به گزارش خبرنگار شبستان، عباس آخوندی، وزیر راه و شهرسازی در چهارمین همایش ملی روستا و عشایر که در سالن اجلاس سران در حال برگزاری است، گفت: امروز روستاها به شهرها متکی هستند بنابراین خودکفایی و استقلال روستاها به تدریج مورد تردید قرار می گیرد و روستاها به جایی تبدیل می شوند که به دنبال دریافت کمک از سایر مناطق هستند در حالی که روستاها در گذشته تولیدکننده بودند.
وی با بیان اینکه باید برای احیای جایگاه تولیدکننده بودن روستاها فکر جدی بکنیم، گفت: دولتمردان و جامعه روستایی و عشایری باید برای تحقق این موضوع مشارکت داشته باشند.
آخوندی با بیان اینکه منظومه های روستایی را باید مدنظر قرار دهیم از جمله منظومههایی که اتحادشان به تکمیل خدمات منتهی می شود، ادامه داد: در بحث منظومه ها باید به شبکه حمل و نقل روستایی توجه داشته باشیم.
وی با بیان اینکه در حال حاضر 93 درصد جمعیت روستایی از طریق 107 هزار کیلومتر راه روستایی به راه آسفالته دسترسی دارند، افزود: اگر 7 درصد باقیمانده جمعیت روستایی را نیز وارد شبکه حمل و نقل کنیم باید حدود یکصد هزار کیلومتر راه احداث شود و در این مسیر باید اندیشه ای کنیم و نظام حمل و نقل را مورد بازبینی قرار دهیم و نخبگان روستایی و دولت باید در این زمینه اندیشه پایداری ایجاد کنند.
آخوندی با اشاره به برنامه شش توسعه خاطرنشان کرد: در برنامه ششم توسعه پیش بینی شده است 13 هزار کیلومتر راه روستایی جدید احداث شود و در صورت تامین اعتبار، میزان برخورداری جامعه روستایی از راه آسفالته باید به میزان برسد.
وزیر راه و شهرسازی پیشنهاد داد در حوزه راه روستایی باید نسبت به میزان بهره وری راه هایی که احداث می کنیم و افزایش شاخص جمعیت روستایی برخوردار از راه را مورد توجه قرار دهیم.
آخوندی با بیان اینکه در حوزه حمل و نقل 2 بحث مکمل داریم که در اقتصاد روستایی اثرگذار است، تاکید کرد: نظام حمل و نقل کالای کشاورزی و افزایش نرخ بهره وری تولید ملی در حوزه کشاورزی با ایجاد پایانه های مخصوص کالای کشاورزی 2 موضوع مکمل است که در اقتصاد روستایی اثرگذار خواهد بود.
وی افزود: کالاهای کشاورزی به دلیل ماهیت فسادپذیر بودن نیاز به مدل حمل و نقل کالای کشاورزی و پایانه های مخصوص کالای کشاورزی دارند به ویژه این امر در مناطق گرمسیری بیشتر احساس می شود. پایانه مخصوص کالای کشاورزی و نظام حمل و نقل از حلقه های مفقوده در زنجیره ارزش تولید محصولات کشاورزی است.
وی با بیان اینکه در برخی مناطق پایانه های مخصوص کالای کشاورزی را ایجاد کرده ایم، خاطرنشان کرد: اگر این موضوع به سیاست عمومی تبدیل شود و جمعیت روستایی نیز مشارکت داشته باشند حجم اقتصاد قابل توجهی در حمل و نقل کشاورزی خواهیم داشت که هم اشتغالزا است و هم ارزش افزوده بالایی دارد.
آخوندی با بیان اینکه پایانه مخصوص کالای کشاورزی و نظام حمل و نقل کالای کشاورزی را در وزارتخانه پیگیری می کنیم، افزود: اگر بخواهیم این 2 مولفه به جریان ملی تبدیل شود باید مردم و دولت مشارکت کنند.
وی نحوه نگهداری راهها را موضوع دیگر مورد توجه در بخش روستایی عنوان کرد و افزود: داشتن 107 هزار کیلومتر راه روستایی نیازمند نگهداری و تعمیر و بازسازی است که این موضوع نیز از حلقه های مفقوده در نظام سازمان یافته راه ایران است.
آخوندی با بیان اینکه برای راهداری راه روستایی سازمانی ایجاد کرده ایم، افزود: هرچه راه روستایی توسعه یابد نظام راهداری راه روستایی موضوعیت بیشتری خواهد یافت و این در حالی است که تاکنون عمده بحث احداث راه بوده است و نگهداری و ارتقای کیفیت راه.
وزیر راه و شهرسازی با بیان اینکه در خصوص مسایل و مباحث مربوط به توسعه روستایی باید به فهم مشترک برسیم، خاطرنشان کرد: تصور اینکه اقتصاد کشاورزی صرفا به کالای دامی و کالای کشاورزی محدود می شود، تصور درستی نیست چرا که می توانیم از فرصت های گردشگری طبیعی در روستاها نیز استفاده کنیم.
وی با بیان اینکه هرچه به سمت استفاده از گردشگری طبیعی برویم نظام حمل و نقل ایمن روستایی موضوعیت بیشتری می یابد، تاکید کرد: افزایش سطح ایمنی و ارتقای کیفیت نگهداری راه روستایی در گردشگری طبیعی اهمیت زیادی دارد و همه اینها مستلزم داشتن بودجه و نگاه مجدد به تامین منابع مالی است.
آخوندی مسکن و طرح هادی روستاها را از دیگر موارد مورد توجه عنوان کرد و افزود: از 46 بخشی که پیرامون تهران وجود دارد ساکنان 42 بخش محل کارشان در تهران و کرج است و سکونتگاه های آنها در مناطق روستایی قرار دارد بنابراین داشتن نظام حمل و نقل یکپارچه بین حومه و شهرهای بزرگ ضرورت می یابد.
آخوندی با بیان اینکه نظام حمل و نقل حومه و حمل و نقل ریلی در برنامه ششم توسعه پیش بینی شده است، تاکید کرد: داشتن نظام حمل و نقل یکپارچه بین شهرهای بزرگ و حومه یک نکته مهم است که می تواند در ارتقای کیفیت زندگی در روستاها و نظام برنامه ریزی مسکن در شهرها موثر باشد.
وی در توضیح طرح های هادی روستایی گفت: امروز 37 هزار روستای ایران دارای طرح هادی است.
وزیر راه و شهرسازی خاطرنشان کرد: بازنگری در طرح های هادی باید منظومهوار پیش رود نه به صورت تک روستایی و در بازنگری طرح های هادی باید تاثیر روستاها بر روی هم نیز مورد بررسی قرار بگیرد.
آخوندی با بیان اینکه طبق برنامه ششم توسعه سالانه باید 200 هزار واحد مسکن روستایی نوسازی شود، افزود: احداث 13 هزار و 500 کیلومتر راه روستایی جدید نیز در برنامه ششم توسعه پیش بینی شده است.
نظر شما