به گزارش خبرنگار سیاست خارجی خبرگزاری شبستان، پس از بر سرکار آمدن دونالد ترامپ در آمریکا واکنش های غیر منطقی او در مقابل برجام قابل پیش بینی بود و حالا این پیش بینی ها به واقعیت پیوسته و او دم از خروج آمریکا از این معاهده بین المللی می زند.
این مساله با واکنش طرفین حاضر در ۵+۱ هم مواجه شده و همه طرفین بر لزوم حفظ برجام تاکید کرده اند اما مقامات کشورمان واکنشی منطقی تر و البته سخت تر نشان داده اند.
در آخرین اظهارات، رئیس مجلس شورای اسلامی گفت: تا وقتی که منافع ما در برجام تأمین شود ما آن را قبول داریم.
علی لاریجانی که امروز (چهارشنبه، 12 مهرماه) به استان فارس سفر کرده است، پس از زیارت حرم مطهر حضرت شاه چراغ (ع) در جمع خبرنگاران گفت: وقتی یک مذاکرات طولانی انجام شده و نهایتاً توافقی حاصل شده که جنبه بینالمللی پیدا کرده و به مصوبه شورای امنیت مستند شده است بنابراین پروژه مذکور تمام شده و اگر بحثی میخواهد انجام شود باید موضوع جدید مطرح شود که مشاهده شود آیا طرفین مایل به مذاکره هستند یا نه.در موضوع هستهای مذاکرات ما پایان پذیرفته و حرفهایی که آمریکاییها میزنند بیشتر برای یک نوع چانهزنی است که بتوانند امکان بیشتری برای خودشان فراهم کنند، البته مسیر اشتباهی طی میکند. تا جایی که با مسئولان اروپایی مذاکره داشتهام استنباط میکنم آنها نیز اشکال در روش سیاسی آمریکا را درک کردهاند و صراحتا میگویند ما مستقلا تصمیم میگیریم و معتقدند که برجام باید وجود داشته باشد البته در عالم سیاست باید این موضوعات را به صورت لحظه ای رصد کرد. ما در برجام منافعی تعریف کردهایم که تا وقتی آن منافع تأمین شود ما برجام را قبول داریم لکن اگر طرف مقابل به برجام پایبند نباشد و به منافع ما لطمه زند آن موقع ما باید ما به ازای آن را در نظر بگیریم.
علاوه براین، در حاشیه جلسه امروز هیات دولت محمد نهاوندیان معاون اقتصادی رئیس جمهور در پاسخ به پرسشی در خصوص واکنش ایران در صورت خروج آمریکا از برجام گفت: این مسئله ای است که با ملاحظه همه جانبه در بالاترین سطح تصمیم گیری خواهد شد. وی ادامه داد: خوشبختانه در قانون مصوب مجلس و در تدابیری که قبلا هم اندیشیده شده پیش بینی واکنشهای مناسب و قاطع کاملا دیده شده، اما نباید به استقبال برخی از احتمالات نامناسب رفت و باید با هوشیاری کامل مسئله را رصد کرد. در عین حال واکنشهای دیگر بازیگران صحنه به خصوص دیگر اعضای ۱+۵ و شرکای اصلی اقتصادی ما در دنیا در این رابطه بسیار مهم است و شرکای اصلی اقتصادی ما در دنیا در این رابطه نقش به سزایی دارند.
در همین حال، معاون مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا با بیان اینکه برجام یک توافق دوجانبه نیست، گفت: اروپا برای حفظ توافق هستهای از هیچ تلاشی دریغ نمیکند.
طبق ترجمه ایسنا از رویترز، توافق هستهای یک توافق دوجانبه نیست، بلکه توافقی چندجانبه است. ما اروپاییها تمام تلاش خود را برای اطمینان از حفظ این توافق انجام میدهیم.
اما مقامات آمریکایی همچنان بر طبق ناسازگاری با برجام می کوبند. هیتر نوئرت، سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا در نشست خبری روز سهشنبه خود درباره سخنان جیمز ماتیس وزیر دفاع این کشور در پشتیبانی از توافق هستهای با ایران و اینکه برجام منافع ملی آمریکا را تامین میکند، گفت: وزیر ماتیس یکی از بسیار افرادی است که به رئیسجمهور درباره ایران مشاوره و اطلاعات میدهد. رئیسجمهور اطلاعات زیادی در این زمینه دریافت میکند. 12 روز فرصت داریم تا بار دیگر دستورالعملهای مورد نیاز را در زمینه برجام مشخص کنیم.
نوئرت با تکرار ادعاهایی بیاساس علیه کشورمان افزود: از دیدگاه دولت آمریکا ایرادی که به برجام وارد میشود، این است که رفتارها و عملکرد بد ایران را در نظر نمیگیرد. رکس تیلرسون، وزیر امور خارجه در سخنانی که در مجمع عمومی سازمان ملل بیان کرد، بسیار در این زمینه سخن گفت. هر جا پای دولت ایران در میان است رویدادهای پردردسری در آن نقطه از زمین اتفاق میافتد. دولت ترامپ چنین خطراتی را برجستهسازی میکند و رفتار بد دولت ایران را در مجموع مدنظر قرار میدهد.
به گزارش شبستان، همه این ها در حالی است که تنها چند روز تا 15 اکتبر برای رئیس جمهور آمریکا فرصت باقی است تا پایبندی ایران به توافق هستهای را در گزارش خود به کنگره تائید کند.
نظر شما