به گزارش خبرنگار شبستان، دکتر سیدعباس صالحی، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی امروز سوم مهر در نخستین کنفرانس مطبوعاتی خود با اهالی رسانه ضمن خوشامدگویی به خبرنگاران گفت: هفته دفاع مقدس را گرامی میداریم، ایران مدیون آن حماسهسازان بوده، هست و خواهد بود. یاد محرم حسینی که همراه با شور و شعور دینی و انسانی است را گرامی میداریم.
دکتر صالحی بیان کرد: در این جلسه به شما تمام آنچه را که در مدت یک ماه در وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی انجام شده، عرضه میکنم. رسانهها روح دموکراسی هستند و مسئولان باید به رسانهها بگویند که چه کردند تا در معرض داوری قرار بگیرند، رسانه چشم بیدار و ناظر هوشیار مسئولان است. ما مسئولان هر مقدار و هرچه بیشتر خود را در معرض این قضاوت قرار دهیم بیشتر بهرهمند میشویم. در این یک ماه اصل کار بنده معطوف به برنامهای بود که به مجلس دادم.
وی ادامه داد: برنامهای که به مجلس از ناحیه وزرا داده میشود، دو گونه است؛ برنامهای برای رأی اعتماد ارایه میشود و گونه دوم برنامهای است که ارایه میشود تا عمل شود. نگاه بنده و برداشت شخصی من از قانون، شریعت و اخلاق این است که مجلس به عنوان رأی اعتمادی که میدهد بر اساس معاهدهای رأی میدهد و باید به آن برنامه به عنوان عمل نگاه کرد. بعد از رای اعتماد نظرات اصلاحی که میتوانست به عنوان نظرات اصلاحی مکمل باشد را دریافت کردم و مستندسازی با اسناد بالادستی صورت گرفت و ویرایش نهایی انجام شد.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی با بیان اینکه سه هدف، 9 مسئله و 40 برنامه در وزارت ارشاد در دولت دوازدهم داریم، عنوان کرد: شعار ما گفتوگو، حقوق و هویت فرهنگی است؛ این 40 برنامه در سه بسته قرار دارد. بسته اول که هویت ایرانی اسلامی است شامل 2 مسئله و 9 برنامه است، تولید و مصرف فرهنگی بسته دوم است که در آن 4 مسئله و 19 برنامه قرار دارد، بسته سوم مناسبات فرهنگی، هنری و رسانهای بینالمللی با سه مسئله و 12 برنامه است. کلید اقدامات این سه بسته مشتمل بر 40 برنامه در وزارت فرهنگ زده شده است. به همه معاونتها، سازمانها و مدیریتهای وزارت ارشاد نامههایی ارسال شده و مسئولیت هر کدام در این برنامهها ستاره زده شده است که آنها اقدامات خود را متناسب با برنامههای ما و عملکرد خود ارایه کنند.
دکتر صالحی اظهار داشت: امیدوارم از این مسیر که طی میکنیم برای تحقق اهداف دولت دوازدهم به 3 تا 5 اقدام اساسی برای دوره چهارساله برسیم. امیدوارم تا پایان مهر بسته برنامه و اقدامات ما کامل شود و عملا این 40 برنامه با اقداماتی که در دولت دوازدهم میتواند شکل گیرد، مشخص شود. امیدوارم تعهدات ما نسبت به حوزه فرهنگی، هنری و رسانهای و همچنین تعهدات ما نسبت به مجلس برای ما تعیین شود.
وی با اشاره به اینکه برنامه صدروزه در وزارت ارشاد اقدام دوم بنده در این یک ماه بوده است، گفت: دکتر روحانی هم در دولت یازدهم و هم در این دولت تأکید داشتند که در هر وزارتخانهای یک برنامه صدروزه برای مشخص شدن اقدامات در هر وزارتخانهای اتفاق افتد. ما یک بسته صدروزه آماده و ارسال کردیم و به اجرای این بسته در چند حوزه ارایه شده از جمله بهبود فضای کسب و کار فرهنگی، هنری و رسانهای متعهد هستیم به عنوان مثال شناسایی قوانین، مقررات و ساختارهایی که مانع کسب و کارند، ضروری است. شناسایی نخبههایی که در کسب و کار فرهنگی و هنری و رسانهای ایجاد اختلال میکنند، ضرورت دارد.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی با بیان اینکه بخش دیگری از اقدامات ما در حوزه شفافسازی است، عنوان کرد: در این حوزه در وزارت فرهنگ اقداماتی در 100 روز پیشبینی شده است. انتشار تمام بودجه، فعالیتها، رویدادها و برنامههایی که در وزارت ارشاد اتفاق میافتد را در دستور کار داریم. حوزه دوم در بسته شفافسازی فراهم کردن امکان انتشار عام قراردادهای ارشاد و سازمانهای دیگر است، اینکه قرارداد مخفی نداشته باشیم و امکان انتشار قراردادها را فراهم کنیم. مردم حق دارند بدانند که وزارت ارشاد با چه کسانی ارتباط حمایتی و کاری دارد. بستهای در حوزه شفافیتهای حمایتی و غیر حمایتی داریم که در این 100 روز آغاز شده است.
دکتر صالحی، با بیان اینکه گفتوگوی فرهنگی، هنری و رسانهای بخشی از شعار من در دوره اخیر در وزارت فرهنگ است، گفت: بر این اساس دبیرخانه گفتوگوی فرهنگی هنری و رسانهای تشکیل شد؛ ما گرفتار فقر گفتوگو هستیم. داخل اصحاب فرهنگ در ارتباط اصحاب فرهنگ با رسانه و ارتباط اصحاب فرهنگ با کنشگران امنیت، دین، اقتصاد و سیاست فقر گفتوگو وجود دارد؛ گفتوگو یک شعار محوری برای این دوره است. دبیرخانه گفتوگوی فرهنگی هنری و رسانهای شروع به کار کرده است.
دکتر صالحی با بیان اینکه تمرکززدایی دولتی و جغرافیایی در بسته 100 روزه وزارت فرهنگ است، عنوان کرد: حضور جدیتر و قاطع نمایندگان صنوف و تشکلهای فرهنگی هنری، شورای سیاستگذاری در معاونتها، سازمانها و مدیریتهای فعال وزارت ارشاد ضروری است. استفاده از مراکز استانی و شهرستانی در تصمیمگیریها و دخیل کردن استانها در تصمیمگیریهای ملی در دستور کار ماست. برنامه 100 روزه به ما کمک میکند اولین پایهریزیها را انجام دهیم و جلو برویم.
وی تصریح کرد: مشورتگیریهایی در یک ماه اخیر صورت گرفت، وقت وزیر صرف جلسات میشود، با این حال سعی کردم مشورتهای فردی و جمعی داشته باشم. ما مسئولان باید یاد بگیریم بیشتر بشنویم، شنیدن به ما بیشتر در اداره کشور کمک میکند. در همه حوزههای فرهنگی، هنری و رسانهای 5 تا 7 نفر از شاخصهای آن حوزه را مشخص کردیم و دوستان زحمت کشیدند با آنها مصاحبه انفرادی انجام دادند، بدین ترتیب در تمام حوزهها اعم از نقاشی، خط، موسیقی، مجسمهسازی و سینما و رسانه با پیشکسوتان گفتوگو شد، گفتوگوی آنها پیاده شد و من آنها را شنیدم، برخی گفتوگوها یک ساعت و برخی دیگر سه ساعت بود. بزرگان هر حوزه نقطهنظرات خود را بیان کردند و من همین جا از آنها تشکر میکنم.
دکتر صالحی با بیان اینکه انسجامگرایی اقدام چهارمی است که در این یک ماه در وزارت فرهنگ رخ داد، گفت: وزارت فرهنگ 10 حوزه فعالیتی دارد که این 10 حوزه در هر بخش، معاونتها و مدیریتهایی دارند که کار میکنند. در بخش فرهنگ، معاونت فرهنگی، نهاد کتابخانههای عمومی، انجمن مفاخر و شورای فرهنگ عمومی را داریم. در حوزه هنر معاونت هنری و سازمان سینمایی را داریم. سازمان حج و زیارت، کانون فرهنگی هنری مساجد و بنیاد امام رضا (ع) از جمله سازمانهای ما در حوزه دینی هستند. در حوزه رسانه معاونت مطبوعاتی، موسسه ایران و خبرگزاری ایرنا را داریم. در بخش پژوهشگاه فرهنگی، پژوهشگاه فرهنگ، هنر و ارتباط، در بخش آموزشگاه موسسه آموزشگاههای کاربردی فرهنگ و هنر و مدرسه ملی سینما را داریم. صندوق اعتباری هنر، صندوق هنرمندان پیشکسوت و موسسات تکمنظوره و چندمنظوره در حوزه حمایتها و سازمان اوقاف نیز در حوزه وقف است؛ این 10 حوزه در درون خود انسجام کافی ندارند، مناسبتهای همافزایانه کم است، انسجام فرارشتهای کم است.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی با بیان اینکه انسجام درونحوزهای، میانحوزهای و فراحوزهای در وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی کم است، عنوان کرد: 10 کارگروه داخلی برای افزایش انسجام در وزارت فرهنگ شروع به کار کردند که بتوانیم انسجام درون حوزهای، میانحوزهای و فراحوزهای را کامل کنیم.
وی تصریح کرد: نگاه بنده این بود که ماه اول را به شناسایی، تدوین و تنقیح برنامه خود برای وزارت ارشاد اختصاص دهم و ماه دوم را برای استقرار معاونتها، مدیریتها و مجموعهها. دو رویکرد وجود دارد که هر کدام ادله خود را دارد، در رویکرد اول آدم انتخاب میکنیم و آدمها برنامه میآورند و کار میکنیم. رویکردی که بیشتر میپسندم و با آن جلو آمدم رویکرد دوم است، اینکه وزارت فرهنگ را بیشتر بشناسم، از مشورتهای دیگران برای افزایش شناخت استفاده کنم، برنامهام را تحلیل، تقنیح و مشخصسازی کنیم، سپس سراغ این بروم که برای این برنامهها چه آدمهایی مناسبترند.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی با اشاره به اینکه نه تغییر ارزش است و نه ثبات، اظهار داشت: برنامه و کارکرد ارزش است، اعتقاد من این نیست که تغییر حتما خوب است همانطور که معتقد نیستم ثبات ارزش است. در برنامه و کارکرد گاه ممکن است افراد جدید بیایند و وارد صحنه مدیریتی شوند. گاهی نیز ممکن است همان افراد قدیم که به رویکردها نزدیک هستند با انرژی تازه در صحنه مدیریت باشند. تا این مرحله بنده صرفا در مسیری که کار کردم گزارش دادم، تلاش دادم صادق باشم و حرف نادرستی نزنم، تلاش میکنم که صداقت را فدای سیاست نکنم. تاکنون تلاش کردم از محیط شناخت پیدا کنم و با مشورت از نقطه نظرات دیگران آگاه شوم. از هیچ انتقادی ولو گزنده ناراحت نمیشوم، ما مسئولان باید سعه صدر و تحمل خود را بالا ببریم حتی اگر انتقادات کمی غیرمنصفانه باشد زیرا این تمرین و شروع یک زندگی با عقل جمعی است؛ مسئولان باید این را بیشتر یاد بگیریم.
رفتارهای غیرقانونی در حوزه فرهنگ و هنر قابل توجیح نیست
سید عباس صالحی در پاسخ به این سئوال که رویکرد وزارتخانه در مواجه با برخوردهای غیرقانونی در حوزه ی هنر بویژه فعالیت های حوزه ی چیست، تاکید کرد: کشور را باید با قانون اداره کرد. این تعبیری که بارها مطرح کردم که قانون بد بهتر از بی قانونی است، معیار بارز اداره ی اجتماعی است.
وی با بیان اینکه هیچ رفتار غیرقانونی با هیچ منطقی قابل توجیح نیست، ادامه داد: رویکرد من این است که قانون، باید مبنای عمل همه باشد و بر این اساس گفت و گوهای پیوسته ای درباره ی حوزه های مختلف داشته ایم که امیدواریم به نتیجه برسد و بتوانیم بر این اساس، از برنامه های فرهنگی و هنری حمایت کنیم.
تعامل با رسانه ها، رویکرد وزارتخانه است
صالحی در پاسخ به یک انتقاد مبنی بر عدم پاسخگویی وی در یک ماهه ی گذشته، توضیح داد: سی روز گذشته را به شناخت حوزه های مختلف وزارتحانه اختصاص دادم و برای اینکه اطلاعات دقیقی از برنامه ها و فعالیت ها به دست بیاورم، مصاحبه ای انجام ندادم. رویکرد من در معاونت فرهنگی تعامل با رسانه ها بوده است و این رویکرد در دوران وزارتخانه ادامه خواهد داشت.
لغو یک مجوز هم غلط است
وزیر ارشاد درباره ی اینکه گاهی خبر توقیف کنسرت های موسیقی مورد شانتاژ خبری واقع می شود، گفت: رسانه ها باید وزن هر خبر را تعیین کنند و بر مبنای آن به جریان سازی یک موضوع ورود داشته باشند. همانطور که می دانید تعداد لغو مجوزها نسبت به تعداد کل اجراها عدد کوچکی است، اما معتقدم که لغو حتا یک مجوز کنسرت هم غلط است.
وی یادآور شد: باید بدانیم مردم، اعم از تولید کننده و مصرف کننده ی کالاهای فرهنگی و هنری؛ نظام حاکمیت را به نظام یکپارچه می شناسد و نه به شخص. بر این اساس نباید اقداماتی انجام شود که به ماهیت نظام لطمه بخورد. ما مسئولین باید گرفتاری های خودمان را با گفت و گوهای درونی حل کنیم تا مردم چه تولید کننده و چه مصرف کننده؛ گرفتار این گونه مشکلات نباشند.
وزیر ارشاد در پاسخ به پرسشی درباره ی مشکلات برگزاری نمایشگاه کتاب در مجموعه ی شهر آفتاب، توضیح داد: در سال اول برگزاری نمایشگاه با توجه به نوپایی مجموعه مشکلات قابل اغماض بود اما شرایط زیر ساختی شهر آفتاب مشکلاتی دارد که برای نمایشگاه امسال مناسب نبود. ما نگاه خود را در ایام نمایشگاه و بعد از آن به مسئولین شهرِ آفتاب منتقل کرده ایم و قرار است اقدامات مناسبی در این باره انجام شود. اگر تا پایان مهرماه زیر ساخت های لازم در شهر آفتاب تدارک دیده نشود، برای محل برگزاری دوره ی آتی نمایشگاه کتاب؛ تصمیم دیگری خواهیم گرفت.
نظر شما