حجت الاسلام جواد یعقوبیان، کارشناس مرکز تخصصی مهدویت در گفت و گو با خبرنگار مهدویت خبرگزاری شبستان در رابطه با سرمشقهای اربعین برای منتظران اظهار کرد: حماسه اربعین حسینی می تواند وظایف و درسهایی را برای منتظران به همراه داشته باشد. لازم است ما جلوههایی را که در اربعین حسینی وجود دارد، بررسی کنیم تا ببینیم چه سرمشق هایی می توان از آن برای منتظران در نظر گرفت.
وی افزود: مولفه اول در این زمینه مسئله عشق و محبت نسبت به امام است، شما اگر از تک تک زایرانی که راهی کربلا هستند سوال کنید که این همه سختی و مشقت را برای چه متحمل می شوند جواب همه یک چیز خواهد بود اینکه ما به عشق اماممان همه چیز را تحمل می کنیم. بخش مهمی از ایمان نیز همین محبت و عشق است. حضرت امام صادق (ع) می فرمایند دین به جز دوستی چیزی نیست و قرآن کریم نیز اجر و مزد رسالت پیامبر (ص) را محبت اهل بیت رسول قرار می دهد.
کارشناس مباحث مهدوی ادامه داد: درسی که از این حماسه می توان برای منتظران بیان کرد این است که یک منتظر واقعی کسی است که عشق و محبت خالص نسبت به امام را در خود ایجاد کند چرا که وقتی این محبت آمد به دنبال آن اطاعت و معرفت نسبت به امام نیز خواهد بود. محور دوم در این رابطه این است که وقتی دقت کنیم می بینیم زیارت اربعین همراه با تحمل سختی ها و دشواری هایی است، زایران اربعین درباره صبر و تحمل در این سفر آزمایش می شوند. در روایات ما نیز در رابطه با اهمیت صبر گفته شده که صبر مانند سر است نسبت به جسم. به عبارت دیگر همچنان که اگر سر در پیکر باشد هیچ خاصیتی ندارد ایمان نیز بدون صبر و استقامت سست و بی فایده است.
وی در همین رابطه خاطرنشان کرد: ما به عنوان منتظران حضرت مهدی (ع) باید توجه داشته باشیم که انتظار بدون عنصر صبر یک پوسته بدون محتوا و بی مغز است. در حقیقت جوهره اصلی انتظار مقاومت و صبر است.
یعقوبیان گفت: در روایات به این مطلب اشاره شده که اگر گفته می شود انتظار فرج عبادات است انتظاری مدنظر است که همراه با صبر و استقامت و مقاومت باشد.
مدرس آموزههای مهدوی سومین مولفه در زیارت اربعین را که می تواند برای منتظران سرمشق باشد خدمتگزاری عنوان کرد و گفت: منتظران باید در خدمتگزاری و خدمترسانی به مردم پیشقدم باشند. یکی از جلوه های بی نظیر اربعین همین است که افرادی که توانایی دارند از خدمت به زایران دریغ نمی کنند و خسته نمیشوند و به این خدمت خود افتخار کرده و برای خدمت رسانی از هم سبقت می گیرند.
وی تصریح کرد: جالب است که وقتی پای سخنان و احادیث امام باقر (ع) می نشینیم می بینیم ایشان درباره منتظران چنین می فرمایند باید نیرومندان شما به ناتوانان کمک نمایند، توانمندان به مستمندان رسیدگی کنند، اگر چنین بودید و اینگونه رفتار کردید هر یک از شما که از دنیا برود حتی اگر قائم را درک نکند، شهید از دنیا رفته است؛ بنابراین این مسئله را می توان به عنوان یک اصل قرار داد که یکی از وظایف منتظران خدمت رسانی به دیگران است.
حجت الاسلام یعقوبیان با اشاره به مولفه اتحاد و همدلی در اربعین خاطرنشان کرد: یکی از جلوه های زیارت اربعین اتحاد و همدلی میان پیروان مکتب اهل بیت (ع) است. در این مسیر همه به صورت یک خانواده درمی آیند و هیچ فرقی میان افراد نیست. در روایات می بینیم که درباره حکومت امام زمان (ع) به این مسئله اشاره شده و آمده است که در عصر ظهور مردم آنچنان به هم نزدیک و همدل هستند که اگر کسی نیازی داشته باشد از جیب برادر خود برمی دارد به مقدار نیازش بدون آنکه به او اعتراضی شود، این جلوه ها را در اربعین نیز می توان دید.
مولفه پنجمی که یعقوبیان به آن اشاره کرد ایجاد روحیه و فرهنگ شهادت طلبی در اربعین بود که وی در این رابطه گفت: بسیاری از کسانی که به زیارت اربعین می روند با اطلاع از این وضعیت که ممکن است برای آنها خطر جسمانی وجود داشته باشد و حتی احتمال شهادت نیز هست اما باز در این مسیر گام برمی دارد، آنها از مرگ نمی هراسند و روحیه شهادت طلبی دارند.
حجت الاسلام یعقوبیان در همین رابطه تصریح کرد: این همان چیزی است که امیرالمومنین (ع) در روایتی می فرمایند یاران حضرت مهدی (عج) شهادت را طلب می کنند و همواره آرزو دارند که در راه خدا کشته شوند. امیرالمومنین (ع) شهادت طلبی را از شاخصه های یاران امام عصر (ع) می دانند.
وی ادامه داد: در دعای عهد نیز که نسبت به خواندن آن در هر روز سفارش شده یکی از فرازها این است که می گوییم وجعلنی من انصارهی واعوان، از خدا می خواهیم که خدایا ما را از کسانی قرار ده که در رکاب حضرت به شهادت می رسند.
کارشناس مرکز تخصصی مهدویت در بخش دیگری از سخنان خود به موضوع عبادت و دعا اشاره کرد و گفت: زایران اربعین حسینی در طول این سفر به دعا، عبادت و راز و نیاز با خدا توجه دارند و این همان چیزی است که امام عصر (ع) از منتظران انتظار دارند. منتظران باید نسبت به نماز اول وقت، نسبت به دعا، نیایش و راز و نیاز با خدا توجه داشته باشند. روایت در این باره می فرماید یاران امام زمان (ع) آنچنان با خدا مناجات می کنند که زمزمه های آنها در نیمه های شب مانند صدای زنبور در کندو است.
محقق و مدرس مباحث مهدوی تصریح کرد: ما در زیارت اربعین می بینیم که مردم از شدت محبت نسبت به امام (ع) به ایشان هدیه می دهند و این هدایا مختلف است به عنوان مثال قرآن تلاوت کرده و به سیدالشهدا (ع) هدیه می کنند، زیارت عاشورا می خوانند، نمازهای مستحبی و دعا هدیه می کنند، برخی اموال خود را به امام هدیه می کنند و ... اما در رابطه با آثار این هدایا به امام معصوم (ع) امام کاظم (ع) فرمایشی دارند که قابل تامل است.
یعقوبیان افزود: در زمان امام کاظم (ع) فردی آمد و سوال کرد من ختم قرآن می کنم و آن را برای شما هدیه می نمایم. این کار من چه پاداشی برای من خواهد داشت، امام (ع) فرمود پاداش کسی که قران تلاوت کرده و آن را به امام هدیه می کند این است که در قیامت با او خواهند بود، راوی تعجب کرد و پرسید آیا به واقع چنین پاداش عظیمی است برای من؟ امام سه بار فرمودند بله لذا کسانی که منتظر امام هستند یکی از نکاتی که باید توجه داشته باشند این است که بدانند می توان برای حضرت مهدی (ع) قرآن خواند و هدیه داد، می توان برای سلامتی ایشان صدقه داد و دعا کرد یا حتی می توان از اموال خودمان در راه حضرت ابا عبدالله (ع) هزینه کنیم یا حتی می توانیم زیارت اربعین خود را به نیابت از امام زمان (ع) برویم که میان قیام سیدالشهدا و حکومت جهانی حضرت ولی عصر (ع) اتصال برقرار شود.
نظر شما