به گزارش خبرنگار سیاست خارجی خبرگزاری شبستان، روز گذشته حجت الاسلام سید محمود علوی وزیر اطلاعات تاکید کرده که عبدالرسول دُری اصفهانی مرتکب جاسوسی نشده است.
بنابراین گزارش، سیدمحمود علوی در خصوص اتهام جاسوسی یکی از مشاوران تیم مذاکرات هستهای به خبرنگار ایسنا گفت: وزارت اطلاعات مسئول صیانت و حراست از مذاکرات هستهای بوده و در این موضوع یکی از درخشانترین فعالیتهای خود را در این حوزه انجام داده است.
وی خاطرنشان کرد: مذاکرات در امنترین فضا از نظر صیانت از اطلاعات انجام شده و وزارت گزارشهای بیوقفه آن را به مقامات عالی کشور منعکس نموده است.
وزیر اطلاعات در خصوص اتهام جاسوسی دری اصفهانی، تصریح کرد: در خصوص دری اصفهانی قبلا در چند نوبت تصریح کرده و باز هم به صراحت اعلام میکنم، از آنجا که مرجع تشخیص موضوعات مرتبط به جاسوسی معاونت ضدجاسوسی وزارت اطلاعات است، از نظر این معاونت، آقای دری اصفهانی نه تنها مرتکب جاسوسی نشده بلکه در برابر هجمههایی که برخی سرویسهای بیگانه به وی داشتهاند، هوشیارانه مقاومت کرده و با معاونت ضدجاسوسی وزارت اطلاعات همکاری داشته است.
به گزارش شبستان، سال گذشته نیز سئوالی در خصوص جاسوسی دری اصفهانی از سوی کریمیقدوسی در جریان نشست علنی مطرح شد و وی در خصوص پروژه نفوذ در تیم هستهای پرسشی را از وزیر اطلاعات مطرح کرد که سید محمود علوی در تذکری که آن را مسعود پزشکیان رئیس جلسه اعلام کرد، گفت: «آقای دری اصفهانی بنابر نظر کارشناسان وزارت اطلاعات جاسوسی نکرده است.»
این در حالی است که محسنی اژه ای در صد و نوزدهمین نشست خبری خود با خبرنگاران درخصوص تایید حکم پرونده عضو تیم مذاکرات هسته ای گفت: عبدالرسول دری اصفهانی فرزند حسین، دوتابعیتی و متهم به جاسوسی و ارائه اطلاعات به بیگانگان بود.
وی افزود:این فرد با دو سرویس جاسوسی هم در ارتباط بود. دادگاه به اتهامات این فرد رسیدگی کرد و به پنج سال حبس محکوم شد.
محسنی اژه ای با بیان اینکه حکم دادگاه قطعی شده است، اظهار داشت: این فرد باید تحمل کیفر کند، این فرد فساد مالی هم دارد و برای پرونده دومش قرار وثیقه صادر شده و کیفرخواست صادر نشده است.
اژه ای در خصوص دوتابعیتی این فرد، گفت: علاوه بر تابعیت ایران، این فرد تابعیت کانادا را هم داشت.
بنابراین گزارش، پس از اظهارات اژه ای همتای او در وزارت امور خارجه پاسخی ارایه داد که تا کنون از سوی این دستگاه منتشر نشده بود.
سخنگوی وزارت خارجه تاکید کرد: وظیفه وزارت خارجه بررسی روابط پنهان افراد نیست و نهادهای دیگر باید اطلاعات را در زمان لازم در اختیار دستگاهها قرار دهند.
بهرام قاسمی سخنگوی دستگاه دیپلماسی درخصوص محکومیت دری اصفهانی نیز خاطرنشان کرد: آنچه توسط سخنگوی قوه قضاییه و تصمیمات آن دستگاه مطرح شده، متین است و من در آن باره اظهارنظر ندارم اما درخصوص این فرد، ایشان چندین دهه برای ارگانهای ایران تلاشهای زیادی داشته و همکاریهای مختلفی با وزارتخانههای مختلف داشته است.
قاسمی تاکید کرد: این فرد در برخی از نشستهای مذاکرات حضور داشتند. تلاشهای مثبتی هم داشتند. بازگشت یک میلیارد و هفتصد میلیون دلار به ایران گفته میشود از تلاشهای ایشان است. با این وجود، وظیفه وزارت خارجه بررسی روابط پنهان افراد نیست بلکه در برعهده نهادهای دیگری است که باید اطلاعات لازم را در زمان لازم در اختیار دستگاههای دیگر قرار بدهد.
وی اضافه کرد: آن فرد توسط ارگانهای دیگر دولتی به عنوان مشاور و متخصص در امور بانکی معرفی میشوند، به همین خاطر در برخی از نشستهای مذاکراتی حضور داشتند.
رئیس مرکز دیپلماسی عمومی و رسانهای وزارت امور خارجه در پاسخ به این سوال که آیا دری اصفهانی جزو زیرمجموعه آقای بعیدینژاد بوده است؟ ابراز داشت: من اطلاعی ندارم که جزو هیات کارشناسی بوده است اما این فرد قطعا عضو وزارت امور خارجه نبوده به عنوان مشاور توسط ارگانهای دیگر به وزارت امور خارجه معرفی میشود.
از سویی دیگر هم، حمید بعیدینژاد سفیر ایران در لندن و عضو تیم مذاکره کننده هستهای در صفحه اینستاگرام خود و در پاسخ به سؤالی درباره دری اصفهانی و اینکه آیا این فرد تحت نظر شما بودند؟ نوشت: آقای قاسمی سخنگوی وزارت امور خارجه برای آنها که علاقمند به کسب اطلاعات لازم هستند، مطالب کافی را فرمودند. بر خلاف اینکه برخی رسانهها مایلند آقای درّی را بعنوان عضو اصلی تیم مذاکرات هستهای معرفی کنند، وی از اعضای تیم مذاکرات هستهای نبود، بلکه وی به نمایندگی از سازمان خود و با شرکت در برخی از جلسات و به فراخور نیاز، به تیم مذاکرات هستهای در برخی زمینههای تخصصی مشاوره میداد. از امثال ایشان حدود بیست و پنج نفر به صورت مستقیم در حوزه های مختلف شامل مباحث فنی هستهای، نظارتهای آژانس، مباحث اقتصادی، مباحث بانکی، صنعت هوایی، صنایع دارویی، صنایع خودرو، مباحث حقوقی، رسانه و غیره به تیم مذاکرات هستهای مشورت می دادند و به فراخور و در صورت نیاز در جلساتی از مذاکرات که حضور آنها لازم بود شرکت میکردند.
وی در ادامه میافزاید: این افراد همه نمایندگان رسمی و معرفی شده از سوی سازمانهای خود بودند و وزارت امور خارجه وظیفهای برای تعیین صلاحیتهای اطلاعاتی و حرفه ای آنها نداشت. وزارت امور خارجه در طول سال صدها جلسه هماهنگی با نمایندگان سازمانهای ذیربط داخلی برای تبیین و هماهنگی اجرای مباحث مختلف دارد که به هیچ وجه وظیفهای برای تعیین صلاحیت آنها ندارد و نمیتواند داشته باشد. تعیین نمایندهای با صلاحیت از وظایف سازمانهای معرفی کننده است. بعلاوه وظیفهی مهم صیانت از مذاکرات و کنترل اطلاعاتی نمایندگان سازمانها آن هم در این مذاکرات حساس بر عهدهی نهادهای اطلاعاتی و حفاظتی کشور است.
سفیر ایران در لندن خاطرنشان کرد: آقای دری فرد ناآشنایی برای کشور نبوده است و حداقل دو دهه در بسیاری از حوزههای مالی، بانکی و حقوقی در سطوح مختلف کشور مشارکت داشته و به جهت دستاوردهای خود در حوزهی دفاع موثر حقوقی در دیوانهای داوری کشور، مورد تقدیر برخی از حساسترین سازمانهای کشور قرار گرفته است. موضوع دیگر این است که افرادی که به عنوان مشاور به تیم مذاکرات هستهای مشورت میدادند حوزهی کار مشخصی داشتند و اصلا صلاحیت ورود به سطح کلان سیاستهای کشور مثلا موضوعات مربوط به لغو تحریمها، حوزههای لغو تحریمها، زمانبندی لغو تحریمها و مباحثی مشابه نداشتند و فقط در برخی نشستهای کارشناسی که بر اساس نیاز به وجود میآمد، اطلاعات ریز بانکی برای مثال تسهیل بازگشت اموال مالی به سیستم بانکی کشور و برخی دیگر از مباحث جزئی کارشناسی در اختیار تیم مذاکرات هستهای قرار میدادند. همچنین با توجه به حیطه بندی دسترسی افراد به اطلاعات، مشاورین فقط به حوزه ی اطلاعات مربوط به خود دسترسی داشتند.
دُری اصفهانی کیست؟
عبدالرسول دری اصفهانی نماینده بانک مرکزی و مسئول امور بانکی تیم مذاکره کننده هستهای ایران با گروه ۵+۱ و یکی از کارکنان ستاد اجرای برجام است.
بر اساس گزارشهای منتشره دری اصفهانی قبل از انقلاب با کمیته خزانه داری آمریکا کار میکرد و مسئولیت کمیته بخش مربوط به انگلیس را بر عهده داشتهاست. پس از انقلاب، در وزارت دفاع ایران استخدام و مسئولیت بخش مطالبات ایران از آمریکا را بر عهده میگیرد. بعد از مدتی وزارت دفاع در مییابد که در محاکم و دعاوی بین ایران و آمریکا، به رغم مستندات و مدارک قوی، به علت عدم ارائه دفاعیات لازم آرای صادره به نفع آمریکا است به همین جهت از وزارت دفاع اخراج میشود و به کانادا میرود. در دولت یازدهم به ایران بازگشته و بعنوان مشاور ولیالله سیف مشغول به کار میشود.
دری اصفهانی در مصاحبهای که از وی در دنیای اقتصادی در تاریخ 17 مردادماه گذشته منتشر شده در پاسخ به این سوال که چگونه وارد تیم مذاکرهکننده در پرونده هستهای شدید؟ گفته بود: ورود من به مذاکرات دو مقطع دارد. بار اول در حدود یک سال و اندی پیش کمیتهای در نهاد ریاست جمهوری به سرپرستی آقای دکتر نهاوندیان تشکیل شد که هدف آن انتقال تجارب متخصصان مختلف و مشورت به دولت درخصوص این پرونده بود. از من نیز برای حضور در این جلسات دعوت به عمل آمد. متاسفانه در آن مقطع به دلیل سفرهای کاری متعددی که داشتم جلسات کمی را توانستم حاضر شوم. بعد از این جلسات تصمیم بر این شد که علاوه بر کسانی که دارای تخصص و تجربه در زمینه مسائل سیاسی و دیپلماسی هستند، از متخصصان امور بانکی و مالی هم استفاده شود. جناب آقای دکتر سیف هم از من خواستند که در این حوزه به مذاکرهکنندگان کشورمان کمک شود؛ من هم با کمال میل پذیرفتم.
نظر شما