خبرگزاری شبستان//کرمان
حفظ قرآن کریم و آیات نورانی الهی که از زمان نزول قرآن تا کنون مورد اهتمام جامعه اسلامی بوده است، در روایات فراوانی مورد تأکید قرار گرفته است.
حفظ قرآن مانند تلاوت آن آثارى ارزنده دارد که بر اساس متون روایی پاداش اخروی، هدایت انسان، آرامش روحى، نجات از تنهایى، فهم بهتر قرآن و تقویت حافظه از جمله آنهاست.
در آغـاز بـعـثـت پیامبر(ص)براى حفظ قرآن از تحریف و نابودى، راهى جز به خاطر سپردن آیات الهى وجود نداشت؛ ولى اکنون - که چاپ ونشر به پیشرفتى باور نکردنى دست یافته - کلام الهى تنها براى جلوگیرى از تحریف و نابودى به خاطر سـپـرده نمى شد تا با پیشرفت صنعت چاپ، حفظ بیهوده جلوه کند. این امر انگیزه هاى گوناگونی از جمله عمل به قرآن و بهره مندی از عبادت دارد.
قرآن کریم در طی چند آیه به این مطلب پرداخته که مفسران گرانقدر هر یک به سهم خود به تبیین این آیت پرداخته اند؛ از آن جمله آیه 34 سوره احزاب است: وَاذْکُرْنَ مَا یتْلَی فِی بُیوتِکُنَّ مِنْ آیت اللَّهِ. در این آیه که خطاب به زنان پیامبر است بعد از آنکه طی دستورهایی چند، آنان را به جایگاه ویژه ایشان که منسوب به رسول خدا هستند، آگاه می سازد و آنان را به تقوای الهی توصیه میکند، در این آیه به آنان دستور می دهد تا آیات الهی را حفظ کنند: «وَاذْکُرْنَ مَا یتْلَی».
کلمه ذکر به معنی یادآوری، به یاد داشتن و همیشه در خاطر و حافظه بودن است. صاحب تفسیر مجمع البیان ذیل همین آیه به نقل از بعضی مفسران می نویسد: «أذکرن» یعنی حفظ کنید آن را و همیشه به خاطر شما باشید تا به موجب آن عمل کنید و این تأکید برای ایشان است که قرآن را حفظ و دستورها و فرامین آن را به یکدیگر یادآوری کنند.
ایشان در ادامه می نویسند: خطاب در این آیه، اگرچه به همسران پیامبر است، اما سایر مسلمانان هم در این موضوع با آنان مشارکت دارند؛ زیرا اگرچه بنا و اساس در اینگونه خطابات، نزدیکان پیامبر مخاطبان اولیه به شمار می روند، اما افراد دیگر نیز در همین حکم با آنان مساوی هستند (پس خاندان پیامبر در انجام این فرمان اولویت دارند و باید همه امت اسلام به حفظ قرآن اهمیت دهند)
علامه طباطبایی در مورد همین آیه می فرماید: «از ظاهر سیاق برمی آید که مراد از «ذکر» معنای مقابل فراموشی باشد که همان یادآوری است؛ چون این معنا مناسب تأکید و تشدیدی است که در آیت شده است (و می فهماند که مردم باید امتثال امر خدا را از شما یاد بگیرند، آن وقت سزاوار نیست شما که قرآن در خانه هایتان نازل می شود، آیات و اوامر خدا را فراموش کنید) و معنای آیه این است که شما زنان پیامبر، باید آنچه را که در خانه هایتان از آیت خدا و حکمت تلاوت می شود، حفظ کنید و همواره به خاطرتان بوده باشد تا از آن غافل نمانید و از خط سیری که خدا برایتان معین کرده تجاوز مکنید».
تفسیر مواهب علیه می نویسد: «این آیه برمی انگیزد و تشویق می کند بر حفظ قرآن و حدیث (حکمت را به معنای احادیث و حکمتهایی که پیامبر فرموده است، گرفته اند».
تأکید اخیر ولی امر مسلمین جهان حضرت امام خامنه ای مبنی بر تحقق 10 میلیون حافظ قرآن در کشور گواه موضوع حفظ و جایگاه حافظان در جامعه شیعی است.
در همین راستا خبرگزاری شبستان وظیفه خود می داند در جهت حرکت در راستای تحقق فرامین رهبری و توجه جامعه به موضع حفظ قرآن کریم به اعتبار بضاعت و توان خود گامی هر چند کوچک در این زمینه بر دارد.
بر همین اساس تصمیم بر آن شد تا ضمن معرفی چهره های فاخر قرآنی استان کرمان، طریق هدایتی نمایانده شود به همه تشنگان معارف قرآنی تا با تأسی به الگوهای قرآنی در این مسیر حرکت کنند.
آنچه در ادامه می آید حاصل گفتگوی خبرنگار شبستان در کرمان با فاطمه عبدلی حافظ کل قرآن کریم و نفر اول مسابقات بین المللی اردن در سال 89 است.
مفتخریم بیشتر با شما آشنا شویم.
فاطمه عبدلی هستم، در 16 آذر 1370 در منطقه "امین شهر" شهرستان انار به دنیا آمدم، پدرم کشاورز و مادرم خانه دار است، فرزند اول خانواده هستم.
از چه زمانی پا به عرصه حفظ قرآن گذاشتید؟
دقیقاً به یاد دارم که آن روزها 12 سال بیشتر نداشتم، البته قبل از اون در تابستان ها حفظ قرآن می کردم اما به صورت مقطعی، ولی از 12 سالگی حفظ را به صورت جدی و زیر نظر استاد ارجمند سیدفخرالدین مرتضوی آغاز کردم.
مدت حفظ چقدر بود؟
به لطف خدای متعال در طول 10 ماه موفق به حفظ کل قرآن کریم شدم و آن سال را از مدرسه مرخصی گرفتم تا راحت تر بتوانم به این مهم همت بگمارم؛ در طول این مدت روزانه قریب به 13 تا 14 ساعت با گروهی که مشغول به حفظ آیات قرآن بودیم، وقت می گذاشتیم.
مهم ترین انگیزه ای که شما را به وادی حفظ قرآن هدایت کرد چه بود؟
خب ببینید همه اش بر می گردد به لطف ویژه خداوند، اما علاقه درونی و تشویق دوستان و به ویژه تشویق های استاد مرتضوی.
از موفقیت هایتان بگویید.
از اولین سالی که حافظ شدم همیشه در مسابقات شهرستانی و استانی که از سوی نهادهای مختلف برگزار می شد، نفر اول بودم؛ در مسابقات کشوری اوقاف هم در سال 85 که در قزوین برگزار شد مقام اول را کسب کردم همین طور در سال 88. در مسابقات بین المللی اردن هم که موفق به کسب رتبه اول شدم.
خاطره خاصی از مسابقات دارید؟
در مسابقات اردن من تنها خانم شیعه ای بودم که شرکت می کردم با اینکه در پایان تلاوتم "صدق الله العلی العظیم" را که اهل سنت نمی گویند گفتم اما به دلیل تسلط ویژه بر محفوظات و لحن جذابی که به اذعان حاضران داشتم هیچگونه برخورد حساسیت زایی با من نشد.
ارتباط کنونی شما با قرآن چگونه است؟
در حال حاضر هم روزی 5 تا 6 ساعت 2 جزء از محفوظاتم را مرور می کنم و در واقع هر 15 روزی یکبار همه محفوظات و کل قرآن را مرور می کنم.
تأثیر قرآن بر زندگی فردی شما چگونه بوده است؟
تأثیرات زیادی داشته است که من نمی توانم همه آنها را در اینجا ذکر کنم اما تغییر در نحوه اخلاق و رفتار، متصف شدن به اوصافی که قبل از آن نداشتم، برخورد حسنه با والدین و همین طور موفقیت هایی علمی، همه و همه را مدیون قرآن می دانم؛ ضمن اینکه شناخت و معرفتم نسبت به خیلی چیزها بیشتر شده است.
در چه مقطعی تحصیل می کنید؟
هم اکنون در مقطع کارشناسی ارشد رشته علوم قرآن و حدیث دانشگاه تهران تحصیل می کنم؛ البته من تا دوم متوسطه بیشتر درس نخواندم و آن سال در آزمون ویژه حفاظ شرکت کرده و موفق به اخذ مدرک کارشناسی همین رشته و اجازه ورود به مقطع کارشناسی ارشد شدم.
تأثیر حفظ قرآن بر اطرافیان شما چگونه بوده است؟
از آنجا که بنده اولین نوه خانواده هستم انگیزه ای شده است تا به ویژه عموهایم فرزندانشان را به عرصه حفظ قرآن وارد کنند.
کدام آیه و یا سوره قرآن برای شما جذابیت و اثرگذاری بیشتری دارد؟
همه آیات و سوره ها را دوست دارم اما با این حال آیه 53 سوره مبارکه زمر برایم خیلی ویژه است.
برنامه آینده؟
انشاءالله اگر خداوند توفیق دهد وارد عرصه تفسیر خواهم شد.
یک آرزو:
یکی در دنیا یکی برای آخرت و اما اونی که مربوط به دنیاست دوست دارم هنگام مرگ با این یقین از دنیا بروم که بدانم عمرم را در راه خدا سپری کردم و اما برای آخرت: انشاء الله برخورداری از رضوان الهی.
اگر صحبت پایانی دارید، بفرمائید؟
در حال حاضر توجه جامعه به حافظان بیشتر شده است که تأکیدات رهبری هم مؤید این مطلب است، از دوستان جوان می خواهم تا با الفاظ قرآنی آشنا شوند، ترجمه را بیاموزند که همه اینها زمینه عمل به قرآن را فراهم می کند.
پایان پیام/
نظر شما