«پدر» برایم عجیب و غریب بود/آثار «زلر» خطی نیست

خبرگزاری شبستان: فلاح‌‌فرد گفت: ۲۳۰ نمایشنامه را از نویسندگان مختلف فرانسه مطالعه کردم و سپس ۳۰ نمایشنامه را برای مجموعه درام معاصر فرانسوی انتخاب کردم.

به گزارش خبرنگار شبستان، ساناز فلاح‌فرد، مترجم و بازیگر عصر دیروز در نشست نقد و بررسی نمایش پدر که در شهر کتاب برگزار شد، گفت: دلیل انتخاب ترجمه آثار آقای زلر این بود که فضای کار ایشان متفاوت با سایر نمایشنامه های فرانسوی است. بسیاری از نمایشنامه های فرانسوی به خاطر تفاوت فرهنگی در ایران پذیرفته نمی شوند. آثار آقای زلر جهانشمول است یعنی مواردی است که در همه جا و همه فرهنگ ها ممکن است باشد.

 

فلاح‌فرد با بیان اینکه فضای فکر زلر کاملا پیچیده است، عنوان کرد: جذابیت نمایشنامه‌های زلر به گونه ای است که تماشاچی با بازیگر همراه می شود. ما شاهد آثار خطی از ایشان نیستیم چون پرداخت متفاوت و متنوعی دارد. در نمایشنامه اگر بمیری بحث خیانت طوری مطرح شده که تماشاچی واقعا درگیر می شود. یک نکته عجیب و غریب در آثار زلر این است که شخصیت ها تکرار می شوند به عنوان مثال در تمام آثار ایشان خانم آن را می بینیم و این یکی از نکات ظریف در آثار ایشان است.

 

وی تصریح کرد: سه کار اول زلر با عناوین پدر، مادر و یک ساعت آرامش را برای مجموعه درام معاصر فرانسوی مبنا گذاشتم. احساس کردم در یک برهه زمانی نمایشنامه هایی مهجور ماندند و نیاز به معرفی دارند. 230 نمایشنامه مختلف را از نویسندگان مختلف فرانسوی مطالعه کردم و 30 نمایشنامه را برای مجموعه درام معاصر فرانسوی انتخاب کردم. پدر برای خودم واقعا کار خاص و عجیب و غریبی بود. این کار همزمان شد با بیماری آلزایمر پدربزرگم. وقتی پیچیدگی متن را می دیدم لحظه لحظه خودم را جای آندره می دیدم که آلزایمر دارد. شبی که پدربزرگم فوت کرد، ترجمه پدر را تمام کرده بودم. آلزایمر در عصر معاصر گریبانگیر بسیاری از افراد شده است و به آسانی نمی شود از کنار آن گذشت.

 

این مترجم اظهار داشت: پدر و مادر دو جلد از سه گانه ای هستند که در فرانسه چاپ شده است و جلد بعدی آن پسر است. مادر داستان مادری است که فداکاری های زیادی کرده و وقت و انرژی زیادی را صرف نگه داشتن بنیان خانواده کرده است. بچه ها بزرگ شدند و دنبال زندگی خود رفتند، مرد خانه خیانت می کند و مادر حس می کند قربانی این افراد شده است. پرداخت این متن بسیار متفاوت است. انتظارات مادر از پسر به نحوی است که اگر زن نباشید این حس را با پوست، گوشت و استخوان خود درک می کنید. به نظرم زلر در وهله اول یک روانشناس است، او جامعه شناسی می داند و بسیار خوب رفتار و شخصیت انسان ها را تحلیل می کند و در به تصویر کشیدنشان استادانه عمل می کند. زلر یک فرد 38-39 ساله است که استاد دانشگاه سوربون است. سناریسم و نمایشنامه نویس است ولی واقعا روانشناس است.

 

گفتنی است، نمایش پدر به کارگردانی محمود زنده نام و بازی چنگیز جلیلوند، میرطاهر مظلومی، فقیهه سلطانی، محسن بهرامی، سوگل خالقی و ساناز فلاح‌فرد از اول آذر به مدت یک ماه هر شب در سالن شماره یک پردیس تئاتر شهرزاد اجرا می شود.

کد خبر 673925

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha