به گزارش خبرنگار سیاست خارجی خبرگزاری طبق اعلام سازمان انرژی اتمی، مراسم پنجاهمین سال فعالیت راکتور تحقیقاتی تهران با حضور رییس سازمان انرژی اتمی و کارکنان و مدیران این سازمان و راکتور برگزار شد.
راکتور تـحقیقاتی آب سبک تهران، رآکتوری با ظرفیت ۵ مگاوات است که در سال ۱۹۶۷ توسط ایالات متحده آمریکا در مرکز تحقیقات اتمی تهران در دانشگاه تهران ساخته شد. هسته مرکزی این رآکتور در عمق ۸ متری استخری با ظرفیت ۵۰۰ هزار لیتر که از آب آشامیدنی تهران تأمین میشود قرار دارد.
در نوامبر ۱۹۶۷ یک شرکت آمریکایی ۵٫۸۵ کیلوگرم اورانیوم ۹۳ درصد را برای رآکتور فراهم آورد. در می۱۹۸۷ ایران قراردادی با آرژانتین برای تغییر هسته رآکتور برای تغییر سوخت آن از اورانیوم ۹۳ درصد به اورانیوم ۲۰ درصد غنی شده ۲۳۵-u امضاء کرد.[۵][۶] ارزش این قرار۵٫۵ میلیون دلار بود و پس آز آن نیز آرژانیتن ۱۱۵٫۸ کیلوگرم اورانیوم ۲۰ درصد برای ایران فراهم کرد.
این راکتور شامل مجموعه ای از قسمت اصلی در داخل یک گنبد مـحافظ و سیستم های جانبی خنک کننده و پمپاژ آب و تصفیه یونی در مساحتی حدود 2 هـکتار قرار گرفته است. از سـال 1372 تاکنون، این راکتور با بـسته های سـوخت با غنای 20% ( LEU ) مـشغول به کاربـوده است. وضـعیت نـرمال کاری قـلب راکتور حـاوی 22 الـی 30 بـسته سـوخت می باشد. این راکتور یکی از انـواع راکتور های چـند منظوره (multipurpose) بوده و در نوع خود از کارآترین انواع راکتور های دنیا در زمینه علمی و صنعتی است.
تهیه و تولید رادیو داروها، تهیه و تولید رادیوایزوتوپ های صنعتی، کاربُردهای تابۀ نوترونی رأکتور، کاربُرد نوترون های سریع، دام شار نوترونی و اتاق گاما از کارکردهای امروزی رآکتور تحقیقاتی تهران است.
نظر شما