهدی (ع)» تعبیر شده است. زیرا با آمدن آن حضرت(عج)، نویدهای داده شده در زمینه های مختلف عقلانی، فکری و علمی برای بشر فراهم می آید. بنابراین، امید به آینده ای درخشان و تصویری روشن از آینده جهان یکی از باورهای مهم مبتنی بر باور مهدویت است. این باور دارای آثار مختلفی است که می تواند در تعالی فرهنگ موثر باشد. آثاری همچون «تثبیت فرهنگ حق خواهی» زیرا ظهور مهدی موعود(عج) حلقه ای است از حلقه های مبارزات اهل حق و اهل باطل؛ «تقویت فرهنگ امید و امیدواری» زیرا اعتقاد به مهدویت موجب می شود تا بشریت به آینده امیدوار باشد.
ادامه دارد...
نظر شما