به گزارش خبرگزاری شبستان از قم، حجت الاسلام و المسلمین اسدالله کریمی استاد حوزه و دانشگاه در جلسه توانمندسازی مسئولان خواهر کانون های فرهنگی هنری مساجد استان قم با اشاره به بحث مخاطب شناسی تصریح کرد: مربی باید روحیه متربی را بشناسد و این از اصول روانشناسی است چرا که انسان ها با یکدیگر متفاوت هستند.
وی با اشاره به ادله قرآنی در این خصوص افزود: وقتی پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله به رسالت مبعوث شدند خطاب شد که «مردم را با حکمت به دین خدا دعوت کن» و این حکمت همان مخاطب شناسی است چرا که برای انتقال محتوا به مخاطب باید با احوال و روحیات وی آشنا بود.
حجت الاسلام و المسلمین کریمی ادامه داد: کار شما همانند پزشکی می ماند که میخواهد نسخه ای را تجویز کند که برای این امر ابتدا باید وضعیت حال بیمار خود را رصد کند تا بتواند بر اساس آن دارویی تاثیرگذار تجویز کند، ما نیز باید ابتدا احوال مخاطب خود را بشناسیم.
وی مخاطب و مستمع در کانون های مساجد را به سه دسته تقسیم و تصریح کرد: مخاطب ما یا تشنه است که دنبال محتوا می گردد و کار ما تنها ارائه محتوا به اوست اما دسته دوم مخاطبین ما افرادی بی تفاوت هستند که ابتدا باید آنها را تشنه کنیم تا بتوانیم مطالب را به آنها ارائه دهیم.
این استاد حوزه و دانشگاه از مخاطب مخالف به عنوان سومین دسته از مستمعین یاد کرد و افزود: این دسته نه بی تفاوت و نه تشنه است بلکه در مقابل ما موضع نیز می گیرد که البته در کانون های مساجد با این دسته کمتر مواجه هستیم.
وی تاکید کرد: در مواجهه با مخاطب مخالف باید با مدارا با آنها برخورد کنیم تا کمکم تشنه محتوا شوند و بتوانیم محتوا را به آنها انتقال دهیم.
حجت الاسلام و المسلمین کریمی در ادامه به عناصر مخاطب شناسی اشاره کرد و افزود: توجه به سن مخاطب یکی از نکاتی است که مربی باید به آن توجه داشته باشد شناخت گروههای سنی باعث می شود تا ما در تربیت مخاطب موفق تر عمل کنیم.
وی شناخت جنسیت، توجه به ملیت ها و قومیت ها، همچنین توجه به ظرفیت و درک افراد و همچنین دستهبندیهای اعتقادی را از دیگر عناصر عنوان کرد که در خصوص مخاطب شناسی باید به آن توجه شود.
حجت الاسلام و المسلمین کریمی در ادامه به تشریح شناخت گروههای سنی پرداخت و افزود: یکی از گروه های سنی کودکان هستند. کودک بیش از آنکه به گفتار مربی توجه کند به رفتار وی توجه دارد تا دقیقا اعمال وی را در زندگی خود اجرا کرده و از آن الگو بگیرد.
این محقق و پژوهشگر به ادبیات مناسب در برخورد با کودکان اشاره و تصریح کرد: ادبیاتی که ما در برخورد با کودک استفاده می کنیم باید برای کودک شیرین، گویا و موجز باشد تا بتوانیم ازعملکرد خود نتیجه بگیریم.
وی توجه به عواطف کودکان را از دیگر نکات پراهمیت در مواجهه با کودک عنوان کرد و افزود: کودک مربی را به عنوان منبع محبت برای خود تلقی می کند و باید برای جذب و تربیت کودک با محبت برخورد کرد.
حجت الاسلام و المسلمین کریمی در ادامه به گروه سنی نوجوانان و جوانان اشاره کرد و اظهارداشت: عمده فعالیت ما در کانون ها در خصوص این گروه سنی است گروهی که از نظر شخصیتی فوق العاده حساس و بسیار جستجوگر هستند.
وی ادامه داد: یکی از نکاتی که باید در برخورد با نوجوان به آن توجه کرد این است که برای جذب آنها باید با مطالب روز آشنا بوده و مطالب و مباحث روز را به آنها ارائه کرد.
استاد حوزه و دانشگاه در پایان با اشاره به حساسیت این گروه سنی تصریح کرد: نوجوان نیازهای متنوعی دارد چرا که درسنی قرار گرفته که از کودکی جدا شده و وارد مرحله جدیدی از زندگی میشود. نوجوان آرمان گرا و مطلوب اندیش است و نیازبه حمایت و هدایت دارد.
این بحث ادامه دارد...
نظر شما