فلسفه  تجدید عهد با امام مهدی(عج) در نهم ربیع/چگونه جزء «الْمُسْتَشْهَدِينَ بَيْنَ يَدَيْهِ» باشیم؟

خبرگزاری شبستان: عهد بستن با امام زمان علیه السلام از دستوراتی است که در دعاها و روایات شیعه مورد اشاره و تاکید قرار گرفته که از آن جمله می توان به «دعای عهد» اشاره کرد. و از جلمه زمان های این تجدید عهد نهم ربیع الاول، سالروز ‌آغاز امامت ایشان است.

حجت الاسلام جواد ابوالقاسمی، کارشناس شبکه جهانی ولایت در گفت و گو با خبرنگار مهدویت و غدیر خبرگزاری شبستان در رابطه با مفهوم عهد بستن و بیعت با امام مهدی علیه السلام که معمولا هر سال به مناسبت روز نهم ربیع الاول (سالروز آغاز ایام ولایت و امامت ایشان) تجدید می شود، اظهار کرد: عهد بستن با امام زمان علیه السلام از دستوراتی است که در دعاها و روایات شیعه مورد اشاره و تاکید قرار گرفته که از آن جمله می توان به «دعای عهد» اشاره کرد.

 

وی افزود: دعای عهد از معروف ترین دعاهایی است که در این رابطه می توان به آن استناد کرد و تاکید شده که هر روز صبح خوانده شود. در این دعا موضوع عهد بستن با حضرت ولی عصر عجل الله تعالی فرجه تعریف شده و با توجه به آن می توان معنا و مفهوم و غایت عهد و بیعت با امام عصر(عج) را درک کرد.

 

حجت الاسلام ابوالقاسمی تصریح کرد: در فرازهای اولیه دعای عهد می فرماید: «اللَّهُمَّ إِنِّي أُجَدِّدُ لَهُ فِي صَبِيحَةِ يَوْمِي هَذَا وَ مَا عِشْتُ مِنْ أَيَّامِي عَهْدا وَ عَقْدا وَ بَيْعَةً لَهُ فِي عُنُقِي؛ خدايا در صبح اين روز و (هر روز از عمرم تا زنده هستم) براى آن حضرت بر عهده ام، عهد و پيمان و بيعتی تجديد مى كنم كه از آن رو نگردانم، و هيچ گاه دست برندارم» یعنی من امروز و هر روز تا زمانی که هستم با امام خود عهد می بندم که هیچ وقت از پیمان با ایشان کناره نخواهم گرفت؛ سپس می فرماید: «للَّهُمَّ اجْعَلْنِي مِنْ أَنْصَارِهِ وَ أَعْوَانِهِ؛ خدايا مرا، از ياران و مددكاران و دفاع كنندگان از او قرار ده» به عبارت دیگر «عهد» یعنی من خود را آماده می کنم برای اینکه جزء یاوران آن حضرت(عج) باشم، جزء کسانی که حضرت را یاری و از ایشان دفاع خواهند کرد.

 

کارشناس فِرَق و مذاهب اسلامی ادامه داد: در ادامه دعا اینگونه آمده است «الْمُسَارِعِينَ إِلَيْهِ فِي قَضَاءِ حَوَائِجِهِ [وَ الْمُمْتَثِلِينَ لِأَوَامِرِهِ] وَ الْمُحَامِينَ عَنْهُ ؛ و مرا از شتابندگان به سويش، در برآوردن خواسته هايش، و اطاعت كنندگان اوامرش، و مدافعان حضرتش قرار ده» یعنی من نه تنها جزء یاوران آن حضرت(عج) باشم، بلکه جزء کسانی باشم که برای انجام نیازها، دستورات و خواسته های ایشان از دیگران پیشی می گیرند.

 

ابوالقاسمی تاکید کرد: لازمه عهد بستن با امام زمان علیه السلام این است که من از هم اکنون، خود را برای انجام دستورات و کارهای خیر آماده کنم و در انجام آنها از دیگران پیشی بگیرم؛ مصداق «وَ الْمُمْتَثِلِينَ لِأَوَامِرِهِ» یعنی هر دستوری که از جانب آن حضرت(عج) رسید، من بلافاصله بدان عمل کنم، باشم. اگر قرار است ما در زمان ظهور حضرت حجت(عج) اینگونه باشیم، باید امروز خود را اینچنین تربیت کرده و پرورش دهیم تا در آن زمان بتوانیم نسبت به خواسته ها و اوامر امام مهدی(عج) مطیع و فرمانبردار باشیم.

 

این کارشناس دینی با بیان فراز دیگری از دعای عهد گفت: در ادامه این دعای شریف آمده: «السَّابِقِينَ إِلَى إِرَادَتِهِ وَ الْمُسْتَشْهَدِينَ بَيْنَ يَدَيْهِ» یعنی من از کسانی باشم که اگر میل آن حضرت(عج) را بدانم؛ (نه دستور و فرمان بلکه حتی میل ایشان) آن را نیز به سرعت انجام دهم و از کسانی باشم که در رکاب ایشان به شهادت برسم.

 

وی در همین رابطه ابراز کرد: با خواندن این فقرات از دعای عهد متوجه می شویم که برای عهد بستن با امام مهدی(عج)، باید امروز و در زمان حال، خود را آماده کرد تا چنین حالتی در ما نهادینه شود. یعنی ببینیم آن حضرت(عج) چه چیزی را دوست دارند؟ یا چه کاری را نمی پسندند و طبق میل ایشان عمل کنیم. اگر کار خیر یا دستور و تاکیدی از آن حضرت(عج) یا سایر ائمه علیهم السلام به ما رسیده آن را انجام دهیم. این یکی از معانی عهد و بیعت با امام عصر(عج) است.

 

حجت الاسلام ابوالقاسمی در پاسخ و توضیح این سوال که عهد بستن با امام مهدی علیه السلام در شرایط کنونی و در عصر غیبت که حضرت مهدی(عج) به ظاهر در میان ما حضور ندارند که ما خواسته، نیاز و یا اعمال باب میل ایشان را بشناسیم و بدانیم، آیا قابلیت اجرا دارد یا خیر؟، تاکید کرد: این نوع تعریف از عهد و بیعت با امام معصوم(ع)، تنها زمان ظهور را شامل نمی شود. همانطور که در روزگار حضور ائمه معصومین علیهم السلام در اجتماع نیز همه مردم به آن بزرگواران(ع) دسترسی نداشتند. برخی در شهرهای بسیار دور زندگی می کردند و گاه حتی تا آخر عمر نیز امام را نمی دیدند اما دستورات ائمه علیهم السلام و خواسته های آنها را از علمای دین می گرفتند و یا از طریق روایات و مضامین دستورات ائمه(ع) به آن دست می یافتند و عمل می کردند و همین به معنای بیعت با امام بود.

 

وی در پایان خاطرنشان کرد: در گذشته چنین بوده است و امروز نیز با توجه به وضعیت غیبت که ما در آن بسر می بریم و در اصل این ما هستیم که از محضر امام مان غایبیم ما وظیفه داریم به دستوراتی که از جانب ایشان برای ما عنوان شده یا دستورالعمل هایی که از سایر ائمه(ع) به ما رسیده، عمل کنیم. درست مانند افرادی که در عصر حضور ائمه(ع) زندگی می کردند اما به ایشان دسترسی نداشتند. همین که ما به دستورات رسیده از امامان معصوم بخصوص حضرت ولی عصرعجل الله تعالی فرجه عمل کنیم به معنای عهد و پیمان بستن با ایشان و وفای به آن عهد است.

کد خبر 671418

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha