برگزاری مراسم بزرگداشت هشتادمین سالگرد ثبت بافت تاریخی گرگان و محلات

همزمان با هفته گرگان، مراسم بزرگداشت هشتادمین سالگرد ثبت بافت تاریخی گرگان و محلات آن در فهرست آثار ملی ایران در محل خانه تاریخی امیرلطیفی برگزار شد.

به گزارش خبرگزاری شبستان از استان گلستان، غلامحسین ناصری، نماینده مردم گرگان و آق قلا در مجلس شورای اسلامی در این مراسم گفت: جای جای استان همه سبز گلستان دارای اهمیت خاص و ویژه ای است و می تواند با ایجاد زیرساخت های لازم آن را در معرض بازدید مردم ایران و جهانیان قرارداد که از آن جمله می توان به بافت تاریخی گرگان اشاره کرد.


وی افزود: هویت و تمدن چندین هزارساله استرآباد و گرگان در معماری کم نظیر و حتی بی نظیر بافت تاریخی گرگان کاملاً مشهود است که نشانگر عمق رشد و توسعه و بالندگی فرهنگ اسلامی- ایرانی دارد.


ناصری یادآور شد: حضور اقوام مختلف در استان گلستان و به ویژه در گرگان نشان از تفکر تکثرگرا و آستانه بالای تحمل و نگاه مسالمت آمیز گرگانی‌ها و گلستانی ها دارد.


وی تاکید کرد: نمایندگان مردم استان در مجلس شورای اسلامی آمادگی دارند در جهت حفظ و نگهداری و احیای همه جانبه بافت تاریخی گرگان و بافت های تاریخی استان همکاری و هماهنگی داشته‌باشند.

 

علیرضا حصارنوی، دبیر برگزاری مراسم بزرگداشت هشتادمین سالگرد ثبت بافت تاریخی گرگان و محلات آن در فهرست آثار ملی ایران نیز در ادامه این مراسم، گفت: با توجه به اینکه بیستم شهریور به عنوان روز گرگان و هفته بزرگداشت گرگان نامیده شده است معاونت میراث فرهنگی این اداره کل بر آن شد امسال هشتادمین سالگرد ثبت بافت تاریخی گرگان و محلات آن در فهرست آثار ملی ایران را جشن بگیرد.


وی افزود: بر این اساس با هماهنگی و همکاری ستاد برگزاری هفته گرگان، همزمان با برگزاری این جشن، مسابقه عکاسی با موبایل از بافت تاریخی گرگان نیز پیش‌بینی و برگزارگردید که خوشبختانه مورد توجه مردم قرارگرفت.


حصارنوی خاطرنشان کرد: عمده‌ترین ویژگی این مسابقه آن بود که بیشتر شرکت کنندگان در این مسابقه، جوانان بودند که نشان می‌دهد جوانان با زوایای مختلف فرهنگ بومی خود کاملاً آشنا هستند.


وی تصریح کرد: حفظ و حراست و احیای بافت های تاریخی کشور بخشی از روند اعتلا کشور در سطح جهان و معرفی تمدن عظیم ایرانی و اسلامی است بنابراین این بافت‌های شناسنامه های ملموس و قابل استناد هر ایرانی هستند.


جاوید ایمانیان، کارشناس بافت تاریخی گرگان در ادامه این مراسم گفت: بافت تاریخی گرگان به عنوان یکی از بافت های ارزشمند دارای شان ملی در منطقه شمال کشور است و در عرصه و حریم تاریخی خود گونه‌های معماری بومی ارزشمند دارد که احیای هریک از آنها را می‌توان به عنوان یکی از پتانسیل‌های گردشگری شمال کشور به حساب آورد.


وی افزود: بافت گرگان که در حال حاضر130 هکتار است دارای آثار و ابنیه قدیمی متعلق به دوران صفویه، زندیه و مخصوصاً وابسته به معماری سبک دوره قاجاریه است و در ساخت و ساز بافت تاریخی گرگان عواملی مثل آب، خاک، تابش نور خورشید، و هم‌چنین عوامل اجتماعی و فرهنگی نقش به سزایی داشته اند.


ایمانیان خاطرنشان کرد: هسته اصلی شکل‌گیری بافت از سه محله بزرگ سبزه‌مشهد، میدان عباسعلی و نعلبندان است که تا به امروز در جهات مختلف به خصوص شرق و جنوب شرقی گسترش یافته است، هریک از محلات بزرگ نیزبه مرکز محلات کوچکتری شامل: دربنو، شازده قاسم، میرکریم، دوشنبه‌ای، چهارشنبه‌ای، سرپیر، سرچشمه، دباغان، پاسرو، میخچه‌گران، تقسیم می‌شدند.


وی اضافه کرد: هر محله دارای مرکز محله است که مکانی برای گردهمایی مردم بود. مراکز محلات و میدان‌های واقع در گذرها غالباً به شکل هندسی چندضلعی مربع و یا مستطیل بود. در مراکز محله‌ها عناصری همچون بازار، بازارچه، تکیه قبرستان، چشمه، آب انبار، مسجد، حمام، مدرسه، ملاخانه و... و گاهی نیز درخت چنار بسیار قدیمی داشت.


در پایان مراسم بزرگداشت هشتادمین سالگرد ثبت بافت تاریخی گرگان و محلات آن در فهرست آثار ملی ایران نیز از مرمت‌کاران خانه‌های تاریخی( محمد مهدی ملک، عبدالسلام حسام، علی محمد مقدری، حسن کلاته عربی، علی اکبر کلاته عربی، حسن ناد علی)، هم چنین مالکان خانه های تاریخی( دارویی، تقوی، فاطمی، امیرلطیفی، باقری، دائمی، میرشهیدی، دیلمی، شایگان، رضاقلی نژاد) تقدیر شد و از برندگان مسابقه عکاسی با موبایل (مرتضی قربانی، سید محمد موسوی و خانم صالحی ) تجلیل به عمل آمد.


گفتنی است، بافت تاریخی گرگان در سال 1310 شمسی به شماره 41 در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسید.


پایان پیام/

کد خبر 67357

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha