به گزارش خبرنگار شبستان، محمد جعفر محمدزاده، معاون امور مطبوعاتی و اطلاع رسانی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی امروز در نشست مطبوعاتی خود با اهالی رسانه که پیرامون موضوع هجدهمین جشنواره و نمایش های بین المللی مطبوعات و خبرگزاریها در سرای روزنامه نگاران برگزار شد، گفت: جشنواره و نمایشگاه مطبوعات در سالهای قبل به عنوان یک رویداد در یک تاریخ مشخص به طور همزمان برگزار می شد و به همین دلیل نمایش ها کارکرد خود را از دست داده بود. نمایشگاه باید نشاندهنده توانمندی مطبوعات کشور باشد اما در سالهای قبل نمایشگاه مطبوعات یک دکه بزرگ روزنامه فروشی و یک کلوپی برای دیدار اهل سیاست بود، در حالی که کارکرد این نمایشگاه باید بسیار عمیق باشد.
محمدزاده با بیان اینکه امسال نمایشگاه مطبوعات با کیفیت برگزار می شود، عنوان کرد: در سال قبل نشریات و روزنامه ها که متمول بوده اند در نمایشگاه از جایگاه بهتری برخوردار بودند و مابقی در فضاهای کوچک و محقر قرار می گرفتند به همین دلیل بازدیدکنندگان چیزی از نمایشگاه مطبوعات درک نمی کردند اما امسال شورای سیاستگذاری نمایشگاه مطبوعات بر کیفیت بهتر نمایشگاه تاکید می کند.
وی با اشاره به برگزاری نمایشگاه مطبوعات از سوم تا 10 آبان در مصلی امام خمینی (ره) بیان کرد: وجود سالنها و غرفه های تخصصی برگزاری نشست ها و کارگاههای خوب و مناسب برای نمایشگاه امسال در نظر گرفته شده تا بازدیدکنندگان به بخشی از توانمندی های مطبوعات واقف شوند و علاوه بر این نمایشگاه نقطه عطفی برای توسعه و حرکت مطبوعات باشد.
معاون امور مطبوعاتی و اطلاع رسانی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی با بیان اینکه در کنار نمایشگاه سالیانه نمایشگاههای تخصصی مطبوعات را برگزار می کنیم، ادامه داد: مطبوعات ما به دسته های مختلفی در حوزه های کاری خود قابل تقسیم هستند و به همین دلیل برگزاری نمایشگاههای تخصصی برای هر کدام از حوزه ها جالب است. برگزاری نمایشگاه مطبوعات در حوزه تغذیه و سلامت می تواند برای بسیاری از خانواده ها جاذبه داشته باشد در سایر حوزه ها اعم از جهانگردی، دینی و ورزشی تا پایان امسال در نظر داریم نمایشگاه تخصصی برگزار کنیم.
برگزاری نمایشگاه و جشنواره مطبوعات امسال برای نخستین بار به صورت مجزا و منفک مساله ای دیگری بود که محمدزاده به آن اشاره کرد و افزود: جشنواره و نمایشگاه مطبوعات هر سال با هم برگزار می شد و در روز پایان نمایشگاه از منتخبان جشنواره تقدیر می شد به همین دلیل نماد و نمود جشنواره مشخص نبود در حالیکه جشنواره یک رویداد مهم فرهنگی در حوزه مطبوعات است و نباید آن را در سایه مساله دیگری قرار داد.
به گفته وی جشنواره مطبوعات امسال دو ماه بعد از نمایشگاه مطبوعات برگزار می شود که البته تاریخ دقیق آن هنوز مشخص نیست اما مساله مهم این است که جشنواره با دو اقدام متفاوت و متمایز از سال قبل برگزار خواهد شد.
وی از برگزاری جشنواره فصلی در کنار جشنواره سالانه مطبوعات با هدف ارزیابی مستمر و کیفی مطبوعات خبر داد و گفت: اولین جشنواره فصلی در تیر امسال برگزار شد و فصل دوم نیز در نیمه اول مهر برگزار می شود.
