هنر باید انسان‌ها را به سوى مهربانی و وحدت سوق دهد

خبرگزاری شبستان: افشار پرداختن به موضوع «وحدت» در آثار هنری و الگو قرار دادن مهر و محبت حضرت رسول اکرم(ص) را ارزشمند و مهم تلقی کرد.

به گزارش خبگزاری شبستان به نقل از حوزه هنری، جواد افشار، کارگردان سریال «جابربن‌الحیان»  در پاسخ به اینکه چگونه می‌توان از ظرفیت‌های هنر برای ایجاد وحدت و همبستگی در جامعه استفاده کرد، گفت: به هرحال ما سرمنشا زیبایی چون حضرت رسول(ص) داریم که الگوی بشریت محسوب می‌شوند. در همه احوال ایشان نمونه بارز رأفت و مهربانی محسوب می شدند و همواره در همه زمینه‌ها حتی در جنگ‌ها نیز زبانزد و الگو در زمینه مهربانی و انسانیت کامل بودند. بنابراین وقتی چنین شخصیتی می‌تواند برایمان الگو باشد و می‌توان از ابعاد و گستردگی‌اش استفاده کنیم چرا نباید بهره ببریم. با توجه به نزدیکی میلاد پیامبر اکرم(ص) و هفته وحدت من فکر می‌کنم اهل هنر در زمینه همبستگی و پرداختن به اشتراکات عقیدتی و مذهبی می‌توانند زمینه صلح و آزادی و امنیت را در  میان انسان ها برقرار کنند. درواقع هرچه از افراط و تفریط و تفرقه‌افکنی دوری کنیم و به سمت مهربانی و صمیمیت بیشتری برویم، وحدت بیشتری هم ایجاد خواهد شد.

او همچنین بیان کرد: من دوست دارم در زمینه وحدت کار کنم، البته طی این چند سال در گوشه و کنار آثاری در این زمینه داشتم اما متاسفانه هیچوقت فرصت نبود که به شکل مستقیم کاری با مضمون وحدت ارائه بدهيم. به عنوان مثال سریال «جابربن‌الحیان» مربوط به یکی از دانشمندان اسلامی بود و ما همواره سعی کردیم مفاهیم کلی مربوط به مسائل انسانى را در آن مطرح کنیم. حتی در آثار روز اجتماعی هم به عنوان کارگردان هرکجا که احساس کنم بویی از تفرقه در میان مذاهب بیاید، شدیدا پیشگیری می‌کنم؛ چراکه شدیدا مخالفم.

افشار در ادامه درباره اینکه هنر متعهد را در بیان وحدت اجتماعی چگونه تفسیر می‌کنید، خاطرنشان کرد: آنچه که همیشه در این زمینه مدنظر است این است که اگر هرگامی برداشته می‌شود، در جهت رشد و تعالی و رستگاری بشر باشد ارزشمند است و هرکجا هم که احساس کنیم هنر، انسان را به قهقرا و پستی و رذالت نزدیک می‌کند قطعا مردود است. هنر باید انسان‌ها را به نزدیکی و مهربانی باهم سوق بدهد و هرگاه هنر چنین جهتی را پیدا کند مسلما متعهد است. بنابراین هرآنچه که در خدمت تعالی بشر باشد ارزشمند است و هرکسی هم که به این سمت حرکت کند متعهد است.

کارگردان سریال «کیمیا» سپس در پاسخ به پرسشی دیگر مبنی بر اینکه چگونه ارتباطی دوسویه میان هنرمند و مخاطب ایجاد می‌شود و آیا در این میان، هنرمند باید به جامعه نزدیک شود یا بالعکس، اظهار کرد: به اعتقاد من هنرمند باید در هر زمینه‌ای همیشه یک گام جلوتر از جامعه باشد. به عنوان مثال، اگر قرار است درباره مسائل مهمی صحبت شود، باید هنرمند آنقدر دارای اندیشه باشد که  درواقع جامعه را به سمت خودش بکشد، البته اشکالی هم ندارد؛ هنرمند گاهی خودش را در لابه‌لای جامعه قرار بدهد اما درمجموع هنرمند باید دارای اندیشه‌های ناب باشد و ابتدا ظرفیت‌های خودش را پیدا كرده و پرورش دهد تا بتواند از جامعه جلوتر باشد.

وی همچنین درباره اینکه چگونه می‌توان در بیان مسائلی چون وحدت، از کلیشه‌های رایج دور بود و در عین حال موضوع را در آثار هنری صریح و قابل فهم به مخاطب القاء کرد، توضیح داد: شخصا معتقدم کلیشه‌ها همیشه هم بد نیستند و برخی از آن‌ها اتفاقا خوب و لازم هستند. البته شاید به لحاظ فرم و نحوه ارائه تفاوت‌ها، استانداردهای به روزی لحاظ شود اما برخی کلیشه‌ها همواره متذکر این هستند که قالب‌هایی هم وجود دارند که مفید هستند. کلیشه زمانی بد است که به آن پرداخت بدی شده باشد و درست بیان نشود و به گونه مناسبی نمایش داده نشود. بنابراین اگر برخی کلیشه‌ها بجا باشد هیچ اتفاقی نخواهد افتاد. البته این مسئله دلیل بر آن نمی‌شود که از خلاقیت و نوآوری‌ها غافل شویم؛ چراکه هر چیزی جای خودش را دارد.

افشار در پایان تاکید کرد: به نظرم مهم‌ترین مسئله در زمینه وحدت، پیروی از اندیشه‌های ناب رسول اکرم(ص) و همچنین پرهیز از افراط و تفریط و تندروی در زمینه‌های مختلف است. بنابراین احترام به اندیشه‌ها و مذاهب و قومیت‌های سرزمین‌مان بر همه ما واجب است. ما باید از توهین به اعتقادات و مقدسات يكديگر بپرهیزیم؛ چراکه در مقابل قطعا آن ها هم پرهیز خواهند کرد و قضاوت‌ها را به خداوند حكيم بسپاریم و به هم احترام بگذاریم. چون واقعا محبت و حب اهل بیت(ع) برای همه ما جایگاه ویژه‌ای دارد.

کد خبر 673317

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha