به گزارش خبرنگار گروه اندیشه خبرگزاری شبستان: هفتمين دور گفتوگوي ديني ايران و اتريش، صبح امروز ،27 شهريور به همت مركز گفتوگوي اديان و تمدنهاي سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامي با حضور آيتالله محمدعلي تسخيري، مشاور مقام معظم رهبري (مدظلهالعالي) در امور جهان اسلام، حجتالاسلام والمسلمين علي يونسي، دستيار ويژه رييس جمهور ايران در امور اقوام و اقليتهاي ديني و مذهبي، سید مصطفی محققداماد، رييس گروه اسلام فرهنگستان علوم جمهوری اسلامی ایران، استفان هامر، مسئول گفتگوی ادیان اتریش و رييس گروه فلسفه حقوقی دانشکده حقوق دانشگاه وین، اشتفان شولتز، سفیر اتریش در تهران و جمعي از اندیشمندان مسلمان و مسیحی در محل اين سازمان، آغاز شد.
بنابر این گزارش، حجتالاسلام محمدمهدي تسخيري، رييس مركز گفتوگوي اديان و تمدنهای اين سازمان در سخنراني خود در آيين افتتاحيه اين دور از گفتوگوهای ديني، گفت: امروز شاهد برگزاري دور هفتم گفتوگوي ديني ايران و اتريش با عنوان «انسان، طبيعت و آزادي» با حضور انديشمندان مسلمان و مسيحي در سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامي هستيم.
وي با اشاره به برگزاري ششمين دور گفتوگوي ديني ايران و اتريش، افزود: دور ششم گفتوگوي ديني مركز گفتوگوي اديان و تمدنهاي سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامي با اتريش تحت عنوان «نقش دين در جامعه» با حضور ابوذر ابراهيميتركمان، رييس اين سازمان و هيأت همراه مهرماه سال 1394 به ميزباني طرف اتريشي برگزار شد.
حجتالاسلام تسخيري اظهار كرد: موضوعي كه مورد توافق دو طرف قرار گرفت «انسان، طبيعت و آزادي» بود. اين عنوان نشانگر سه ضلع قوام عالم هستي است كه در پرتو رحمت الهي، هرم شاخص حقيقت نعمت وجود را بيانگر است.
وي با اذعان اينكه آزادي مشروع در چگونگي تصرف معقول انسان در عالم طبيعت سير تكاملي جهان به سوي آفريننده عالم هستي را ترسيم ميكند، گفت: هر گونه سلب آزادي و يا محدوديت در اختيارات انسان براساس قوه قهريه و جايگزيني منطق زور بر انديشه و افعال انسان در جهت بهرهگيري از نعمتهای خدا در طبيعت موجود به معناي ايجاد خلل در اين مسير تكاملي است.
حجتالاسلام تسخيري در ادامه سخنان خود، بياحترامي به طبيعت را مردود دانست و تاکید کرد: اين بياحترامي منحصر در تخريب آن و يا سوءاستفاده از امكانات و دادههای آن نيست، بلكه عدم آشنايي با گنجينههای آن و يا ايستايي و عدم تلاش در محافظت و بهرهگيري از ظرفيتهاي بالفعل آن و يا رهاسازی و بيتفاوت ماندن در برابر هدر رفتن اين ظرفيتها نوعي بياحترامي به طبيعت است.
وي ابراز كرد: حراست و پرورش و بهرهگيری از طبيعت از مسئوليت هايي كه بر عهده برترين مخلوقات يعني انسان قرار داده شده كه اگر چنين نكند به خود و طبيعت ظلم كرده و نوعي نافرماني به سنن طبيعي و الهي است.
حجتالاسلام تسخيري با اشاره به آيه 72 سوره مباركه احزاب، گفت: اين مخلوقات عظيم توان حمل مسئوليت رشد خويش را نداشتند و انسان به عنوان جانشين الهي تنها موجودي است كه راه كمال را براي تحقق ولايت الهي با بهرهگيري صحيح از اين آفريدهها بر عهده گرفت. خدای متعال همه آفريدهها را در تسخير انسان و نه اينكه او را مالك و مسلط بيچون و چراي بر آنها قرار داده است.
وي در ادامه ابراز كرد: انسان با آزادی انديشه و عمل است كه توانايي تحليل و تطبيق در چگونگي احياي طبيعت و بهرهگيري از آن را پيدا ميكند و هرچه از آزادی انسان كاسته شود او به حيوان بياراده و تفكر، و جماد نزديكتر خواهد بود.
رييس مركز گفتوگوي اديان و تمدنهای سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامي با تأكيد بر اينكه آزادي عنصر مقوم افراد و جامعههای بشری است، گفت: هرچه فرد و جامعه آزاد باشند، ضريب رشد آنان بالاتر است عكس آن نيز صحيح است.
وي تاکید کرد: انسانهای آزاد به عنوان جانشين خدا روی زمين وظيفه خود ميدانند كه طبيعت داني و طبيعت باني و طبيعت آرايي را برعهده گيرند تا حقيقت تعالي و كمال خود را به عنوان بهترين مخلوق و نيز جانشين خدا روي زمين نشان دهند.
حجتالاسلام تسخيري بر ضرورت برقراري صلح و امنيت در جوامع تأكيد كرد و گفت: اميدوارم در اين دور از گفتوگوها با بهرهگيري از انديشههاي پژوهشگران و دانشمندان ايراني و اتريشي بتوانيم رابطه منطقي موجود ميان طبيعت و انسان و آزادي را در جای جای حيات معنوی و مادی جامعه انساني، بهتر نشان دهيم و در راه توسعه جوامع بشري و برقراري صلح و امنيت و حاكميت عقلانيت و وحيانيت از آن بهره ببريم.
گفتني است، دور ششم گفتوگوي ديني ايران و اتريش تحت عنوان «همكاري اسلام و مسيحيت براي ارتقاي جايگاه ارزشهاي انساني، آزادي و عدالت» مهرماه سال 1394 در اتريش برگزار شده بود.
نظر شما