خبرگزاری شبستان: عمره مفرده امسال از سوم اسفند سال 89 آغاز شد و آخرین گروه زایران ایرانی روز جمعه 28 مرداد 90مکه مکرمه را به سوی میهن اسلامی ترک کردند. در این دوره در مجموع 777 هزار و 810 زائر ایرانی به سرزمین وحی مشرف شدند که با احتساب کارکنان ستادی سازمان حج و زیارت، این تعداد به 800 هزار نفر رسید.
مسافران سرزمین وحی در 5 هزار و 915 کاروان ساماندهی شده و با 2 هزار و 365 پرواز به عربستان سعودی انتقال یافتند. میهمانان ایرانی در کشور عربستان نیز در 73 هتل در مدینه و 50 هتل در مکه اسکان داشتند. در سال 88 به دلیل شیوع آنفولانزا، 36 هزار زائر بالای 65 سال توفیق تشرف پیدا نکرده بودند که همه آنها در سال 89 به زیارت مشرف شدند و به همین دلیل ضریب سنی بالا، در این سال استثنا بود و زائران نیاز به مراقبت و خدمات بیشتری داشتند.
حج، نشانه های قدرت، امنیت و مدیریت نظام
ایران در سال گذشته با وجود تمام مشکلات منطقه و خیزش بزرگ اسلامی، بیشترین تعداد زائر در عمره را داشته است که این موضوع در صحنه بین الملل نشانه قوت، امنیت و مدیریت نظام و پایبندی و اعتقاد مردم به مسایل دینی است. از این موضوع نیز نباید غفلت کرد که ایران تنها کشوری است که در آن حاکمیت و نظام برای ساماندهی موضوع زیارت و حج مردم، ساختاری اینگونه تعریف کرده است. در کشور ما عالی ترین مقام نظام، یعنی ولایت فقیه برای موضوع حج نماینده ای را تعیین می کنند تا با یک واسطه در جریان مسایل و روند برپایی این فریضه قرار گرفته و دیدگاه ها و انتظارات رهبری در حوزه حج دنبال شود. از سوی دیگر ریاست شورای عالی حج، بر عهده رییس جمهور است و 8 وزیر و تعدادی از روسای سازمانها نیز عضو این شورا هستند تا مسایل در این سطح پردازش شده و چارچوب آن تدوین شود، سپس امورات حج در حوزه ریزتر در قالب وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، به شکلی جدی تر بررسی شده و کلیه آماده سازی ها در یک سازمان مستقل به نام سازمان حج و زیارت به مرحله اجرا درآید. این در حالی است که در هیچ کشور اسلامی دیگری چنین ساختاری وجود ندارد، حتی در عربستان سعودی به عنوان میزبان حج، ساختار مدیریتی و پرداختن به مساله حج تنها در قالب یک وزارتخانه انجام می شود. این موضوع نشان از توجه ویژه نظام به موضوع حج و زیارت دارد که این توجه نیز به دلیل جایگاه، تاثیرگذاری و بازده مساله حج، کاملاً طبیعی است.
مسائل و مشکلات حج در سال گذشته
البته در این زمینه مشکلاتی نیز وجود دارد از جمله مشکلات پروازی که سال گذشته گریبانگیر زائران ایرانی شد. فرودگاههای عربستان در حج تمتع سال گذشته برای بازگشت حجاج دچار مشکلات شدیدی شدند و بر این اساس مسئولان عربستان تصمیم گرفتند برای رفع این مشکل مدت زمان عملیات حج را افزایش دهند. یعنی اگر سال گذشته مدت اقامت زائران حج تمتع در عربستان سعودی متوسط 34 روز بود، تصمیم گرفته شد که این مدت برای کلیه زائران از تمام کشورها به 45 روز افزایش یابد. علی لیالی رییس سازمان حج و زیارت در این رابطه اعلام کرده بود که تلاش می شود تا این مدت برای زائران ایرانی حداکثر 38 روز باشد چرا که تصمیم اخیر عربستان مبنی بر افزایش مدت عملیات حج، زمانی اعلام شد که سازمان حج و زیارت ایران برنامه های خود را درخصوص اسکان زائران در هتل های عربستان تدارک دیده بود و هرگونه تغییر در برنامه موجب بروز مشکلات عدیده ای برای زائران می شد.
استقبال ایرانی ها از زیارت دوره های مکه و مدینه
علاوه بر مسجدالنبی و مسجدالحرام، زائران از زیارت دوره هایی که بعثه مقام معظم رهبری با پشتیبانی ستاد عمره سازمان حج و زیارت برای بازدید از مراکز مهم تاریخی و اثرگذار در تاریخ اسلام، در مکه و مدینه برگزار می کند، نیز استقبال خوبی دارند به گونه ای تعداد این بازدیدها در سال گذشته از 45 هزار نفر نیز گذشت. در این زیارت دوره ها زائران از مناطقی مانند محل تدفین شهدای فخ، منطقه حدیبیه و محل تدوین صلح نامه حدیبیه، عرفات، منی، مشعر، جلب النور، و جبل الثور بازدید می کنند. اماکن زیارتی اطراف مسجدالحرام مانند تصفیه خانه آب زمزم، موزه حرمین شریفین و کارگاه پرده بافی کعبه نیز از جمله دیگر اماکن مهم تاریخی اسلامی است که زایران در عمره از آن بازدید می کنند.
حج عمره علاوه بر آثار معنوی فردی، آثار اجتماعی متعددی در ابعاد مختلف نیز به دنبال دارد تا جایی که شاید بتوان ریشه شکل گیری خیزش های اسلامی در منطقه را نیز در کنگره عظیم حج جستجو کرد. به عبارت دیگر یکی از دلایل بروز و ظهور جنبش ها و خیزش های بزرگ اسلامی از دل حکومت های امنیتی و حتی لائیک این بود که انقلاب اسلامی ایران، در دل مردمان این کشورها امید ایجاد کرد و حضور مسلمانان و مردم کشورهای مختلف و ارتباط آنها با یکدیگر از جمله با زائران ایرانی، واقعیت های بیرون از مرزهای جغرافیایی هر کشور را برای آنها منعکس می کرد. در مراسم حج و عمره امسال نیز مسئولان کشور میزبان چه بخواهند چه نخواهند، بخش عمده ای از زائران مصری، یمنی، بحرینی، تونسی و لبنانی، کسانی هستند که این خیزش ها را اداره و مدیریت کرده یا می کنند و مراسم حج می تواند نقطه عطفی در همدلی و همراهی مسلمانان منطقه باشد. به امید روزی که به فرموده آن یار سفر کرده حضرت روح الله حج، محل بیان مشکلات مسلمانان و هجمه به استکبار و طاغوت باشد.
پایان پیام/
نظر شما