مساجد، پایگاه فکری باشند نه مراکز نظامی و اقتصادی

خبرگزاری شبستان: وزیر اسبق آموزش و پرورش، گفت: مساجد باید پایگاه فکری باشند و تبدیل به پایگاه‌های اقتصادی یا نظامی نشوند، البته انجام فعالیت‌های خدماتی و خیریه مانند صندوق‌های قرض‌الحسنه که خوب هم هست، نباید کارکرد اصلی مساجد را تحت‌الشعاع قرار دهند.

 

مرتضی حاجی در گفت‌وگو با خبرنگار مسجد و کانون‌های مساجد خبرگزاری شبستان، در مورد جایگاه مساجد در جهان امروز، گفت: مساجد پایگاه انقلاب بودند و بسیاری از راهپیمایی‌های دوران مبارزه علیه نظام پهلوی، از این خانه‌های خدا طراحی می‌شدند.

 

وی با بیان اینکه بسیاری از مبارزان علیه نظام پهلوی حتی آنانی که بعدها به گروه‌های چپ پیوستند، در مساجد تربیت شده بودند، افزود: اعتقاد ندارم مساجد در گذشته، بدون عیب و نقص بودند هرچند برای جوانان، جذاب بودند.

 

وزیر اسبق آموزش و پرورش، میزان بالای سعه صدر ائمه جماعات مساجد در گذشته را بسیار جالب و در جذب جوانان اثرگذار دانست و خاطرنشان کرد: من در 17 سالگی «انجمن جوانان پیرو اسلام» را در جنوب شرق تهران راه‌اندازی کردم و کار ما سخنرانی مذهبی، شعرخوانی و داستان‌خوانی در مراکز دینی و فرهنگی از جمله مساجد بود، من به واسطه فعالیت این انجمن در مسجد «حاجی احمد» سخنرانی کردم که حجت‌الاسلام شمس حائری؛ امام جماعت آن، بعد از سخنرانی‌ام، مرا بسیار تشویق کرد و از من برای سخنرانی در مدرسه‌ای که مدیر آن بود، دعوت کرد.

 

حاجی با طرح این سوال که "آیا امروزه جوانان ما می توانند در مساجد سخنرانی کنند و ائمه جماعات نیز آنان را تشویق می‌کنند؟"، گفت: بعد از انقلاب اسلامی، فعالیت دینی در انحصار روحانیون قرار گرفت که مشکلاتی برای کشور پدید آورد، البته در ابتدای انقلاب، افراد غیر روحانی نیز فعالیت‌هایی داشتند که بعدها حکومتی شدند.

 

وی با بیان اینکه مساجد برای اثرگذاری در جامعه باید پایگاهی برای اظهار نظر جوانان باشند نه اینکه صرفا کانونی برای فعالیت بسیجیان باشد، اضافه کرد: آقای قرائتی در اواخر دوران فعالیتم در وزارت آموزش و پرورش، به من گفت "به این نتجیه رسیدم که حرف آخوندها چندان در جوانان اثرگذار نیست و  برای جذب جوانان، باید کارهای افرادی مثل شما و آقای ولایتی در کشور احیا شود و امثال شما برای جوانان از دین سخن بگویید". به او گفتم زمانی که من از دین سخن می‌گفتم، روحانی مسجد لذت می‌برد و مرا تشویق می‌کرد، اما امروزه روحانیون، جوانان را رقیب خود می‌دانند و موضع‌گیری می‌کنند.

 

فعالیت‌های بسیج، بسیار محترم و اثرگذار است

وزیر اسبق آموزش و پرورش، خاطرنشان کرد: من مخالفتی با بسیج ندارم، اما نباید مساجد تبدیل به پادگان نظامی شوند، فعالیت‌های پایگاه‌های بسیج، بسیار محترم و اثرگذار است ولی نباید بر فعالیت‌های ائمه جماعات سایه بیفکند، فعالیت هر نهادی در مساجد باید با مدیریت و هدایت ائمه جماعات انجام شود.

 

حاجی با بیان اینکه ائمه جماعات باید در زمینه رفتار با جوانان، سعه صدر، تحمل، انتقادپذیری و تکفیر نکردن افراد، آموزش‌های لازم را دریافت کنند، گفت: اگر روحانی مسجدی، انتقاد جوانی را با سعه صدر و تحمل پذیرفت، او دوباره به مسجد می‌آید ولی اگر انتقاد جوانان را نپذیرفت، شاید این گروه دیگر به مسجد نیایند.

 

وی اضافه کرد: احیای کارکردهای اصیل مساجد، میدان دادن به جوانان و اجازه دادن به آنان که نهادهایی مانند انجمن‌های اسلامی یا سایر تشکل‌های دانشگاهی در مساجد ایجاد کنند، از جمله راهکارها برای حضور گسترده‌تر نسل جوان در مساجد است.

 

وزیر اسبق آموزش و پرورش، خاطرنشان کرد: مساجد باید پایگاه فکری باشند و تبدیل به پایگاه‌های اقتصادی یا نظامی نشوند، البته انجام فعالیت‌های خدماتی و خیریه مانند صندوق‌های قرض الحسنه که خوب هم است نباید کارکرد اصلی مساجد را تحت الشعاع قرار دهند.

 

حاجی گفت: دست‌اندرکاران مساجد باید به جوانان اجازه فعالیت بدهند و انتقادات و سخنان آنان را بشنوند و اشتباهات آنان را با روش‌های درست، اصلاح کنند.

 

 

 

کد خبر 670984

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha