خبرگزاری شبستان – کردستان/ استان کردستان دارای بیش از 2 هزار مسجد است و شهر سنندج به شهر مسجد و مناره شهرت دارد و این مهم نشان از روح عبودیت و اعتقادات مذهبی مردم این دیار به عبادت و بندگی پروردگار دارد.
یکی از مساجد تاریخی این استان، مسجد قوله ملا مومن است که در محله قطارچیان سنندج واقع شده و قدمتی به بلندای تاریخ دارد و جز آثار ملی کشور محسوب می شود.
این مسجد که در محل گودی قرار دارد و نام آن هم بر همین اساس نهاده شده است، چرا که قوله در زبان کوردی به معنای گود به کار برده می شود و معنی می دهد.
هر چند دیوارهای این مسجد مخروبه شده است اما بافت اصلی و شبستان مسجد همچنان پابرجاست و هر روز محل عبادت ساکنین این محله است و افراد زیادی برای ادای نماز یومیه به این مسجد مراجعه می کنند.
مسجد قوله سنندج جز اولین مساجد ساخته شده در این شهر به حساب می آید و بنای آن بر مبنای معماری بومی کردستان، از ستونهای چوبی قطور تشکیل شده است.
آب نمای گود، سرداب و زیرزمین در این مسجد به خوبی ترکیب شده است و آب جاری مسجد از قناتهای شهر تأمین میشود و اکنون نیز فعال است.
این مسجد بنا به گفته خادم مسجد در گذشته سالها محل تربیت عالمان و علم آموزی به طلبه های جوان بوده و ماموستاهای زیادی در این مسجد قران آموختند و در مکتب اسلام ناب محمدی تربیت شدند.
مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری کردستان در گفتگو با خبرنگار خبرگزاری شبستان در سنندج گفت: کار مرمت و بازسازی مساجد تاریخی از اولویت های این اداره کل و در طول سال با نظر کارشناسان میراث فرهنگی در دستور کار قرار می گیرد.
محسن علوی ادامه داد: از اعتبارات سال 94، مساجد قوله، مسجد و امامزاده پیرعمر، مسجد جامع و مسجد خورشید لقا خانم سنندج مرمت و بازسازی شد.
وی از صرف 20 میلیون تومان در سال 94 برای بازسازی مسجد قوله سنندج خبر داد و افزود: مرمت نقوش، جایگزینی بخش های فرسوده نما، رنگ زدایی درب و پنجره ها، کف سازی بخش های آسیب دیده، بندکشی کاشی های نقش دار، عایق کاری پشت بام و بازسازی درب ها و پنجره های با نقوش اسلیمی بر اساس ساختار اولیه از جمله اقداماتی بوده است که در بازسازی مساجد انجام می شود.
مسجد قوله، بالاتر از پل ملا ویسی سنندج واقع شده و این اثر در تاریخ ۲۳ بهمن ۱۳۸۰ با شمارهٔ ثبت ۴۷۶۰ بهعنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.
نظر شما