به گزارش خبرنگار مسجد و کانون های مساجد خبرگزاری شبستان: اهمیت اربعین در آن است که در این روز، با تدبیر الهی خاندان پیامبر(ص) یاد نهضت حسینی برای همیشه جاودانه شد و این کار پایه گذاری شد، اگر بازماندگان شهدا و صاحبان اصلی، در حوادث گوناگون از قبیل شهادت حسین بن علی(ع) در عاشورا به حفظ یاد و آثار شهادت کمر نبندند، نسل های بعد، از دستاورد شهادت استفاده زیادی نخواهند برد.
درست است که خدای متعال، شهدا را در همین دنیا هم زنده نگه می دارد و شهید در تاریخ و یاد مردم ماندگار است اما ابزار طبیعی که خدای متعال برای این کار مثل همه کارها قرار داده است، همان چیزی است که در اختیار و اراده ماست. ما هستیم که با تصمیم درست و بجا، می توانیم یاد شهدا و خاطره و فلسفه شهادت را احیا کنیم و زنده نگهداریم. در این میان، مساجد هم نقش مهمی در احیای فسلفه اربعین حسینی و قیام امام حسین(ع) دارند.در راستای بررسی ابعاد پیاده روی اربعین و جایگاه مساجد در تبیین ماهیت این اجتماع عظیم، با حجت الاسلام مطلبی فشارکی،مدیر حوزه علمیه حجت بن الحسن(عج) به گفت وگو نشسته ایم که حاصل آن را می خوانید:
-نقش اجتماعات دینی و پایگاههای عبادی همچون مساجد در معرفی فرهنگ تشیع به جهانیان را چگونه ارزیابی می کنید؟
بانگاه به تاریخ اسلام می توان به این موضوع پی برد که اسلام در محافل اجتماعی توانسته رشد و پیشرفت داشته باشد، زیرا که نبی مکرم اسلام(ص) وقتی اولین مسجد را در مدینه بنا نهادند، به نقش و کارکرد اجتماعات دینی همچون مساجد واقف بودند، بنابراین از همان صدر اسلام، کانون تصمیم گیری مسجد قرار گرفت و تصمیم گیری های نهایی از این کانون اثرگذار انجام می شد.
مسجد به دلیل آنکه مرکز عبادی بود،مسلمانان در آن حضور جمعی داشتند،همین موجب شد،که موج همفکری و تبلور قدرت مسلمین هم قرار گیرد، یا مصداق دیگر از اجتماعات عبادی سیاسی مسلمین نماز جمعه است که هر هفته برگزار می شود و نشانگر آن است که اجتماع مسلمین در یک منطقه و در انجام مراسم عبادی آن هم به شکل مشترک، نقش اساسی را در نشان دادن عظمت امت اسلامی دارد.
- وظیفه اهل منبر، خطبا و ائمه جماعات مساجد در فرهنگسازی پیاده روی اربعین چیست؟موضوع زیارت اربعین حسینی را چگونه در مساجد ترویج دهیم؟
بحث اربعین حسینی را می توان این گونه تحلیل کرد،وقتی حرکتی به صورت خودجوش و در عالم تشیع اتفاق می افتد و شیعیان از نقاط مختلف جهان تلاش می کنند خود را به نجف برسانند و پیاده از نجف به کربلا بروند نشان از عظمت اسلام و تاثیر شعائر دین ما دارد.
چیزی که باید در اربعین به آن توجه کنیم، آن است که جریان های سلفی به دنبال آن هستند که جریان اربعین را صرفا درون شیعی معرفی کنند و بگویند که این جریان مخصوص شیعیان است و ارتباطی با اهل سنت ندارد اما واقعیت آن است که وقتی به موضوع در مقام نظریه و عمل ورود پیدا می کنیم حضور سایر فرق اسلامی و ادیان را در این رویداد می بینیم.
در مورد موضوع اربعین هم خطبا، اهل منبر باید در زمینه تبلور عینی آن اهتمام ویژه ای داشته باشند، معتقدم، ائمه جماعات مساجد در ارتباط با این موضوع باید ابتکار به خرج دهند، به عنوان مثال بحث راهپیمایی اربعین یک ابتکار است و یکی از راههای احیای آن بحث فرهنگ سازی پیاده روی کربلا است.
اهل منبر، خطبا و سازمان های تبلیغاتی باید از فرصت اربعین در راستای تبیین فلسفه عاشورا استفاده کنند تا اسلام حقیقی که امام حسین (ع) راهش را مشخص کرد را همه بشناسند. هدف اصلی این موضوع باشد که قیام امام حسین (ع) را الگو قرار دهیم و برای تقویت و احیای اسلام تلاش کنیم که در این زمینه روحانیون و خطبا در آگاهی بخشی مردم نقش تاثیرگذاری دارند.
بحث زیارت اربعین از اهمیت بالایی برخوردار است به گونه ای که ائمه اطهار(ع) در مورد اربعین سرمایه گذاری بسیاری کرده اند، موضوع اربعین و قیام اباعبدالله الحسین(ع) بحث عدالت خواهی در جهان است.جریان زیارت اربعین و قداست و کاربرد آن بسیار پر اهمیت است و ائمه اطهار(ع) برای زیارت اربعین سرمایه گذاری کرده اند. مساجد و مراکز دینی باید به این موضوع توجه دهند و پیام اربعین و زیارت اربعین که پیام انسان ساز و سرنوشت برای انسان ها است، برای مردم منتقل شود.
-مساجد در حفظ اتحاد و انسجام مومنین چگونه می تواند،نقش خود را ایفا کند؟
مسجد پايگاه ديني، كانون وحدت اسلامي و محلي براي رشد و تكامل انسان ها است و مساجد بعد از انقلاب با قبل از آن قابل مقايسه نيست، در حال حاضر هم باید كانون حركت ها، خيزش ها و جنبش ها باشند و بيداري اسلامي نيز از این مراکز سرچشمه بگیرد. نقش روحانیون و هیئت امنا در شکوفا کردن مساجد و گسترش فعالیتهای فرهنگی و مذهبی در آن و همچنین جذب جوانان به مسجد، بسیار مهم و با اهمیت است.
به نظرم، پیاده روی ایام اربعین به عنوان یک همگرایی مذهبی باید تلقی شود و آن را باید جلوه ای از وحدت تلقی کنیم، از طرفی اجتماع اربعین که نوع همفکری، همراهی و سبک زندگی را به مسلمانان می آموزد و در واقع جلوه هایی از ایثار، مجاهدت و از خودگذشتگی است که این رفتار انسانی را در اجتماع بزرگ اربعین میان زوار می توان مشاهده کرد.
نظر شما