خبرگزاری شبستان ـ گروه مسجد و کانونهای مساجد: حضرت آیتالله سیدعلی خامنهای؛ رهبر معظم انقلاب اسلامی ایران در جریان سفر به خراسان شمالی در سال 1391، سخنان مهمی درباره کانونهای فرهنگی هنری ایراد کردند که نقطه عطفی در توجه دستگاه ها و مسئولان کشور به این نهاد مسجدی شد «من سفارش میکنم که کانونهاى فرهنگى - هنرى مساجد را فراموش نکنید؛ البته با همکارى بسیج. بد است که بین روحانى مسجد و بسیج مسجد، اختلاف به وجود بیاید. نه، با همکارى بسیج، این کانونهاى فرهنگى ـ هنرى مساجد را مؤثر کنید، برایش کار کنید. بنشینید فکر کنید، مطالعه کنید و سخنى که متناسب با نیاز آن جوانى است که آنجا حضور پیدا می کند، فراهم کنید.
مطالعه کنید. کتابهایى وجود دارد که می شود از این کتاب ها استفاده کرد، کتابهایى هست، بروید بپرسید، تحقیق کنید از کسانى که اهلش هستند. خودتان را مجهز کنید، مسلح به سلاح معرفت و استدلال کنید، بعد به این کانونهاى فرهنگى ـ هنرى بروید و پذیراى جوان ها باشید، با روى خوش هم پذیرا باشید، با سماحت، با مدارا. فرمود "و سنّة من نبیّه" که ظاهرا عبارت است از «مداراة النّاس»؛ مدارا کنید».
مقام معظم رهبری در این سخنان، سه رکن مساجد –امام جماعت، بسیج و کانون فرهنگی هنری- را خطاب قرار دادند و همکاری مستمر و مسالمت آمیز آنان را مطالبه کردند.
در ادامه این جستار، ضمن معرفی تاریخچه شکل گیری، اهداف و فعالیت های کانونهاى فرهنگى - هنرى مساجد، تلاش داریم شناخت درستتری درباره این نهاد انقلابی در ذهن مخاطبان شبستان ایجاد شود و این موضوع را درک کنند که چرا رهبر معظم انقلاب اسلامی، چنین سخنان مهمی درباره این نهاد مسجدی بیان فرمودند.
پیرو مأموریتی که شورای عالی انقلاب فرهنگی، 12 اسفندماه ١٣٧١ طبق مصوبه ٣٠٢ به وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در زمینه ارایه طرحهایی برای مقابله با تهاجم فرهنگی محول کرد، مقرر شد در راستای احیای کارکردهای اصیل و راستین، این وزارتخانه، هیاتی برای هدایت و سازماندهی فعالیتهای فرهنگی و هنری در مساجد ایجاد کند. این هیات پس از شکلگیری و آغاز به کار «ستاد عالی هماهنگی و نظارت بر کانونهای فرهنگی هنری مساجد» نام گرفت و نخستین کانون فرهنگی هنری را در سال 1372 با حضور آیت الله مهدوی کنی و علی لاریجانی؛ وزیر وقتِ فرهنگ و ارشاد اسلامی راه اندازی کرد.
فعالیت بیش از 23 هزار کانون فرهنگی هنری در سراسر کشور
اکنون با تلاش های مدیران و کارکنان ستاد عالی هماهنگی و نظارت بر کانونهای فرهنگی هنری مساجد و دبیرخانه های استانی کانونها، تعداد کانونهای فرهنگی و هنری از مرز 23 هزار باب گذشته و روزانه محل فعالیت های فرهنگی، هنری، علمی و پژوهشی 2 میلیون کودک، نوجوان و جوان است. افرادی که کانونهای فرهنگی و هنری را بستری برای ظهور توانمندی ها و خلاقیت های خود یافته اند و مشتاقانه در تکاپوی خدمت به کشور و انقلاب اسلامی ایران هستند.
اهمیت و ارزشمندی این نهاد انقلابی تا آنجایی پیش رفته است که به دنبال راهاندازی بیش از 10 هزار کانون فرهنگی هنری در برنامه پنجم توسعه و رسیدن آمار کانونها به بیش از 23 هزار باب، قانون برنامه ششم توسعه، وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی را مکلف به راهاندازی کانون فرهنگی هنری در تمام مساجد شهری و همچنین مساجد روستاهای بالاتر از هزار نفر جمعیت کرده است.
ستاد عالی هماهنگی و نظارت بر کانونهای فرهنگی و هنری مساجد کشور در راستای تحقق این هدف گزاری، برنامهریزیهای خود را انجام داده و به افزایش تأسیس تعداد کانونها در هر سال اهتمام ویژهای دارد. هرچند در این مسیر با مشکلاتی دست به گریبان است زیرا برنامه ششم توسعه و همچنین لایحه بودجه سال 1396، منابع مالی برای راه اندازی کانونهای تازه را درنظر نگرفته اند. موضوعی که امیدواریم هرچه زودتر با عنایت های مجلس شورای اسلامی و دولت تدبیر و امید، حل شود.
توجه ویژه ستاد عالی کانونهای فرهنگی و هنری مساجد به روستاها
ستاد عالی هماهنگی و نظارت بر کانونهای فرهنگی و هنری مساجد به منظور توسعه این نهاد در سراسر کشور، توجه ویژه ای به روستاها و عشایر دارد و تاکنون بیش از 13 هزار کانون فرهنگی هنری در روستاهای کشور راه اندازی کرده است. این اقدام به دلیل کمبود نهادهای فرهنگی در روستاها بسیار مهم و ضروری است.
کوتاه سخن اینکه، کانونهای فرهنگی و هنری مساجد که مهر تایید مقام معظم رهبری بر فعالیت های آن خورده است، توانسته جای پای خود را در سطح کشور محکم کند و امروزه مورد تایید علما، روحانیون و مسئولان 2 استان ایران و همچنین مورد توجه و استقبال فزاینده گروه های مختلف مردم از زن و مرد، پیر و جوان، حوزوی و دانشگاهی است. مطمئنا افزایش توجه مسئولان رده بالای کشور به ویژه در دولت و مجلس شورای اسلامی، می تواند موجب فراگیرتر شدن این نهاد انقلابی در سطح کشور و همچنین الگویی برای سایر نهادهای مسجدی شود.
اما نکته پایانی اینکه، مسئولان و مدیران کانونهای فرهنگی و هنری مساجد باید اطلاعرسانی بیشتری درباره ماموریت، اهداف و برنامههای این نهاد مسجدی داشته باشند تا گروههای بیشتری از مردم به ویژه نمازگزاران مساجد از فعالیتها و طرحهای دینی و انقلابی آن استفاده کنند.
نظر شما