به گزارش خبرگزاری شبستان از کرمان، ۲۴ تا ۳۰ مهر به عنوان هفته بهداشت روان نامگذاری شده است؛ موضوع مهمی که باید آنقدر به آن پرداخته شود تا جامعه با اهمیت و جایگاه این مقوله مهم در رفتارهای اجتماعی آشنا شود؛ به این مناسبت، بخش هایی از مقاله «زهد و بهداشت روان» که توسط استاد عباس پسندیده در نشریه علوم حدیث شماره 52 سال 1388 منتشر شده، در ادامه می آید:
«واکنش نامناسب به خوشایند و ناخوشایند زندگی از عوامل مهم در مشکلات روحی و روانی است که مورد توجه دین قرار گرفته است. چگونگی کنترل این دو موقعیت و ایجاد تعادل در فرد، از پرسش های مهم در این موضوع است. در اين ميان، زهد از مفاهيم اساسي در اخلاق اسلامي است كه در هر دو موقعيت، كارايي داشته و موجب تعادل فرد شده و واكنش مناسب را تضمين مينمايد.
بنابراين، يكي از عوامل سلامت روان، تنظيم زهد است. زهد يعني بيرغبتي به دنيا و دلبستگي نسبت به آخرت؛ اما چگونه؟ بر اساس آموزههاي دين، راهبرد تنظيم رغبت را شناخت و يقين تشكيل ميدهد. شناخت صحيح دنيا و آخرت سبب ميشود كه انسان از دنيا دل بركَنَد و به آخرت دل بندد.
...حسرت در ناخوشایند و مستی در خوشایند زندگی از نشانه های عدم تعادل در زندگی است که سلامت روان را به مخاطره می اندازد و ریشه در رغبت و دل بستگی به دنیا دارد. اسلام درمان این مشکل و راه بازگرداندن تعادل و سلامت روان را در زهد می داند و با زهد و بی رغبتی به دنیا انسان از نوسانات آن آزاد می گردد و لذا دچار فراز و فرود روحی و روانی نمی شود.
برای تحقق چنین امری باید از مکانیزم تغییر رغبت استفاده نمود که راهبرد آن شناخت و یقین است. شناخت صحیح ماهیت دنیا و آخرت موجب تغییر رغبت از دنیا به آخرت شده و زهد به دنیا را به وجود می آورد. همچنین آگاهی از قوانین حاکم بر روزی نیز موجب زهد می شود و بدین سان، نظام رغبت انسان تنظیم می شود و فرد را از دچار شدن به آن دو پدیده زیانبار در دوران خوشایند و ناخوشایند زندگی باز می دارد.»
نظر شما