به گزارش خبرگزاری شبستان : قرآن کریم در آیه 59 از سوره مبارکه نساء می فرماید: «يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا أَطِيعُوا اللَّهَ وَأَطِيعُوا الرَّسُولَ وَأُولِي الْأَمْرِ مِنْكُمْ ۖ فَإِنْ تَنَازَعْتُمْ فِي شَيْءٍ فَرُدُّوهُ إِلَى اللَّهِ وَالرَّسُولِ إِنْ كُنْتُمْ تُؤْمِنُونَ بِاللَّهِ وَالْيَوْمِ الْآخِرِ ۚ ذَٰلِكَ خَيْرٌ وَأَحْسَنُ تَأْوِيلًا؛ ای کسانی که ایمان آورده اید خدا را اطاعت کنید و از رسول و اولوالامر خود (جانشینان پیامبر) اطاعت کنید. پس اگر درباره چیزی نزاع کردید آن را به حکم خدا و پیامبر ارجاع دهید. اگر به خدا و قیامت ایمان داری، این بهتر و پایانش نیکوتر است.»
در آیه اطاعت از اولوالامر آمده، ولی به هنگام نزاع، راجع به آنان مطرح نشده است؛ بلکه تنها مرجع حل نزاع، خدا و رسولش معرفی شده اند. این نشانه آن است که اگر در شناخت اولوالامر و مصداق آن نیز نزاع شد، باید به خدا و رسول مراجعه شود. اگر همه فرقه ها، قرآن را مرجع می دانستند اختلاف ها، حل و وحدت و یکپارچگی حاکم می شد.
جابربن یزید جعفی گوید: از جابربن عبدالله انصاری شنیدم که می گفت: «وقتی خدای تعالی بر پیامبرش این آیه را فرو فرستاد (يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا أَطِيعُوا اللَّهَ وَأَطِيعُوا الرَّسُولَ وَأُولِي الْأَمْرِ مِنْكُمْ ۖ)عرض کردم یا رسول الله! خدا و رسولش را شناخته ایم اما اولوالامری که خداوند طاعت آن ها را مقرون طاعت خود کرده، چه کسانی هستند؟»
فرمود: «ای جابر! آن ها جانشینان من و ائمه مسلمین پس از من هستند. اول ایشان علی ابن ابی طالب(ع) است و بعد از او حسن و حسین وعلی ابن الحسین ومحمد بن علی که در تورات به «باقر» معروف است و تو ای جابر او را خواهی دید. پس آن گاه که او را دیدار کردی سلام مرا به او برسان.»
«و پس از او جعفربن محمد و موسی بن جعفر و علی بن موسی و محمد بن علی و علی بن محمد و حسن بن علی علیهم السلام، ائمه مسلمین خواهند بود و پس از حسن بن علی (ع)، فرزندش– که هم نام و هم کنیه من است - حجت خدا در زمین و بقیّت او در بین عبادش، امام مسلمین خواهد بود. او کسی است که خدای تعالی مشرق و مغرب زمین را به دست او بگشاید. او کسی است که از شیعیان و اولیائش غایب شود، غیبتی که بر عقیده به امامت او باقی نماند، مگر کسی که خداوند قلبش را به ایمان امتحان کرده باشد.» (1)
در حدیثی دیگر رسول اکرم (ص) پس از ذکر اسامی ائمه معصومین علیهم السلام برای جابر، به وی فرمود: «ای جابر! آنان جانشینان و اوصیا و اولاد وعترت من هستند؛ کسی که ایشان را اطاعت کند مرا اطاعت کرده و کسی که از آنان سرپیچی کند مرا سرپیچی کرده و کسی که ایشان را یا یکی از آنان را انکار کند مرا انکار کرده است.»(2)
پیامبر اعظم صل الله علیه وآله درباره لزوم اطاعت از قائم آل محمد صل الله علیه وآله فرمود:« قائم از فرزندان من است. شمائل او شمائل من، روش او روش من است. مردم را بر آیین و دینم بدارد و آن ها را به کتاب پروردگار فراخواند. کسی که او را اطاعت کند مرا اطاعت کرده و کسی که از او نافرمانی کند مرا نافرمانی کرده است. کسی که او را در دوران غیبتش انکار نماید، مرا انکار نموده، کسی که او را تکذیب کند مرا تکذیب کرده و کسی که او را تصدیق نماید؛ مرا تصدیق نموده است. از کسانی که گفتار مرا درباره او انکار و تکذیب می کنند و از کسانی از امتم که مردم را از طریقه او گمراه می سازند، به خداوند شکایت می برم.» (3)
پی نوشت ها؛
1.کمال الدین و تمام النعمة، ج1، ص253
2.همان
3.همان، ج 2، ص 411
پرتویی از آیه های مهدوی حجت الاسلام قرائتی
نظر شما