طرحی نو برای ماندگاری روستائیان/ خورشید اشتغالزایی در دل کویر طلوع کرد

خبرگزاری شبستان: خشکسالی چندین ساله خراسان جنوبی، زمینه مهاجرت روستاییان به شهرها را هموار کرده است، اما اجرای طرح موفق تولید برق از«پنل های خورشیدی»بارقه ای از امید را در دل روستانشینان ایجاد و ‌آنها را به داشتن یک اشتغال پایدار امیدوار کرده است.

خبرگزاری شبستان- خراسان جنوبی؛ منزل مسکونی جدید ساز و مستحکم، بر روی پشت بام این خانه پنل های خورشیدی نصب شده بود که برق تولید می کرد و بعد این برق تولید شده وارد شبکه اصلی توزیع می شد.

 

خشکسالی چندین ساله خراسان جنوبی، غیورمردان و شیرزنان این خطه علم و ایمان را سال هاست که به حاشیه رانده و زمینه برای مهاجرت به شهرها را هموار کرده است، برخی از جوانان که توانی برای کار کردن در شهرها را داشتند روستاها را ترک کرده و به شهرها مهاجرت کردند. اما برخی از افراد که سن و سالی از آنها گذشته و توان مهاجرت ندارند همچنان در روستاها ماندگار شدند.

 

برخی خانواده ها هم از همان گذشته ها بدلیل نداشتن زمین و آب کافی برای کشاورزی و یا درگیر بودن سرپرست خانواده با بیماری، از درآمد خوبی برخوردار نبودند و نتوانستند خودکفا شوند و روی پای خود بایستن. لذا چاره ای جز کمک گرفتن از کمیته امداد حضرت امام خمینی(ره) نداشتند.

 

به همراه جمعی از مسئولان کمیته امداد حضرت امام خمینی(ره) خراسان جنوبی راهی چند روستای منطقه شوشود بیرجند می شویم تا گزارشی از برخی اقدامات انجام شده توسط کمیته در این روستاها تهیه کنیم. نگاهی به وضعیت ظاهری خانواده ها که می اندازیم «رنگ رخساره خبر می دهد از سر درون» همه چیز عیان است و هیچ حرفی برایمان نمی ماند.

 

در حین سرکشی از چند خانواده بیمار، به همراه مسئول کمیته امداد از طرحی بازدید می کنیم که باعث ایجاد اشتغال برای یک خانواده تحت پوشش شده و حالا این خانواده از چرخه حمایت امداد خارج شده و ماهانه حدود ۷۰۰ تا ۹۰۰ هزار تومان درآمد دارد.

 

 

منزل مسکونی جدید ساز و مستحکم، بر روی پشت بام این خانه پنل های خورشیدی نصب شده بود که برق تولید می کند و بعد این برق تولید شده وارد شبکه اصلی توزیع می شود. خانواده از این طرح راضی به نظر می رسند و دعاگوی مسئولان هستندکه باعث و بانی این کار شده اند.

 

طبق تفاهم نامه ای که بین وزارت نیرو و کمیته امداد امضا شده است، هر کیلووات برق را وزارت نیرو 900 تومان از روستائیان می خرد که به صرفه و خوب است، هم از نظر محیط زیست و هم از منظر اقتصادی و ایجاد اشتغال برای روستائیان مقرون به صرفه به نظر می رسد.

 

اعطای 30 میلیون وام برای نصب پنل

رضا سلم آبادی، مدیرکل کمیته امداد حضرت امام خمینی(ره) خراسان جنوبی این طرح را یک نمونه خوب از ایجاد اشتغال و خودکفایی مددجویان کمیته می داند و می گوید: کمیته امداد برای خرید و نصب پنل های خورشیدی به هر مددجوی متقاضی حدود 30 میلیون تومان وام می دهد که 10 میلیون از محل صندوق قرض الحسنه اشتغال و 20 میلیون از محل وام های تبصره ای است.

 

 

به گفته وی بازپرداخت این وام ها در مجموع ماهانه حدود 400 هزار تومان می شود، اما این پنل برای خانواده مددجو ماهانه بین ۷۰۰ تا ۹۰۰ هزار تومان درآمد دارد و بعد از گذشت سه سال به نقطه ای می رسد که اقساط کاملا پرداخت شده و تمام درآمد آن به اقتصاد خانواده تزریق می شود.

 

برای نصب این پنل ها بر روی پشت بام منزل، باید ساختمان طرح، استحکام داشته باشد، که در صورت وزیدن باد و طوفان پنل ها از جا جدا نشوند. علاوه بر اینها هفته ای یک بار با پارچه تمیز روی صفحه پنل ها باید تمیز شود، که کار ساده ای است و حتی بانوان سرپرست خانوار و پیرمردها هم می توانند انجام دهند.

 

مدیرکل کمیته امداد حضرت امام خمینی(ره)خراسان جنوبی می گوید: این طرح برای اولین مرتبه در روستای شوشود اجرا شده و در حال بررسی نقاط ضعف و قدرت طرح هستیم، در صورتی که مشکلی وجود نداشت در 59 نقطه دیگر تا 15 آبان این پنل ها نصب می شود.

 

نصب 350 پنل تولید برق خورشیدی تا پایان امسال

به گفته سلم آبادی بعد از اجرای طرح در مرحله اول، مرحله دوم آغاز خواهد شد که در آن امسال حدود 350 پنل در روستاهای سطح استان در مناطقی که استعداد و شرایط کافی را دارند، نصب خواهد شد.

 

 

طول عمر این پنل ها حدود 20 سال است و تا 15 سال آینده هم افت ولتاژ نخواهند داشت، ضمن اینکه به مدت 5 سال هم ضمانت قطعات دارند، لذا مسئولان کمیته امداد امیدوارند مردم با خرید و نصب این پنل ها در جهت تولید انرژی پاک فرهنگ سازی کنند و از طرفی هم با کسب درآمد بیشتر، از چرخه حمایت این نهاد تعدادی خارج شوند.

 

این پنل ها در شهرهایی باید نصب شود که گرمای خورشید زیاد نباشد، سلم آبادی می گوید: روستاهای مناطق بیرجند، سربیشه، نهبندان، زیرکوه، سرایان، فردوس و قاین برای نصب این پنل ها مناسبت هستند، هرچند که در طبس که دمای هوا بسیار بالا است هم مشکلی وجود ندارد اما در گرمای خیلی زیاد بازدهی کار را پایین می آورد.

 

مددجویانی که این پنل ها برای آنها نصب می شود، بعد از مدت کوتاه یکی دوساله از چرخه حمایت امداد خارج می شوند و به نوعی درآمد انها چند برابر آنچه که از کمیته به عنوان کمک خرج دریافت می کردند، خواهد بود.

 

عباس الهی شوشود به همراه همسرش از جمله مددجویانی است که برای اجرای این طرح اعلام آمادگی کرده است. کمیته امداد هم با ایزوگام کردن پشت بام و ایجاد راه پله ایمن، مسیر را برای تحقق این هدف این روستانشین هموار کرده است.

 

همسر عباس الهی با چای گرم از مسئولان امداد و خبرنگاران استقبال می کند و دعای خیرش را بدرقه راه آنها می کند و ادامه می دهد: چون تازه پنل های خورشیدی برای تولید برق در منزل من نصب شده اند، به مرحله سوددهی خالص نرسیده است چرا که هر ماه،‌اقساط وام دریافتی را پرداخت می کنیم اما طبق گفته مسئولان،‌امیدواریم بعد از سه سال،‌ از نظر مالی نتیجه بخش باشد.

 

 

 

 

 

کد خبر 658077

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha