مرتضی پیرحیاتی، کارشناس مسائل مذهبی استان لرستان درگفت و گو با خبرنگار خبرگزاری شبستان از خرم آباد، گفت: خدای سبحان در آیات 19،20،21 و 22 سوره رعد به سیره عملی خردمندان اشاره کرد و هشت صفت برای آنها بر می شمارد.
وی افزود: برخی از این اوصاف درباره رابطه خردمندان با خداوند متعال ( و در ظل آن با رهبران الهی) و بعضی در مورد پیوند آن ها با امت اسلامی و شماری هم برنامه های شخصی آنان است.
پیرحیاتی، اظهار داشت: وفای به عهد و میثاق، نخستین سیره عملی و صفت خردمندان که ناظر به تحکیم رابطه انها با خداست، وفاداری به پیمان پروردگار و نشکستن میثاق اوست.
کارشناس مسائل مذهبی استان لرستان، بیان کرد: استاد علامه طباطبایی منظور از عهد الهی را عهدی دانسته است که به زبان فطرت خود با خدا بسته اند که به خدا شرک نورزند و براساس فطرت توحیدی عمل کنند و آثار توحید را در عمل خود نشان دهند.
وی صله ارحام را از دیگر اوصاف و سیره خردمندان دانست و اذعان داشت:خردمندان فرمان خدا را درباره هر صله ای که به آنان امر فرموده اطاعت می کنند و از معروفترین مصادیق آن، صله ارحم است؛« و الذین یصلون ما امر الله به» این جمله به تعبیر بعضی از مفسران مطلق است و همه آنچه را که خداوند به تحکیم پیوند آن دستور داده، در بر می گیرد، حتی انسان باید حقوق حیواناتی را که در منزل نگهداری می کند رعایت کند و دستور الهی درباره آنها را انجام دهد.
کارشناس مسائل مذهبی، خاطرنشان کرد: اهمیت صله رحم به اندازه ای است که خدای سبحان آن را در ردیف ارتباط با خود بیان فرموده است.
پیرحیاتی، خشیت از پروردگار را ازدگیر اوصاف خردمندان دانست و افزود: خردمندان از پروردگارشان خشیت دارند: « و یخشون ربهم و....» یعنی در مقام دل و تاثر قلبی و عقلی، فقط خدا را مبداء هستی می دانند و تنها برای او حریم نگه می دارند اینان حتی از جهنم نمی ترسند،هرچند از آن خوف دارند.
کارشناس مسائل مذهبی لرستان، خاطرنشان کرد: خدا از راه یافتگان به این مقام راضی است و آنها نیز از خدوند خشنوند خواهند بود« رضی الله عنهم و رضواعنه ذالک لمن خشی ربه».
وی ترس از بدی حساب را از دیگر صفت های خردمندان دانست و ابراز کرد: طبق روایاتی که « سوء حساب» را به معنای بررسی دقیق و شدید به همه جزئیات بی کمترین اغماض و بدون هیچگونه تسامح و تساهل تطبیق نموده اند، از این رو هراس از رسوایی و خواری مطرح است و خردمندان از چنین حسابرسی واهمه دارند.
پیرحیاتی صبر برای خشنودی خدا را از دیگر صف های خردمندان دانست و افزود: خردمندان فقط برای دست یابی به خشنودی پروردگارشان صبر می کنند: ( والذین صبروالیتغاء وجه ربهم) جمله « والذین صبرو» همه اقسام سه گانه صبر( صبر در برابر مصیبت، صبر براطاعت و عبادت خداوند وصبر در مواجهه با معصیت) را شامل می شود.
وی اظهار کرد: خردمندان دشواری عمل به واجبات و خویشتنداری از گناه و جزع نکردن بر حوادث تلخ روزگار را فقط برای خشنودی خدا و به دست آوردن « وجه لله» به جان می خرند، زیرا می دانند که همه چیز جز وجه خدا از بین رفتنی است.
نظر شما