به گزارش خبرنگار خبرگزاری شبستان از بندرعباس، دکتر سید حسین داودی در نشست خبری از هرمزگان به عنوان یکی از استان های پرخطر درخصوص بیماری HIV نام برد و با اشاره به اینکه این بیماری از سه طریق تزریق آلوده، رابطه جنسی ناسالم ناایمن و مادر به کودک انتقال می یابد، تصریح کرد: میانگین انتقال از راه ارتباط جنسی نامطمئن در کشور 19 درصد می باشد؛ درحالی که این رقم در هرمزگان 27 درصد است.
وی میانگین انتقال HIV از طریق مادر به کودک در کشور 5/1 درصد و در هرمزگان 4/2 درصد و تزریق آلوده در کشور 66 درصد و در استان 60 درصد است، اذعان کرد: موارد ابتلا به این بیماری در هرمزگان در سال های اخیر از طریق ارتباط جنسی ناایمن بر روش تزریق آلوده پیشی گرفته و این یک هشدار جدی است.
۶۱ درصد انتقال HIV از راه ارتباط جنسی
دکتر داودی عمده دلیل ابتلا زنان به ویروس HIV را آلودگی همسرانشان دانست و افزود: در نیمه نخست سال جاری میانگین ابتلا به ایدز در هرمزگان 61 درصد از طریق جنسی بوده که این رقم در سطح کشور 48 درصد گزارش شده است.
وی ادامه داد: طی این مدت از طریق تزریق آلوده میانگین کشوری 7/32 درصد و در هرمزگان 39 درصد و از مادر به کودک در کشور 2 درصد و در استان صفر بوده است.
فوت ۳۷۴ نفر از مبتلایان به ایدز
رئیس دانشگاه علوم پزشکی هرمزگان تعداد موارد فوتی بیماران HIV در استان از سال 1384 تا کنون را 374 نفر ذکر کرد و گفت: در شش ماهه اول امسال نیز 2 نفر از بیماران ایدز در هرمزگان فوت شدند.
وی با ذکر این نکته که مبتلایان به این بیماری در هرمزگان در رده سنی 25 تا 45 سال قرار دارند، از «مهاجرپذیری بالا»، «وجود مناطق آزاد تجاری»، «بندری بودن»، «تردد بالای ملوانان و افراد مختلف به کشورهای حاشیه خلیج فارس» به عنوان دلایل بروز و شیوع ایدز و نوع انتقال متفاوت آن(ارتباط جنسی نامطمئن) یاد و تاکید کرد: باید نگاه به بیماری ایدز در هرمزگان ویژه باشد.
داودی به تشریح برنامه های صورت گرفته در زمینه پیشگیری و کنترل ایدز در استان پرداخت و بیان کرد: هزار و 95 مورد تست مادران باردار از سال 94 تا 95 در هرمزگان انجام شد که ماحصل آن شناسایی 13 مورد مشکوک و پنج مورد قطعی مبتلایان بود که در نیمه نخست سال جاری نیز از هشت هزار و 554 زن باردار تست صورت گرفت که چهار مورد مشکوک و یک مورد قطعی بود.
ابتلای ۳۵ کودک به HIV از طریق مادر
وی با یادآوری اینکه بر اساس آمار از سال 84 تا کنون، این بیماری 35 مورد از طریق مادر به کودک انتقال یافته بود که پس از اجرای طرح تست از زنان باردار این رقم به صفر رسیده است، خاطرنشان کرد: 25 درصد از مبتلایان به HIV در استان از سال 83 تا کنون فوت شده اند که این رقم در کشور 27 درصد است.
این مقام مسئول با بیان اینکه همه آزمایش های مرتبط با بیماری ایدز و کلیه مراحل درمان آن نیز به صورت کاملا رایگان انجام می شود، ضمن گلایه از نگاه منفی جامعه به بیماری ایدز، گفت: متاسفانه نگاه جامعه به این بیماری مثبت نیست و از همین رو افراد در معرض خطر برای انجام تست و آزمایش های مرتبط مراجعه نمی کنند و از این رو نیاز به فرهنگ سازی است که می تواند عامل مهمی برای شناسایی، تشخیص، درمان و کنترل این بیماری باشد.
کلیه اطلاعات بیماران به صورت محرمانه نگهداری می شود
وی با اذعان به اینکه تمامی اطلاعات بیماران و افراد مراجعه کننده جهت آزمایش محرمانه نگهداری می شود، افزود: تمامی آزمایش های اولیه تشخیص(تست سریع) در اکثر مراکز درمانی انجام می شود و اگر آزمایشی مشکوک باشد در آزمایشگاهی در مرکز استان بررسی خواهد شد.
دکتر داودی با بیان اینکه ایدز همانند سایر بیماری ها نظیر دیابت، فشار خون و ... مزمن است، تصریح کرد: اگر بیماری ایدز به موقع تشخیص داده شود و درمان صحیح را دریافت کند علی رغم اینکه فرد بیمار از عمر طولانی مدت نظیر بیماران فشارخون برخوردار خواهد شد، از انتقال بیماری نیز جلوگیری می شود.
وی با یادآوری اینکه بیماری ایدز در دوران «پنجره» که بین دو هفته تا سه ماه است قابل تشخیص نیست، افزود: بعد از گذشت چهار تا شش هفته این بیماری از طریق آزمایش های مرتبط قابل شناسایی است.
همه مردم در معرض ابتلا به HIV هستند
رئیس دانشگاه علوم پزشکی هرمزگان از بیکاری، فقر و اعتیاد به عنوان عوامل اجتماعی بروز بیماری ایدز یاد کرد و گفت: بر خلاف تصور عموم، همه مردم در معرض ابتلا به بیماری ایدز هستند و از این رو دانشگاه علوم پزشکی به تنهایی قادر به کنترل این بیماری نیست و همه باید برای پیشگیری و کنترل آن همکاری کنند.
وی خانواده را در خط اول مراقبت و پیشگیری دانست و با تاکید بر اینکه باید در چهارچوب آموزه های دینی، ملی و فرهنگی به مقابله با آسیب های اجتماعی اقدام کنیم، عنوان کرد: تقویت سیستم بیماریابی، خودمراقبتی و افزایش سواد سلامت از موثرترین روش های پیشگیری و کنترل بیماری ایدز است.
روز جهانی ایدز از سال ۱۹۸۸ به منظور افزایش بودجهها و افزایش آگاهی، آموزش و مبارزه با تبعیضها به اول دسامبر (برابر ۱۰ آذر) هر سال اطلاق میگردد و هدف عمده از این کار این است که به عموم مردم یادآوری شود که HIV از بین نرفته و هنوز کارهای زیادی است که باید انجام شود.
نظر شما