به گزارش گروه اندیشه خبرگزاری شبستان به نقل از روابط عمومی سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی: هفتمین دور گفت وگوهای دینی ایران و اتریش با موضوع «انسان، طبیعت و آزادی» روزهای ۲۷ و ۲۸ شهریور با حضور اندیشمندان و صاحبنظران در سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی در حال برگزاری است.
بنابر این گزارش، عبدالرحيم گواهي، رييس مؤسسه پژوهشي اديان جهان در سخنراني خود كه با عنوان «ملاحظاتی پیرامون انسان: طبیعت و آزادی» صبح امروز (28 شهريورماه) در روز دوم هفتمين دور از گفتوگوهاي ديني ايران و اتريش انجام شد، با اشاره به آزادي بشر بطور ذاتی و فطری، یکی از مظاهر این آزادی را انتخاب دین بيان كرد و در ادامه گفت: حدود نیمی از افراد بشر به ادیان مسیحی و اسلام و همین حدود هم به ادیان شرقی ـ بودیسم و هندوئیسم و شینتوئیسم و تاتوئيسم و کنفوسیوسیسم ـ پایبند هستند؛ هر چند که با گذشت زمان عدهای همه به مکاتب و ایدئولوژیهای جدید روی آوردهاند. اکنون اين سؤال مطرح ميشود كه؛ با وجود این صبغه دینی بشر، سرچشمه مسايل و مصايب زیستمحیطی انسان متمدن و متجدد از کجاست؟ از خود دین یا برعکس، از بیتوجهی به دین؟
وي ادامه داد: حدود نیم قرن پیش، کنراد لورنتس اتریشی، وقتی از «هشت گناه بزرگ انسان متمدن» نام میبرد، یکی از این گناهان کبیره را تخریب و نابودی محیط زیست عنوان کرد. در فرهنگ و تمدن اسلامی هم در عصر حاضر، عدهای تلاش کردهاند تا از پیوند عمیق بین اسلام و قرآن با مباحث زیست محیطی و حفظ محیط زیست سخن به میان آورند که از ميان آنها ميتوان به آیتالله سید مصطفی محققداماد و حمید محمد قاسمی، اشاره كرد. همچنين بیتردید علمای معاصر مسیحیت و سایر ادیان زنده جهان نیز کوششهای مشابهی در جهت تبیین پیوندهای زیست محیطی سنتهای دینی خود با طبیعت و محیط زیست بومی بشر به عمل آوردهاند.
گواهي افزود: تردیدی نیست که حداقل در دهههای اخیر، زیاد از بحران زیستمحیطی، گرمترشدن زمين، سوراخشدن لایه اوزون، ذوبشدن یخهای قطبی، نابودی جنگلها، خشکشدن زمین، توفانهای شن در خاورمیانه، پدیده النینو، آلودگی محیط زیست، نابودی بعضی از گونههای حیاتی و ... سخن گفتهایم؛ حاصل کار همانی است که میبینید. شرق و غرب، هر کدام به دلایل و انگیزههای مخصوص به خود و گاهی هم مشترک، به تخریب این تنها زیستبوم بشر مشغولند و دايم هر چه بیشتر آب و خاک و هوا را مصرف میکنند و یا آلوده میسازند.
رييس مؤسسه پژوهشي اديان جهان در ادامه سخنانش نظريههاي رنهگنون، آنتونی آربلاستر، لستر تارو و ... درباره برخي علل و عوامل انسانی، سیاسی، اجتماعی، اقتصادی، فرهنگی، دینی، روانی، حقوقی، اخلاقی و غیره بحران زیستمحیطی امروز را به صورت خلاصه معرفي كرد و پس از آن بحث آزادی را به ميان كشيد.
گواهي در اين بخش از سخنانش گفت: ما از کدام آزادی سخن میگوییم؟ آزادیای که پیامبران خدا برای ما به ارمغان آوردهاند و ما را از قید رقیت همنوعان خودمان و صاحبان زر و زور و تزویر رهایی بخشیدهاند؟ یا آزادی افراط و تفریط حیوانی در خور و خواب و خشم و شهوت؟ یا آزادی انتخاب دموکراتیک لنین و موسولینی و هیتلر و استالین و اخیراً هم ترامپ توسط مردمان کشورشان؟ یا آزادی توهین به پیامبران الهی و آتشزدن قرآن و نوشتن کتاب آیات شیطانی؟
وي تأكيد كرد: مسلماً منظور همان آزادی نوع اول است. آزادی مبتنی بر کرامت و حیثیت انسانی، آزادی متعهدانه و مسئولانه.
رييس مؤسسه پژوهشي اديان جهان همچنين گفت: به نظر ما آزادی، به معنای مصطلح کلمه، رابطه مستقیمی با حفظ طبیعت و زیستبوم انسانی ما ندارد. امروزه دو تا از کشورهایی که بیشترین گازهای گلخانهای را تولید میکنند یکی آمریکا (آزاد) و دیگری چین (غیرآزاد) است که اتفاقاً این اواخر آن کشور اول (آمریکا) زیر تعهدات حفظ محیط زیست خود زده است.
وي تأكيد كرد: سیاست ما و شما، بهعنوان دو دین توحیدی بزرگ و دو فرهنگ و تمدن کهن، باید به جای رقابت در صحنه جهانی، برای حفظ میراث مشترک بشریمان، همزیستی و رفاقت و تعاون باشد. امروزه عمر کشورگشایی و تبلیغات میسیونری و جهاد ابتدایی یا تهاجمی و ... دیرزمانی است که به سر آمده است.
گواهي در پايان گفت: به عنوان ريیس انجمن علمی آیندهنگری ایران عرض ميکنم که آینده مطلوب، چیزی نیست که ما آن را کشف و پیدا کنیم؛ بلکه جایی است که خود آن را میسازیم و به سمت آن حرکت میکنیم. با روندی که مشهود است، آینده جهان چندان جای امید و خوشبینی ندارد. مگر آن که دستی از غیب برون آید و کاری بکند.
نظر شما