به گزارش خبرگزاری شبستان به نقل از الجزیره، کردهای اقلیم کردستان عراق امروز(دوشنبه سوم مهر) درحالی رای دادن به همه پرسی استقلال کردستان به پای صندوق های رای می روند که عراق و کشورهای منطقه ای و بین المللی با این همه پرسی مخالف هستند.
بیش از پنج میلیون نفر می توانند در این همه پرسی که در چهار استان اربیل، دهوک، سلیمانیه و حلبچه و همچنین استان های کرکوک و مناطق دیگر این اقلیم و دولت مرکزی برگزار می شود، شرکت کنند و فرآیند رای گیری از صبح امروز در سایه تدابیر شدید امنیتی نیروهای کرد به خصوص در اطراف مراکز رای گیری آغاز شده است.
بارزانی: همه پرسی به معنای استقلال سریع نیست
«مسعود بارزانی» رئیس اقلیم کردستان عراق شب گذشته (یکشنبه دوم مهر) در همایش مطبوعاتی در اربیل گفت: تهدیدها هرگز باعث نمی شود که از برگزاری همه پرسی منصرف شویم.
بارزانی گفت: هرگز به شراکت شکست خورده با بغداد برنمی گردیم . وی عراق را یک دولت مذهبی فرقه گرا نه یک دولت دموکرات عنوان کرد.
وی ادامه داد: همه پرسی به معنای استقلال سریع نیست، تنها آغازی برای مذاکرات جدی با بغداد برای مشکلات موجود از جمله مرزها و نفت است.
رئیس اقلیم کردستان گفت: به نیروهای پیشمرگه کرد که کنترل کرکوک را به دست دارند، دستور داده شده است که به هیچ تحریکی که با هدف تعطیلی همه پرسی است، پاسخ ندهند؛ اگرچه درصورت حمله نیروهای پیشمرگه از خودشان دفاع خواهند کرد.
تغییر نظر دو جبهه کرد
خبرنگار الجزیره اعلام کرد: جنبش تغییر و جماعت اسلامی در کردستان عراق حمایت خود را از رای دادن به همه پرسی اعلام کردند و از اعضای خود خواستند تا رای «آری» بدهند. این درحالی است که این دو گروه ضد همه پرسی بودند؛ اما ساعاتی پیش مواضع خود را تغییر دادند.
دولت عراق خواستار تحویل تمامی مرزها و فرودگاه ها از سوی اقلیم کرد شد
شورای وزیران امنیت ملی عراق به ریاست «حیدر العبادی» نخست وزیر عراق در بیانیه ای از اقلیم کردستان خواستند تا گذرگاه های مرزی و فرودگاه ها و نفت را به دولت فدرال تحویل دهند.
در این بیانیه آمده است که ورودی ها و گذرگاه های مرزی متعلق به دولت فدرال است؛ همچنین نفت براساس قانون اساسی عراق، ثروت همه ملت عراق است.
این بیانیه می افزاید: دولت عراق از اقلیم کردستان می خواهد تا همه ورودی ها و گذرگاه های مرزی از جمله فرودگاه را دولت فدرال بدهد و از کشورهای همسایه و کشورهای جهان خواسته است به صورت انحصاری درباره پرونده گذرگاه ها و نفت با دولت عراق تعامل کند.
در این بیانیه آمده است: دولت عراق هرگز درباره مسئله همه پرسی و نتایج غیرقانونی آن مذاکره و گفتگو نمی کند و از اقلیم کردستان می خواهد تا به راه درست بازگردند. دولت عراق همه وظایف قانونی خود را با همه ابزار و وسایل قانونی نسبت به مناطق این کشور به خصوص دفاع از وحدت و حاکمیت عراق و امنیت و ثبات ملتش ادا می کند.
هشدار العبادی نسبت به برگزاری همه پرسی
«حیدر العبادی» نخست وزیر عراق در سخنرانی تلویزیونی نسبت به پیامدهای وخیم برنامه همه پرسی هشدار داد و اعلام کرد: ای همه پرسی به متلاشی شدن اتحاد عراق منجر می شود.
العبادی تاکید کرد: هرگز با همه پرسی و نتایج آن برخوردی نمی شود، زیرا این تصمیم با قانون اساسی و همزیستی مسالمت آمیز مغایرت دارد.
وی افزود: دولت عراق برنامه هایی برای حفظ وحدت کشور و منافع همه شهروندان عراقی دارد.
بغداد همچنین از مقامات ایرانی خواست که پرواز هوایی به فرودگاه های بین المللی در اربیل و سلیمانیه را متوقف کند.
رئیس پارلمان عراق همهپرسی کردستان را از نظر قانونی بی اثر دانست
سلیم الجبوری، رئیس پارلمان عراق تاکید کرد نتیجه همهپرسی اقلیم کردستان هیچ اثر قانونی نخواهد داشت و گفت ما میخواهیم با کردها در میهنی واحد باقی بمانیم.
درخواست جبهه ترکمان از ساکنان کرکوک برای عدم مشارکت در همه پرسی
«حسن توران» رهبر جبهه ترکمان در کرکوک در گفتگوی مطبوعاتی اعلام کرد: همه نهادها و موسسه های دولت فدرال و قوه قضاییه عراق این همه پرسی را غیرقانونی می دانند و با وجود تحریم این همه پرسی از سوی ترکمن ها، مراکز رای گیری در مناطق و مدارس ترکمان در کرکوک باز شده است.
توران از همه ساکنان این استان خواست تا در این همه پرسی مشارکت نکنند و ما هرگز نتایج آن را به رسمیت نمی شناسیم. زیرا این همه پرسی روح تفرقه را بین فرزندان این استان که تمایل به همزیستی مسالمت آمیز دارند، گسترش می دهد.
وی افزود: ما بارها از دولت فدرال خواستیم از مناطق ما حمایت و حفاظت کند و نیروهای فدرال را برای ایجاد امنیت در مناطق ترکمن نشین اعزام کند.
تعطیلی در کرکوک همزمان با همه پرسی
شورای استان کرکوک در بیانیه ای اعلام کرد: همه نهاد های دولتی امروز دوشنبه همزمان با آغاز همه پرسی اقلیم کردستان تعطیل است .
سید عمار حکیم همه پرسی را خنجری مانند داعش برای عراق دانست
سید عمار حکیم رئیس ائتلاف ملی عراق با تاکید بر اینکه ملت کردستان بیشترین ضرر را از همه پرسی اقلیم می بیند، گفت:ما درحال حاضر در قلب نبرد با خنجرهای داعش هستیم و اکنون باید با خنجر همه پرسی نیز روبه رو شویم. صبر ما زیاد است و تلاش های زیادی برای راضی کردن رهبران کُرد در خصوص عمل به قانون اساسی انجام دادیم، اما تحمیل عقیده به صورت فردی به نتیجه نخواهد رسید و همگان احساس خواهند کرد که ملت کردستان اگر به سمت همه پرسی حرکت کند بیشترین ضرر را خواهد دید.
نظر شما