وظیفه حوزه ها تسویه علوم انسانی از فرهنگ مادی و برتری طلب غرب است

آیت الله مکارم شیرازی با اشاره به وظایف خطیر حوزه های علمیه در عصر حاضر تاکید کرد: تسویه علوم انسانی از فرهنگ مادی و برتری طلب غرب وظیفه مهم حوزه های علمیه است.

به گزارش خبرنگار شبستان، آیت الله ناصر مکارم شیرازی در مراسم آغاز سال تحصیلی حوزه های علمیه استان تهران با اشاره به اهمیت علم و دانش در معارف اسلامی گفت: اسلام از محیطی برخواست که محیط جاهلیت عرب بود و خبری از علم و دانش نبود و مردم در بت پرستی و خرافه غرق بودند.

وی ادامه داد: با وجود ظهور اسلام در مرکز جاهلیت و خرافات اسلام بزرگترین منادی علم و دانش در جهان شد.

آیت الله مکارم شیرازی تصریح کرد: تنها قران معجزه پیامبر اسلام نبوده است چرا که ظهور اسلام به عنوان بلندترین و بزرگترین ودای علم و دانش در مرکز خرافات و جاهلیت یکی دیگر از معجزه های بزرگ اسلام است.

وی با اشاره به نامحدودبودن عرصه علم آموزی در اسلام تصریح کرد: گرچه در اسلام همه چیز دارای حد و حدود معینی هستند اما علم آموزی از نظر اسلام هیچ گونه محدودیتی ندارد.

 

وی نامحدود بودن زمان، مکان و مقدار تلاش برای آموزش علوم موردنیاز جوامع بشری را برخی از نامحدودیتهای علم اموزی از نظر اسلام معرفی کرد و گفت: از نظر اسلام علم و دانش گمشده های انسان با ایمان هستند و برای همین اسلام به آموزش علم از مسلمان و غیرمسلمان تاکید می کند.

این مرجع بزرگ شیعیان با اشاره به تاریخچه تشکیل حوزه های علمیه اولین حوزه علمیه را به فتح اسلام و دوران حیات پیامبر بزرگ اسلام منصوب کرد و ادامه داد: تاریخچه تشکیل حوزه های علمیه به سالهای اول ظهور اسلام بازمی گردد و آیه نفر خطبه های قراء امام علی در مسجد کوفه و درس گفته های امام باقر و امام صادق (ع) در مدینه طلایه داران اغاز مراکز علمیه شیعی در جهان بوده اند.

وی افزود: پس به آتش کشیده شدن کرسی های شیخ طوسی در بغداد ایشان به شهر نجف مهاجرت کرد و حوزه علمیه نجف را تاسیس نمود که این حوزه تابع روز و فعالیت های دین خویش را دنبال می کند.

این استاد بزرگ حوزه علمیه تشکیل حوزه علمیه در شهر قم را نیز به دوران امامان معصوم منصوب کرد و در این باره گفت: محدثین و فقهای قمی در طول تاریخ شیعه همواره مورد توجه ائمه اطهار (ع) بوده اند.

 

ایشان حوزه های علمیه شیعی را از ریشه دار ترین مراکز علمی در جهان دانست و گفت: گرچه مدعیان غربی در چند صد سال اخیر پیشرفتهای زیادی در زمینه علوم مادی داشته اند اما همچنان حوزه های علمیه شیعی ریشه دار ترین مراکز علمی جهان و باعث افتخار مسلمانان هستند.

آیت الله مکارم شیرازی در بخش دیگری از سخنان خود از ضرورت فعالیت حوزه های علمیه در نظام جمهوری اسلامی ایران یاد کرد و گفت: انقلاب اسلامی ایران از حوزه های علمیه برخاسته است به طوری که اگر مرجعیت امام خمینی (ره) نبود هرگز این انقلاب به ثمر نمی رسید ایشان با تاکید بر نقش پررنگ حوزه های علمیه در ایجاد و بقا و حفظ انقلاب اسلامی ایران اذعان داشت: رهبر انقلاب نیز برگزیده حوزه های علمیه و از مراجع دانش آموخته در این مرکز بزرگ علمی است.

این مرجع بزرگ جهان تشیع به موقعیت ویژه حوزه های علمیه در استان تهران اشاره کرد و در این باره افزود: تهران مرکز ثقل مدیریت کشور، محل تصمیم گیری های کلان نظام، مرکز قوای سه گانه حکومت، نبض اقتصادی کشور و مرکز تصمیم گیری های کلان فرهنگی و علمی در نظام جمهوری اسلامی ایران است و به همین دلیل وظیفه حوزه های علمیه این استان سنگین تر از حوزه های علمیه در شهرهای دیگر به شمار می رود.

 

آیت الله مکارم شیرازی از وظایف خطیر حوزه های علمیه در جامعه کنونی سخن گفت و تاکید کرد: اولین چیزی که درباره حوزه های علمیه باید موردتوجه قرار داد این است که حوزه های علمیه شیعی کاملاً مستقل از دولت و حکومت اند و هیچ گونه وابستگی علمی و مالی به حکومت ندارد.

ایشان عدم مدرک گرایی در حوزه های علمیه را از ویژگی های برجسته حوزه ها دانست و گفت: همواره علم برای علم مطلوب حوزه ها بوده است و این ویژگی منحصر به حوزه های علمیه شیعی می باشد.

این استاد بزرگ حوزه های علمیه یکی از نقاط قوت این حوزه ها را در هم آمیختگی مسائل اخلاقی با مسائل علمی عنوان کرد و گفت: عظیم بودن مسائل اخلاقی با مسائل علمی سبب شده است که حوزویان عنوان الگوهای جوامع موردتوجه قرار گیرد.

آیت الله مکارم شیرازی در آیین افتتاح سال تحصیلی حوزه های علمیه تهران به چند مورد از انتظارات خویش از این حوزه اشاره کرد و گفت: پرورش مراجع آینده یکی از انتظارات جدی و مطالبات مهم بزرگان حوزه علمیه است.

 

ایشان ادامه داد: یک سلسله از علوم انسانی غربی بدون نظارت وارد شرق شده اند و در تمام مراکز علمی و دانشگاهی و کشورهای شرقی ریشه دوانده اند و وظیفه حوزه های علمیه تسویه این علوم از فرهنگ مادی و برتری طلب غرب است.

آیت الله مکارم شیرازی در ادامه سخنان خود مبادله اساتید کتب شاگردان تجربیات و هرگونه دادوستد فکری و عمی را نمونه بارز وحدت حوزه ها و دانشگاههای کشور دانست و در این باره توضیح داد: از انجا که حوزه های علمیه تهران در کنار دانشگاههای بزرگ کشور قرار دارند وحدت میان آنان مورد تاکید و توجه ما و مورد بغض و نفرت دشمنان خواهد بود.

وی با اشاره به ظهور عرفان های کاذب و گسترش مکتبهای انحرافی در شهرهای کشور و به ویژه تهران افزود: باید برای پاسخگویی به شبهات و توطئه های مکتب های انحرافی کاملاً آماده باشیم. و از پیدایش انحرافات فکری در میان جوانان جلوگیری نماییم.

 

آیت الله مکارم شیرازی گرایش به منطق و گفتگوی دوستانه را مانع از درگیری های سیاسی و حزبی در کشور دانست و گفت: تهران به عنوان مرکز تجمع احزاب سیاسی همواره مرکز درگیری های میان احزاب بوده است و این هیچگاه مورد تایید عالمان دینی نخواهد بود.

ایشان از وجود مفاسد اخلاقی و انحرافات دینی در شهر تهران انتقاد کرد و خطاب به مسئولین حوزوی و فرهنگی این شهر گفت: اگر جلوی گسترش مفاسد اخلاقی و بی عفتی ها را نگیریم در برابر کوچکترین حرکتهای دشمن غربی به زانو درخواهیم امد.

سخنران این نشست در پایان صحبتهای خویش به مشکلات معیشتی طلاب اشاره کرد و در این باره گفت: طلاب علوم دینی از محرومترین اقشار جامعه هستند که با تمام کمبودهای مالی بزرگترین گامهای علمی و فرهنگی را در کشور برمی دارند.

شایان ذکر است آیین آغاز سال تحصیلی حوزه های علمیه تهران با حضور اجتماع بزرگ علما مدرسان و طلاب مدارس علمیه استان تهران در حرم مطهر امام خمینی (ره) برگزار شد.

پایان پیام/

 

کد خبر 67139

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha