به گزارش خبرگزاری شبستان از قزوین، صفر لک، مدیر کل دفتر برنامه ریزی و بودجه استانداری قزوین، در جلسه ستاد استانی اجرای قانون هدفمند کردن یارانه ها، گفت: دستگاه های خدمت رسان از جمله شرکت های آبفای شهری و روستایی، گاز و برق باید فرهنگ سازی و افزایش آگاهی های مردم را برای مدیریت مصرف و استفاده بهینه از خدمات جدی بگیرند و آموزش های لازم را در این زمینه به شهروندان ارائه کنند.
وی افزود: اصلاح رفتار مصرفی شهروندان از اهداف اصلی اجرای این قانون است که رسانه های جمعی به ویژه صدا و سیما می توانند نقش مؤثری را در زمینه فرهنگ سازی به انجام برسانند.
مدیر کل دفتر برنامه ریزی و بودجه استانداری قزوین، تصریح کرد: مدیران و مسئولان باید پاسخگویی به مردم در خصوص اجرای این قانون را افزایش دهند و به تقویت تعامل و ارتباط خود با مردم بپردازند تا مردم به مفهوم واقعی احساس کنند که مسئولان و مدیران در کنار آنها هستند.
وی ادامه داد: دستگاه های خدمت رسان باید وحدت رویه داشته باشند و با ارتقای سطح هماهنگی و همکاری بین سازمانی به صورت جزایر جداگانه و دور از هم عمل نکنند.
مهندس لک، با تأکید بر نظارت و بازرسی واحدهای صنفی و برخورد قاطع و قانونی با متخلفان، خاطر نشان کرد: در نظارت بر قیمت کالاها و محصولات به ویژه 22 قلم کالای اساسی بازرسی های دقیقی صورت می گیرد.
وی یادآور شد: تاکنون بیش از 22 هزار واحد صنفی مورد بازرسی و بازدید قرار گرفته اند که از این تعداد برای نزدیک به 2 هزار واحد متخلف پرونده تشکیل شده و به تعزیرات حکومتی معرفی شده اند.
به گزارش روابط عمومی استانداری قزوین، در این جلسه، سید منوچهر حیاتی، مدیر کل دفتر آمار و اطلاعات استانداری قزوین، با ارائه گزارشی از آخرین وضعیت اطلاعات اقتصادی خانوارها، بیان داشت: تاکنون تعداد یک میلیون و 115 هزار نفر از جمعیت استان در اجرای قانون هدفمند کردن یارانه ها مشارکت و ثبت نام کرده اند که 96 و 2 دهم درصد از جمعیت استان را تشکیل می دهند.
در ابتدای این جلسه اعضای ستاد به ارائه گزارشی در خصوص اجرای قانون هدفمند کردن یارانه ها و مسائل و مشکلات احتمالی پرداختند.
پایان پیام/
نظر شما