حاج آقا مصطفی خمینی(ره) از معنویت انقلابی سخن گفته است

خبرگزاری شبستان: حجت الاسلام رودگر با اشاره به ماهیت معنویت عرفانی از دیدگاه آیت الله سیدمصطفی خمینی(ره)، گفت: معنویتی که ایشان از آن سخن گفته یک معنویت فردی و درون‌گرا نیست بلکه جلوه هایی از معنویت انقلابی است که همه ابعاد زندگی را دربر می گیرد.

به گزارش خبرنگار اندیشه خبرگزاری شبستان، کنگره «پاسداشت علمی و خدمات انقلابی آیت‌الله سیدمصطفی خمینی(ره)» به همت پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی و به مناسبت چهلمین سالگرد رحلت ایشان دوشنبه، یکم آبان در دانشگاه تهران برگزار شد.

 

حجت‌الاسلام محمدجواد رودگر، عضو هیئت علمی پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی در این کنگره ضمن ارایه مقاله خود با عنوان «معنویت عرفانی و انقلابی از دیدگاه شهید مصطفی خمینی(ره)»، اظهار داشت: موضوع این مقاله ماهیت و مولفه‌های معنویت عرفانی و انقلابی با تاکید بر تفسیر قرآن مرحوم شهید مصطفی خمینی است.

 

وی افزود: اگرچه نمی توان آنچه را که در مجموعه تفسیری این شهید بزرگوار نگاشته شده را کاملا احصاء کرد و معنویت را در ذیل همه مباحثی که ایشان ارایه کرده است، نگارش و پردازش کرد اما تلاش می کنیم تا قطره ای از این دریا را به لحاظ معرفتی عرضه کنیم.

 

حجت الاسلام رودگر ابراز کرد: بخش اول این مقاله به ماهیت و چیستی معنویت عرفانی از دیدگاه آیت الله سیدمصطفی خمینی(ره) می پردازد. معنویت عرفانی شکل تعالی یافته یا استعلای معنویت اخلاقی است، اینگونه نیست که در عرض معنویت فقهی و اخلاقی قرار داشته باشد، معنویت عرفانی با گذر از لایه های معنویت اخلاقی تحول و تکون می یابد.

 

عضو هیئت علمی پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی تصریح کرد: در این مقاله صرفاً به مباحث تفسیری سیدمصطفی خمینی(ره) که شامل سوره مبارکه حمد و 25 آیه اول سوره مبارکه بقره است، استناد شده و به سایر آثار ایشان مراجعه نشده است. معنویتی که آقا مصطفی از آن سخن گفته یک معنویت فردی و درون‌گرا نیست بلکه جلوه هایی از معنویت انقلابی است که همه ابعاد زندگی را دربر می گیرد.

 

وی در همین رابطه توضیح داد: مرحوم سیدمصطفی خمینی(ره) این معنویت عالی را با مفهوم ایمان به غیب مقوم می داند. ایشان ایمان به غیب را در قوس نزول و صعود موثر دانسته و ساحت های خارجی معنوی را که مرتبط با عالم غیب است را بیان می می کند.

 

رودگر تصریح کرد: آیت الله سیدمصطفی خمینی(ره) می فرماید: غیب صرفا یک معنای انتزاعی نیست بلکه اعتقاداتی است که با عمل و رفتار همراهی می کند. ایشان معنویت سکولار یا معنویت لیبرال را که در قید و بند اخلاقیات نیست، ارائه نمی دهد و به دنبال معنویات منهای اجتماعیات نیست بلکه از معنویات همراه با اجتماعیات سخن می گوید.

 

وی ادامه داد: در نگاه آیت الله سیدمصطفی خمینی(ره)، معنویت با ایمان به خدا، ایمان به قیامت، ملائکه، کتب آسمانی و همچنین با ارتباط با خدا معنا پیدا می کند و در کنار این اعتقاد و ارتباط با خدا عمل نیز هم در قالب فردی و هم در قالب اجتماعی وجود دارد.

 

عضو هیئت علمی پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی یادآور شد: سویه های انقلابیِ نظریات ایشان این مهم را بازگو می کند که انسان مومن همچنان که در فعالیت های فردی قیام لله دارد، در فعالیت های اجتماعی نیز اینگونه است. ایشان می فرماید کسی که قیام لله دارد کسی است که از غیر خدا هیچ ترس و واهمه ای ندارد، انسانی تکلیف گرا، جهادگر و مصلح است که در جامعه ایفای نقش می کند.

کد خبر 664623

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha