خبرگزاری شبستان: چندی است که دولتهای سکولار آسیای مرکزی به بهانه های واهی سخت گیری های خود را بر جوانان، دانش آموزان و دانشجویان بیشتر کرده و ممنوعیت حجاب را به تصویب رسانده اند و با بستن برخی مساجد اجازه ورود جوانان به مساجد را نمی دهند. همین امر به یک مسئله بحث برانگیز در رسانه ها تبدیل شده و خشم مسلمانان را در کشورهای اسلامی برانگیخته است.در آخرین قانونی که کشور تاجیکستان آن را تصویب کرده ، ممنوعیت حجاب در مدارس و دانشگاهها است و مقامات نه تنها به صدور این قانون اکتفاء نکرده اند، بلکه دانش آموزانی که از این دستور سرپیچی کنند، از مدرسه اخراج کرده و از شرکت در امتحانات محروم می کنند.
ممنوعیت های دینی در تاجیکستان
دولت تاجیکستان که جمهوری کوچک و فقیری است، حجاب در مدارس و دانشگاهها را به بهانه مخالف بودن با قانون مراکز دانشگاهی و مدارس ممنوع کرده است. وزیر آموزش در این باره گفته است: داشتن حجاب یک مسئله ایدئولوژیکی دینی است و با قانون آموزش منافات دارد و در ادامه تهدید کرد که دانش آموزانی که خود را با قوانین جدید تطبیق ندهند از مدرسه اخراج خواهند شد. وزیر آموزش در توجیه سخنان خود اظهار داشت: حجاب در سالهی اخیر به طور گسترده ای در تاجیسکتان منتشر شده است، در حالی که پیش از این محدود بود و همین امر نشان دهنده ایدئولوژی دینی در کشور است. با وجود آنکه سیاست تاجیکستان بر مبنای آزادی به طور عام است و بر همین اساس دولت مکلف به حمایت از حقوق است، ولی دولت به این قوانین توجهی نداشته و این قوانین تنها در گوشه ای خاک می خورد و به ساده ترین حقوق و آزادیها بی احترامی می شود. این اقدام تاجیکستان با انتقاد سازمانهای حقوق بشر همراه شده است.حجاب تنها مشکل در تاجیسکتان و دیگر کشورهای مناطق آسیای مرکزی نیست، بلکه دولتها با هرآنچه که اسلامی باشد مقابله می کنند که یکی از این اقدامات، بستن مساجد هنگام نماز است به این بهانه که مخالف با قوانین است.دولت تاجیکستان در توجیه اقدامات خود مبنی بر بستن دهها مساجد می گوید که با افراط گرایی اسلامی در کشور مقابله می کند. دولت تاجیکستان به مراکز آموزشی کودکان و مراکز حفظ قرآن کریم حمله می کند و درهای آنان را می بندد. ساکنان تاجیکستان از این اقدام دولت نگران هستند و می گویند: اسلام بهترین انتخاب است و ما دوست داریم تا شعائر دینی خود را انجام دهیم. یکی از ساکنان تاجیکستان که خواست نامش فاش نشود، گفت: ما مجبوریم به دلیل بستن مراکز، کودکانمان را به منزل شیوخ بفرستیم تا مبادی اسلام را یاد بگیرند. وی افزود: ما می خواهیم کودکانمان را از آداب غلط دور کنیم مانند مواد مخدر و انحرافات، برای همین آنها را پیش شیوخ می فرستیم تا دورس دینی را یاد بگیرند.
ازبکستان، آزار و اذیتها و موانع
آنچه که امروزه در ازبکستان در حال وقوع است با تاجیکستان متفاوت است، زیرا ممنوعیت در ازبکستان بسیار سخت تر از تاجیکستان است، در این کشور، علاوه بر ممنوعیت حجاب در مدارس و دانشگاهها، تمامی موسسات از ورود دختران و زنان محجبه جلوگیری می کنند. یک گروه حقوق بشری در این باره می گویند: دانشجویانی که در تاشکند حجاب دارند از سوی مدیر موسسات با سخت گیری مواجه خواهند شد. ویرتاس، عضو گروه پاسخگویی سریع در این باره می گوید: اسناد متعددی را رصد کرده است که مدیران مدارس به دانشجویان محجبه توهین کرده و حجاب را از سرشان بیرون می کشند و با ناسزا از مراکز آموزشی اخراج می کنند.مقامات ازبکستان مدعی شده اند که این قوانین موقتی است و تنها به دلیل حفاظت از سلامت و امنیت عمومی انجام می گیرد.
قرقیزستان، نگرانی و ترس
این سناریو علاوه بر ازبکستان و تاجیکستان، در قرقیزستان که بیشتر آنان را مسلمانان تشکیل می دهند، در حال اجرا است و مانند دیگر کشورهای سکولار در منطقه آسیای مرکزی با حجاب مبارزه می کنند و در این کشور که مسلمانان بسیاری ساکن هستند، نگرانی از انتشار اسلام و انجام شعائر دینی بیشتر است و مقامات نیز بهانه می آورند که با افراط گرایی اسلامی مقابله می کنند. جمهوری کوچک قرقیزستان با ممنوعیت حجاب در مدارس دخترانه، درگیری میان سکولارها و دین گرایان پیش آورده است. یکی از مشهورترین شهرهایی که سکولارها در آن با شعائر اسلامی مقابله می کنند، شهر«اوش» است و این شهر 57 مدرسه دارد که 50 هزار و 856 دانش آموز پسر و دختر در آن تحصیل می کنند. سرشماریهای رسمی حاکی از آن است که 519 دانش آموز دختر با وجود ممنوعیت دولت همچنان حجاب خود را حفظ کرده اند و تنها 10 درصد از دانش آموزان از روبنده در مدارس استفاده نمی کنند. عبد الولی بالتاباییف، مدیر آموزش اوش مدعی شده است که مقامات قرقیزستان از دانش آموزان خواسته اند که هنگام ورود به مدرسه روبنده های خود را بردارند ولی آنها را مجبور به انجام این کار نکرده است. وی مدعی شده است که ما با دانش آموزان با رفتار خوب برخورد می کنیم و با احترام از آنان می خواهیم تا حجاب نداشته باشند.
این درحالی است که مقامات قرقیزستان، علاوه بر ممنوعیت حجاب، کسانی را که به قوانین احترام نمی گذارند، بازداشت می کنند. قرقیزستان که یکی از کوچکترین جمهوری های آسیای مرکزی است تنها 32 نفر را که با حکم دولت مخالفت کرده بودند، در یک تظاهرات بازداشت کردند.مقامات قرقیزستان به دلیل ترس از انتشار اسلام در کشور سکولار، از افزایش انتشار اسلام در کشور جلوگیری می کنند و مطبوعات دینی نیز حق انتشار در کشور را ندارند.با این وجود آنکه ساکنان قرقیزستان در کشوری سکولار هستند، به انجام اعمال عبادی خود می پردازند و مقاومت می کنند. دورودنا احمد زانووا، دانش آموز راهنمایی می گوید: حجاب مانع یادگیری و کسب علم نیست و با وجود آنکه با معلمهایمان بر سر مسئله داشتن حجاب مشکل دارم، اما حجاب خود را حفظ می کنم.برخی از علمای مسلمان که با وجود سخت گیری ها در مساجد دین اسلام را آموزش می دهند، می گویند: حجاب جزء جدایی ناپذیر از دین اسلام به شمار می رود.سویون ادزی کالیکوف، قاضی شرعی منطقه اوش می گوید: من می دانم که ضروری است لباس متحد الشکل در مدارس باید پوشید، ولی ممنوع کردن حجاب برای دختران کار اشتباهی است، زیرا حجاب تاثیر منفی بر جامعه و مردم نمی گذارد.وی افزود: حجاب نشان دهنده ادب و ایمان است، رمز اسلام است و قرآن به زنان توصیه کرده است تا حجاب داشته باشند.
قزاقستان، مقابله با حجاب
قزاقستان، یکی دیگر از کشورهایی است که دولتش قانون ممنوعیت حجاب در مدارس و دانشگاهها را تصویب کرده است، زیرا داشتن حجاب به منزله آن است که یک فرد چه عقیده ای دارد و این امر مخالف یا قانون مدارس است و باید دانش آموزان لباس متحد الشکل بپوشند.این اقدام دولت باعث شده است که تعدادی از معلمان به دلیل داشتن حجاب از کار خود برکنار شده اند. دولت قزاقستان علاوه بر ممنوعیت حجاب نوشتن آیات قرآنی را در بیلبردهای تبلیغاتی را به بهانه آنکه ترویج افراط گرایی دینی است، ممنوع کرده اند.به نظر می رسد تصویب ممنوعیت حجاب به بهانه نتشار افراط گرایی اسلامی، وسیله جدید قلع و قمع اسلامگرایان در آسیای مرکزی شده است، ولی با این وجود، ساکنان منطقه از بعد تاریخی و تمدنی پیوسته در عقیده خود ثابت هستند.
پایان پیام/
نظر شما