معاون امور مطبوعاتی و اطلاع رسانی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در مورد ضرورت جشنواره فصلی مطبوعات اظهار داشت: برای جشنواره سالانه مطبوعات فراخوان داده می شود و افراد با میل آثار خود را ارسال می کنند اما اشخاصی هستند که دسترسی به فراخوان ندارند و یا نمی خواهند در جشنواره شرکت کنند. ما معتقدیم کسی که در فضای مطبوعاتی تلاش می کند باید آثارش ارزیابی کیفی شود و همین مساله ضرورت برگزاری جشنواره فصلی را یا مشخص نمی کند.
محمدزاده جشنواره سالانه مطبوعات را بزرگترین رویداد در حوزه فرهنگی دانست و افزود: جشنواره مطبوعات امسال در 6 بخش مطبوعات سراسری خبرگزاری ها، مطبوعات استان، پایگاه های اطلاع رسانی اینترنتی و بخش ویژه برگزار می شود.
وی تبیین نقش مطبوعات در جهاد اقتصادی، رسالت مطبوعاتی شامل تهذیب رسانه ای و اخلاق حرفه ای روزنامه نگاری، طرح تحول اقتصادی، فرهنگ اسلامی شامل اصول اعتقادی و مسایلی همچون ترویج ازدواج آسان و تعیین و تربیت کودک و بیداری ملت های مسلمان را موضوعات بخش ویژه جشنواره مطبوعات امسال برشمرد.
لحاظ کردن بخش روزنامه نگاران مترجم در جشنواره مطبوعات امسال از دیگر مسایلی بود که محمدزاده در مورد آن سخن گفت و ادامه داد: در بحث اطلاع رسانی در جهان دو مشکل عمده داریم. اخباری که در اقصی نقاط جهان اتفاق می افتد از نگاه خبرگزاری ها و رسانه های خارجی است و ترجمه ای برای آنها نشده است. ترجمه و تحلیل اخبار در بخش بین الملل خبرگزاری ها نمود پیدا می کند. مشکل دوم این است که صدای رسانه های ما در جهان کمتر شنیده می شود. برای رفع این مشکل ها در جشنواره امسال آثاری که به زبان فارسی ترجمه شده است و یا از زبان فارسی به زبان دیگر برگردانده شده است گنجانده شده است.
محمدزاده یادآور شد: شرکت کنندگان آثار در بخش ویژه جشنواره مطبوعات می توانند آثار خود را که از تاریخ اول فروردین 89 تا پایان شهریور 90 منتشر شده است تا 15 مهر به دبیرخانه جشنواره ارسال کنند. در سایر بخشها آثار انتشار شده باید از اول فروردین 89 تا پایان اسفند 89 باشد که مهلت ارسال این آثار 30 مهر در نظر گرفته شده است.
وی با اشاره به ارسال آثار خبرنگاران به سه صورت حضوری، پستی و الکترونیکی به جشنواره مطبوعات امسال تصریح کرد: امسال خبرنگاران می توانند آثار خود را به هر سه شکلی که راحت هستند برای دبیرخانه جشنواره ارسال کنند.
معاون امور مطبوعاتی و اطلاع رسانی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی با تاکید بر زایش نسل جدید در بین داوران جشنواره مطبوعات گفت: همه داوران سالهای قبل، امسال نیز در جشنواره مطبوعات هستند و هیچ یک حذف نمی شوند اما یک حرکت برای تربیت و آموزش داوران از مرحله ابتدایی تا نهایی صورت می گیرد.
به گفته وی، مراسم اختتامیه جشنواره با حضور اصحاب فرهنگ، قلم و هنر در مکانی که متعاقباً اعلام می گردد، برگزار می شود البته بحث برگزاری آن در دهه فجر بود که این مساله در حال بررسی است.
محمدزاده از رشد 5 تا 6 برابری جوایز مطبوعات امسال خبر داد و گفت: تلاش می کنیم که جایزه ویژه مطبوعات متعلق به نفرات برتر باشد و مابقی افراد در بخش های تقدیری و دوم و سوم ها تجلیل شوند. ما دنبال این هستیم که ارزش اعتباری جشنواره را در قالب هایی همچون بورسیه های تحصیلی، معنوی ارتقا دهیم.
معاون امور مطبوعاتی و اطلاع رسانی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی اعلام کرد که به شرکت کنندگان در نمایشگاه مطبوعات امسال امتیاز داده می شود و در سوابق مطبوعاتی آنها این امتیاز مثبت منظور خواهد شد.
وی خاطرنشان کرد: اگر حداقل 15 استان کشور آثار برتر جشنواره های استانی خود را برای جشنواره دائمی مطبوعات ارسال کنند آثار آنها در جشنواره به عنوان برگزیده برگزیده ها تجلیل می شود.
محمدزاده به مدیران مسئول خبرگزاری ها و مطبوعات پیام داد: برای حفظ حقوق خبرنگاران خود فردی را در مجموعه انتخاب کنند تا آثار خبرنگاران را به جشنواره مطبوعات ارسال کنند و در این زمینه اصلاً به خود خبرنگاران اکتفا نکنند زیرا آنها در جریان کار هستند و وقت لازم را دراین زمینه ندارند.
وی خاطرنشان کرد: شورای سیاستگذاری نمایشگاه و جشنواره مطبوعات هر ماه یک جلسه با حضور اساتید دانشگاهها، مدیران مسئول برتر مطبوعات و مدیران اجرایی ارشاد برای هر چه بهتر برگزار شدن نمایشگاه و جشنواره مطبوعات امسال برگزار می کند.
معاون امور مطبوعاتی و اطلاع رسانی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در مورد سامانه سمان خاطرنشان کرد: متاسفانه در جامعه ما تعریف درستی از خبرنگاری نداشت، برای همین وقتی از رسانه ها لیست خبرنگاران را تقاضا می کردیم لیستی طویل دریافت می کردیم، در صورتی که آیین نامه کار حرفه ای خبرنگاران به ریاست جمهوری تحویل داده شده و همه مشاغل مرتبط با خبرنگاری تعریف شده سردبیر، دبیر سرویس، مدیر مسئول و خبرنگار هر یک جایگاه و حقوق مشخص دارند که در این آیین نامه تبیین شده است.
محمدزاده ادامه داد: چون آمار درستی از خبرنگاران نداشتیم سامانه سمان را راه اندازی کردیم تا خبرنگاران بتوانند شخصاً با مراجعه به این سایت اطلاعات مربوطه را پر کنند و هر ماه نیز با ارسال دو اثر فعال بودن خود را اعلام نمایند.
آیین نامه تاسیس موسسه و یا بنگاه خبرنگاران آزاد از جمله مسائلی بود که محمدزاده به آن اشاره کرد و افزود: خبرنگاران آزاد متعلق به یک رسانه نیستند. اگر بخواهند جایگاه و موسسه ای داشته باشند باید از آنها حمایت شود. براین اساس آیین نامه موسسات خبری متشکل از خبرنگاران آزاد به زودی تمام می شود تا آنها بتوانند یک بنگاه و مرکزی برای فعالیت خود داشته باشند.
معاون امور مطبوعاتی و اطلاع رسانی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در مورد وام 30 میلیون تومان که رییس جمهور وعده آن را به خبرنگاران داده اظهار داشت: در استانها هیچ مشکلی در مورد مسکن برای واجدان شرایط مسکن مهر اعم از خبرنگاران وجود ندارد. وام 30 میلیونی وعده داده شده از سوی رییس جمهور برای خبرنگاران واجد رشایطی است که می توانند وام مسکن بگیرند اما ودیعه لازم را ندارند که در بانک بگذارند بنابراین این مبلغ به آنها تعلق می گیرد.
پایان پیام/
نظر شما